Stanislav Hrabě
24. ledna 2012 • 04:00

Hrozil žalobou, Straka ho povolal zpátky. Dembélé je opět v Edenu!

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nečekanou posilu, nikoli ovšem nováčka, představila pražská Slavia v nedělním přípravném duelu s Kladnem (2:2). Ve středové řadě vyběhl do druhé půle Bassirou Dembélé, reprezentant Mali, jenž loni odešel z Edenu ve zlém a vyhrožoval dokonce soudní žalobou. Nyní je zpátky a trenér František Straka s ním počítá do A týmu.



Zatracený Bassirou Dembélé a slovenský talent Matúš Čonka posilují Slavii, odejít do Janova se naopak chystá sedmnáctiletý odchovanec Stepan Simič. Nejstarší český klub Slavia Praha před jarem vyztužuje podle vyhlášení vedení klubu základní kádr, možná ovšem přijde o svůj mládežnický poklad.

Představa, že by se po roztržce s bývalým trenérem Michalem Petroušem a malé bitvě s vedením Slavie o nevyplacené peníze záložník Dembélé opět do Edenu vrátil, byla pro mnohé naprosto nepřijatelná. Leč stalo se. „Má ve Slavii platnou smlouvu do 30. června 2012, klub na něj navíc může uplatnit opci,“ vysvětlila Dembélého pozici tisková mluvčí Soňa Nouzáková.

K bývalým sporům se už kluboví šéfové vracet v žádném případě nechtějí, veškeré finanční resty jsou zahlazeny. „Slavia měla dluhy vůči všem hráčům A mužstva, tedy i Dembélému. Po stabilizaci klubu a vstupu nového majoritního vlastníka byly tyto finanční závazky vůči všem vyrovnány,“ uvedla Nouzáková.

Jak to s Dembélém bylo ve Slavii loni
Loni na jaře, když se Slavia Praha potácela na okraji finančního krachu a hráči nebrali výplatu několik měsíců, si Bassirou Dembélé postěžoval Nedělnímu Sportu, že musí roznášet letáky a půjčuje si od agenta, aby měl na jídlo. Trenér Michal Petrouš ho za kritiku vyřadil z kádru A mužstva. Dembélé odjel do Paříže, kde bydlí, hodlal podat na Slavii žalobu a hlavně si stěžoval na svého agenta Lorence Hysiho, že ho okradl o peníze.

Od loňského léta Dembélé hledal se svolením Slavie Praha nové angažmá. Jelikož ho nenašel, obě strany se dohodly, že bude v klubu dle platné smlouvy pokračovat. A v přípravě nastoupil proti Kladnu na druhý poločas. „Bude se připravovat s áčkem,“ dal mu druhou šanci trenér Straka.

Díru na levém kraji obrany po Adamu Hlouškovi, jenž odešel do německého Norimberku, zacelí slovenský reprezentant do 21 let Matúš Čonka. „Jde o plánované řešení, patřil mezi vytipované hráče,“ uvedl generální ředitel Miroslav Platil.

O odchovance Košic usiloval i francouzský AS St. Etienne, byl v tomto klubu i na zkoušce. „Slavia reagovala rychleji a konkrétněji. I vzhledem k vývoji jeho kariéry rozhodli jsme se pro ni,“ objasnil hráčův agent a manažer pro přestupy MFK Košice Marcel Podolák.

S Dembélém v loňské sezoně podle hráčových slov vůbec nekomunikoval
S Dembélém v loňské sezoně podle hráčových slov vůbec nekomunikoval

Čonka je moderní ofenzivní krajní obránce s ostrou střelou z dálky. V novém prostředí se rychle zabydlel. „Z Košic znám Róberta Cicmana, který mi s prvními kontakty pomohl. Jsem rád, že můžu ve Slavii být. Určitě udělám maximum pro to, abych se prosadil do základní sestavy,“ řekl Čonka.

Červenobílý dres by naopak mohl vysvléci stoper Stefan Simič, o nějž usiluje italský FC Janov.

„Dostal povolení, aby na jednání odcestoval. K oficiální dohodě mezi kluby ovšem nedošlo, profesionální smlouva se Slavií platí dál,“ uvedla tisková mluvčí Nouzáková. Reprezentant českého výběru do 17 let ji má s vršovickým klubem uzavřenou do června letošního roku.

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud