Karel Häring
5. února 2012 • 15:14

Jsme silný ročník... 92. Talentovaní sparťané se hlásí o slovo

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠPANĚLSKA | Je jich šest. Celkově vlastně ještě o několik víc. Ale zmíněný sextet se nyní připravuje s pražskou Spartou na soustředění v Montecastillu poblíž Jerezu. Mají několik věcí společných. Narodili se v roce 1992. A s velkým fotbalovým talentem. Takovým, že na nich může nejslavnější český klub postupně stavět svou budoucnost.



Co dokážou nejlepší čeští hráči ročníku dvaadevadesát, to předvedli pod vedením Jaroslava Hřebíka loni v létě na mistrovství Evropy „devatenáctek“, kde získali stříbrné medaile. Pět hráčů z finálové sestavy teď na soustředění bojuje o místo v A-týmu Sparty.

Když odjela pražská Sparta v červnu 2010 na letní přípravný kemp do Rakouska, vzal s sebou tehdejší generální manažer Jozef Chovanec několik mladíků: Ladislava Krejčího, Pavla Kadeřábka, Romana Poloma a Jiřího Skaláka.

Všichni ročník narození 1992. K nim věkově patřil i Václav Kadlec. Ten už ale byl v té době součástí prvního týmu (do kterého nakukoval i Krejčí), navíc přišel z Bohemians 1905. Ti ostatní ovšem vyrůstali na Spartě.

Polom a Skalák – i oni hráli loni ve finále malého EURO – se současným týmem nejsou. První se připravuje s „béčkem“, ten druhý hostuje v Ružomberku. Ke Krejčímu a Kadeřábkovi přibyli jiní vrstevníci: Adam Jánoš, Martin Frýdek a Jakub Brabec. K nim se připojil i Tomáš Přikryl z Olomouce.

„Ti kluci tady nejsou náhodou. Všichni jsou hodně – někteří z nich extrémně – talentovaní,“ říká trenér Sparty Martin Hašek, který ještě přidává jedno jméno: Jan Sýkora. Odchovanec Plzně ovšem zůstal s „béčkem“ v Praze.

Mladí sparťané na soustředění ve ŠpanělskuFoto Pavel Mazáč Sport

Koučova slova o talentu potvrzovali tito hráči i během dorosteneckých let. Ve svých kategoriích drtili soupeře, vyhrávali brutálním rozdílem. V D-dorostu nastříleli za sezonu 138 branek – ve třiceti zápasech. O pár let později získali titul s „parníkovým“ náskokem dvaadvaceti bodů. A znovu se gólově dostali přes stovku.

Teď se pokouší adaptovat na dospělý fotbal. Když pomineme Kadlece, nejdál je z této skupinky Krejčí. Na podzim už patřil do základní sestavy a je pravděpodobné, že se v ní udrží i pro jaro.

Postupem času se mohou přidat i ostatní. Na Spartě vědí, že s přesunem do sestavy se to nesmí uspěchat. Po Krejčím do ní má nejblíže asi Přikryl, menší prostor může už v průběhu jara dostávat i Kadeřábek.

Šestice mladíků se chce prosadit do sestavy prvního týmu Sparty
Šestice mladíků se chce prosadit do sestavy prvního týmu Sparty

Na Letné si pochvalují nejen jejich talent, ale i přístup. „Cítíte z nich, že se chtějí zlepšovat,“ líbí se Haškovi. „Ti mladí navíc přinášejí elán a energii, ovlivňují tím také kabinu a i ty starší hráče to pak baví víc,“ tvrdí.

Podobně to vnímají i „mazáci“. Jedním z nich je Libor Sionko. „Je to silný ročník, mají svou kvalitu. Vidím v nich budoucnost, navíc většina z nich to má v hlavě srovnané,“ říká.

Podle pětatřicetiletého záložníka navíc nejsou mladší spoluhráči až příliš sebevědomí a drzí, jak tomu u některých talentů bývá. „Když jim někdo starší něco vytkne, byť je to i hlasitější formou, málokdy se ozvou zpátky. Sklopí uši a vezmou to. Byla tu spousta hráčů, kteří si mysleli, že sežrali všechno moudro světa. Myslím, že to, jak je to teď nastavené, je správné. To je dobrá cesta.“

Jestli, a jak rychle, se prosadí v dospělém fotbalem, záleží hlavně na mladících. „Když neusnou na vavřínech a budou pracovat, tak o nich uslyšíme,“ prorokuje Sionko.

A Hašek si s ním notuje. „Je to výjimečný ročník, opravdu nadprůměrná kumulace hráčů, které, když na sobě budou pracovat, čeká zajímavá kariéra.“

V první fázi by z toho mohla těžit Sparta, následně i celý český fotbal. Loňský šampionát „devatenáctek“ to víc než naznačil.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud