11. března 2012 • 18:55

Poustkova premiéra skončila bodem, Slavia remizovala s Jabloncem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie nezlomili čekání na vítězství ani pod vedením kouče Martina Poustky. Při premiéře nástupce Františka Straky remizovali ve 20. ligovém kole s Jabloncem 0:0 a nevyhráli posedmé za sebou. Pražané byli většinu času aktivnější, ale opět se jim nevedlo v koncovce. Bod je málo i pro hosty, kteří potřetí po sobě remizovali a komplikují si boj o pohárové pozice.



Poustka, v 36 letech druhý nejmladší kouč, který v poválečné historii vedl Slavii v prvoligovém duelu, v premiéře na lavičce "překopal" sestavu a oproti duelu v Boleslavi pozměnil jedenáctku hned na šesti postech.

Pražané začali s nasazením, jako by jim Strakova rezignace vlila do žil novou krev. Ve středu hřiště byli rychlejší, důraznější a většinu první půle měli územní převahu. Jenže znovu selhávali v koncovce.

V osmé minutě v první velké šanci střílel Blažek po centru rovnou z voleje, ale Špitovu branku v dobré pozici minul. Jablonec pak na chvíli vyrovnal hru a ve 23. minutě byl blízko k tomu, aby na stadionu, kde vyhrál poslední čtyři zápasy, otevřel skóre. Piták, jeden z šesti jabloneckých hráčů základní sestavy, kteří v minulosti působili ve Slavii, utekl po pravé straně a křížnou střelou jen těsně minul tyč.

O dvě minuty později se na druhé straně blýskl Špit. Nitrianského střela byla přesná, ale jablonecký gólman konečky prstů stačil zasáhnout. Chvíli před pauzou zahodili slávisté asi největší šanci: Milutinovič si na malém vápně zpracoval míč a pak bombou překopl břevno.

Do druhé půle vstoupil Jablonec lépe. Dlouho neviditelný nejlepší ligový kanonýr Lafata se v 52. minutě po rohu procpal hlavou k zakončení a chyběl mu kousek, aby se dočkal 21. gólu v sezoně. Domácí ovšem znovu přidali a Baumit jen s vypětím sil přestál několik závarů ve svém vápně. Štěstí měli hosté především v 59. minutě, kdy Milutinovičovu dorážku mířící do sítě odvrátil Eliáš.

Severočeši ale postupně slávistický nápor rozmělnili a zbytek zápasu se odehrál hlavně mezi šestnáctkami. Pražané ještě v závěru přišli o gólmana Čontofalského, který stejně jako předtím v první půli Škoda musel kvůli zranění střídat a přepustil místo mezi tyčemi Berkovcovi.

Slavia Praha - Baumit Jablonec 0:0
Rozhodčí: Královec - Kordula, Hájek. ŽK: Hubáček, L. Jarolím, Milutinovič - M. Jarolím. Diváci: 4867.

Sestavy:

Slavia: Čontofalský (73. Berkovec) - Dostál, Latka, Hubáček, Čonka - Nitrianský (90. Vlček), Cicman, L. Jarolím, Milutinovič - Blažek - Škoda (25. Böhm). Trenér: Poustka.

Jablonec: Špit - Eliáš, Zábojník, Beneš, Jablonský - Kopic (59. Vošahlík), Loučka, Piták (85. Vaněk), M. Jarolím (89. Třešňák), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Hlasy trenérů
Nový slávistický kouč Martin Poustka si ligovou premiéru v roli hlavního trenéra užil a dokonce se po zápase zapojil s hráči do děkovačky fanouškům. Přístup svých svěřenců si chválil, mrzely ho jen zahozené šance.

"Musím klukům poděkovat za výkon. Svoji roli sehrálo i publikum, které nás celý zápas hnalo za vítězstvím. Myslím, že kluci jim kromě toho gólu nezůstali nic dlužni. Hráli obětavě a s nasazením," řekl Poustka po zápase.

Utkání podle něj mělo slušné tempo. "Oba týmy k tomu přispěly svou aktivitou, byly tam šance na obou stranách. Nás bohužel v dalším vystupňování tlaku omezila dvě vynucená střídání. Pro Berkovce nebylo jednoduché vystřídat Čontofalského, kluci mu museli trochu pomoct a upnout se v závěru víc na obranu," uvedl Poustka.

Nechtěl příliš odhadovat, zda si dnešním zápasem řekl o delší angažmá na slávistické lavičce. Spekulacemi ohledně nového trenéra se prý vůbec nezabývá, byť například na dnešní duel do hlediště dorazil Dušan Uhrin mladší, o jehož možném příchodu do Edenu se hovoří.

"Šlo vyloženě o jedno utkání, moje úvahy nešly dál. Nepřemýšlel jsem o tom, zda budu trenérem za týden na Dukle. Samozřejmě bych byl rád, kdyby mi vedení dalo mandát, byla by to další výzva," uvedl.

"Upřímně řečeno se ale ještě úplně necítím na to, abych byl trenérem takhle tradičního velkého klubu. Slavia potřebuje trenéra, který má řadu zkušeností, je odborně zdatný. Vůbec by mi nevadilo, kdybych se vedle někoho takového mohl učit a třeba v budoucnu se zase té role trenéra někdy ujmout," dodal.

Jablonecký kouč František Komňacký považoval dělbu bodů za spravedlivou. "Jsem přesvědčen, že remíza je asi zasloužená. Kvalita dnes pokulhávala za bojovností a nasazením, obě mužstva byla lepší v obraně než v útoku. Pro nás ten bod zásadní význam nemá, máme cíle dostat se do pohárové Evropy a chtěli jsme tu hrát na výhru," řekl Komňacký.

Severočeši se podle něj nedostali ke své technické hře, která je založena spíše na přihrávkách a kombinacích. "Bylo to způsobené tím, že domácí dobře bránili a nepustili nás do téhle hry. Bylo to víc o nakopávaných balonech, navíc nás brzdila spousta nevynucených chyb," řekl Komňacký.


Závar před brankou Jablonce
Závar před brankou Jablonce

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud