11. března 2012 • 13:15

Mládí se dere do sestavy, "Hřebíkovy děti" podržely Spartu

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nestává se úplně často, aby trenéři v kritické chvíli poslali na hřiště místo zkušených mazáků dravé mládí. Sparta v pátek na Žižkově ovšem dala přednost mladickému elánu - a vyplatilo se. Jedno z "Hřebíkových dětí", Tomáš Přikryl, nakoplo Letenské gólem k povinnému vítězství, ale zazářil třeba i debutant Jakub Brabec. Na jakých postech se derou mladíci do sestavy a jakou jim předpovídá deník Sport budoucnost?



Brankář

Dvě zimní posily Sparty: Mario Holek (vlevo) a Tomáš Vaclík Dvě zimní posily Sparty: Mario Holek (vlevo) a Tomáš VaclíkFoto Pavel Mazáč (Sport)

Tomáš Vaclík (22 let)

Jeho příběh připomíná Petra Čecha. Ten se při prvním letenském angažmá Jaroslava Hřebíka dostal do brány taky až ve čtvrtém kole – a dál už to znáte. „Vyzařovala z něj jistota, sebevědomí a klid. Ta jistota se od něj přenesla i na obrannou čtyřku,“ vyzdvihl debut Tomáše Vaclíka na Žižkově kouč Martin Hašek.

Švenger likviduje nebezpečnou situaci Švenger likviduje nebezpečnou situaciFoto Michal Beránek (Sport)

Milan Švenger (25 let)

Ač tvrdil, že s ním příchod silného konkurenta nic nedělá, opak byl pravdou. Celou zimní přípravu byl viditelně nervózní, zavinil během ní tři góly. Přesto dostal šanci jako jednička, realizační tým si totiž netroufl měnit obsazení citlivého postu hned. Stalo se tak až poté, co Milan Šven25 ger nezvládl zápas s Plzní.

Názor Sportu

Logický krok, Tomáš Vaclík má na rozdíl od Milana Švengera zkušenosti v juniorských reprezentacích.

Pravý stoper

Jakub Brabec Jakub BrabecFoto Michal Beránek SPORT

Jakub Brabec (19 let)

Měl být až čtvrtým vzadu. Jenže kapitán stříbrné devatenáctky předběhl svého jmenovce Ericha Brabce, a když proti Plzni vybouchl Tomáš Zápotočný, dostal na Žižkově šanci v základní sestavě. „Není to jednoduché v devatenácti nastoupit ve Spartě v takhle důležitém zápase – a on to zvládl skvěle,“ pochválil ho Martin Hašek.

Tomáš Zápotočný Tomáš ZápotočnýFoto Pavel Mazáč SPORT

Tomáš Zápotočný (31 let)

Ve Spartě je už přes rok – a zatím nepřesvědčil, že jeho angažování bylo správnou volbou. Jako by se stále nemohl srovnat s tím, že přišel nahradit Tomáše Řepku. Být to jen na Jaroslavu Hřebíkovi, už by nehrál, jenže nad ním držel ochrannou ruku Martin Hašek. Na Žižkově se však Tomáš Zápotočný nevešel už ani na lavičku.

Názor Sportu

Vsadit v kritickou chvíli místo zkušenosti na dravé mládí je velký risk. V pátek však trenérskému štábu Sparty vyšel.

Pravý záložník

Přikryl dal Spartě přednost před Manchesterem City! Přikryl dal Spartě přednost před Manchesterem City!Foto Pavel Mazáč SPORT

Tomáš Přikryl (19 let)

Na Letnou přišel za patnáct milionů a s reklamou hráče, kterého prý sledoval i Manchester City. Proti Plzni byl nevýrazný, ale šťastná trefa do sítě Žižkova mu dala křídla. Mohl přidat ještě další dva góly, hrál výborně. Otázkou je, co s ním tak vydařené vystoupení udělá. Sparta potřebuje, aby to bylo pravidlo, nikoli výjimka.

Cestu za Sparťanskou výhrou nad Bohemians začal Libor Sionko Cestu za Sparťanskou výhrou nad Bohemians začal Libor SionkoFoto Michal Beránek Sport

Libor Sionko (35 let)

Odchod Jozefa Chovance otevřeně kvitoval, věřil, že se mu s příchodem Jaroslava Hřebíka blýská na lepší časy. Místo mezi vyvolenými však postupně ztrácí. V Hradci Králové doplatil na to, že musel zaskočit na levém kraji zálohy, z nominace proti Plzni vypadl i vinou zranění svého dítěte. Na paty mu navíc šlape i Pavel Kadeřábek.

Názor Sportu

Pokud bude Tomáš Přikryl opakovat výkon, který předvedl v druhém poločase na Žižkově, není co řešit.

Levý záložník

Ondřej Zahustel (vpravo) v souboji s Ladislavem Krejčím ze Sparty Ondřej Zahustel (vpravo) v souboji s Ladislavem Krejčím ze SpartyFoto Michal Beránek (Sport)

Ladislav Krejčí (19 let)

Jozef Chovanec mu prorokoval velkou budoucnost – a jakmile to šlo, implantoval ho do sestavy. Hubený levák je tak za všech mladíků v rudém dresu nejdál, mluví se o něm dokonce i v souvislosti s nominací na blížící se EURO. Na sklonku podzimu však měl lepší formu, góly dával i připravoval. Na jaře se ještě neprosadil.

Martin Juhar se snaží odebrat balon jabloneckému Jakubu Štochlovi (vpravo). Martin Juhar se snaží odebrat balon jabloneckému Jakubu Štochlovi (vpravo).Foto Jaroslav Legner (Sport)

Martin Juhar (24 let)

Po svém letním příchodu do Sparty měl parádní nástup, ale pak šel postupně dolů. V očích Jaroslava Hřebíka má jeden velký klad – výbornou kondici, i vážný zápor – chabou taktickou vyspělost. Ač ortodoxní levák, je využitelný i na pravém kraji hřiště, odkud si může navést balon do středu na tvrdou střelu.

Názor Sportu

Při očekávaném odchodu Ladislava Krejčího má Sparta připravenou alternativu. Kdyby tak kvalitně měla zdvojený každý post…

Další duely

Pravý obránce

Adam Jánoš (19 let) Vlastimil Vidlička (30 let)
V úvahu připadá ještě i Ondřej Kušnír, ještě nedávno reprezentant. Pokud však vydrží Adam Jánoš zdravý, brzy o něm uslyšíme.

Levý stoper

Roman Polom (20 let)
Jiří Jarošík (34 let)
Kritika se sice snáší na Tomáše Zápotočného, ale ani Jiří Jarošík není bez viny. Kdyby nebyl k dispozici, Roman Polom je připraven. Navíc jde o ortodoxního leváka.

Levý obránce

Martin Frýdek (19 let)
Manuel Pamič (25 let)
V Hradci Králové syn slavného otce předvedl, že se ještě má co učit, debut si určitě představoval lépe. Zkušenější Chorvat má zatím navrch.

Děkovačka vítězů na Žižkově - sázka na mladíky se vyplatila
Děkovačka vítězů na Žižkově - sázka na mladíky se vyplatila

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud