Jonáš Bartoš
5. prosince 2011 • 06:08

Končí vláda Kapitána z Letné. Jak vypadala Sparta pod Chovancem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Spartě definitivně završili éru, která je neodmyslitelně spjatá s Jozefem Chovancem. Éru muže, jenž k rudému dresu patří víc než kdokoliv jiný. Jak vypadala léta pod klubovým hráčem, prezidentem, koučem a naposledy generálním sportovním manažerem?



Rodák ze slovenských Dolních Kočkovců strávil ve Spartě prakticky celou kariéru. Do klubu přišel už v sedmnácti letech coby vyjukaný mladík, později se stal oporou zadních řad, šéfem kabiny i kapitánem.

Jako hráč na Letné naposledy obul kopačky v roce 1995, jeho návrat do sestavy z kancelářské židle v derby se Slavií a následná jízda za mistrovským titulem dnes platí za legendární historku.

Po skončení hráčské kariéry se prakticky ihned přesunul do klubového vedení. Dokonce se povídá, že tehdejší majitel Sparty Petr Mach mu věnoval doživotní smlouvu, díky které se na Letné držel tak dlouho.

Ze Sparty si Chovanec odskočil jen třikrát. V letech 1998 až 2001 vedl českou reprezentaci, postoupil na EURO a s týmem utvořil rekord v kvalifikační neporanitelnosti. Po barážovém selhání o postup na mistrovství světa s Belgií u národního týmu skončil, chvíli byl bez práce. V roce 2002 přišla roční anabáze v Příbrami, Chovanec též rok vedl ruský Kubaň Krasnodar.

JOZEF CHOVANEC

narozen: 7. března 1960 v Považské Bystrici

trenérská kariéra

týmy: Sparta (1996–1997), reprezentace Česka (1998–2001), Příbram (2002–2003), Kubaň Krasnodar (2005), Sparta (2005 – 2011)

úspěchy: 3x mistr ligy se Spartou, postup na EURO 2000 (bez ztráty bodu), Trenér roku 1998, 1999, 2000, 2. místo v anketě Mezinárodní federace historiků a statistiků o nejlepšího reprezentačního trenéra roku 1999.

V roce 2005 se stal prezidentem Sparty a od té chvíle měl hlavní slovo ve sparťanském sportovním úseku. Přímo na lavičku usedl na jaře 2008, kdy dokončil sezonu za odvolaného Michala Bílka. Definitivně se sparťanským koučem stal o pár měsíců později, kdy vystřídal Vítězslava Lavičku.

Dá se tedy říct, že od sezony 2008/2009 je Sparta „Chovancovým“ mužstvem. 51 letý stratég z pozice lehce ustoupil až před letošním ročníkem, kdy za výsledky nese větší odpovědnost první trenér Martin Hašek. Přesto Chovancovi zůstal zásadní vliv na podobu kádru, určoval sestavu i taktiku.

Sparta pod Chovancem skončila dvakrát druhá v lize, loni dokonce slavila mistrovský titul. Minulý rok se jí poměrně dařilo i v evropských pohárech. V Evropské lize postoupila ze základní skupiny, pak sehrála vyrovnanou partii s Liverpoolem.

Právě výsledky v Evropě ale Chovancovi zlomily vaz. V letošní sezoně se Sparta poprvé za jeho vlády neprobojovala do hlavní fáze pohárů, propadák z předkola Evropské ligy s Vaslují má leckdo v živé paměti. Navíc ani jednou nehrála základní skupinu Ligy mistrů, po níž klub už čtyři roky marně prahne.

Boss Daniel Křetínský bouchl do stolu až nyní, půl roku po ostudném vyřazení s Vaslují. V době, kdy Sparta slaví titul podzimního půlmistra s šestibodovým náskokem na druhý Liberec, Chovanec definitivně balí kufry. Kancelář nejspíš vyklidí pro Jaroslava Hřebíka, jehož nástup na Letnou je takřka hotovou záležitostí.

Sparta tedy alespoň na čas uzavřela kapitolu Kapitána z Letné, jak Jozef Chovanec nazval svoji životopisnou knihu.

Sparťanský kouč Martin Hašek se raduje ze tří bodů
Sparťanský kouč Martin Hašek se raduje ze tří bodů

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud