23. března 2012 • 04:59

VIDEO: Sparta vs. Slavia. TOP 5 nejzajímavějších momentů z derby

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu opět vypukne nejsledovanější zápas české nejvyšší fotbalové soutěže. Fotbalisté Slavie přivítají na svém hřišti v Edenu Spartu a do utkání rozhodně nejdou jako favorité. Podívejte se na pět zajímavých momentů, které byly v posledních letech s derby pražských "S" spjaty.



HORVÁTHŮV ZKRAT

říjen 2007, Sparta – Slavia 0:2

Červenobílí vyhráli na Letné po 14 letech, pomohl jim k tomu zkratem sparťan Pavel Horváth. Nedlouho před poločasem jej slávista Pudil ve sprintu stáhl za dres k zemi, Horvátha oplácel a byl vyloučen. Ve druhém poločase už v deseti Sparta vyrovnat nezvládla, naopak podruhé inkasovala.

Sestřih úletů Tomáše Řepky a Pavla Horvátha, Horváthův zkrat v čase 4:35:

„Byla to obrovská nedisciplinovanost nejzkušenějšího hráče, to se nesmí stát nikomu, to nás hrubě poškodilo. Bude to mít dohru,“ soptil trenér Sparty Michal Bílek.

Pavel Horváth (vpravo) oplácel faul Danielu Pudilovi a dostal červenou kartu
Pavel Horváth (vpravo) oplácel faul Danielu Pudilovi a dostal červenou kartu

BĚSNĚNÍ FANOUŠKŮ

březen 2008, Slavia – Sparta 1:1

Desítky dělbuchů vylétajících z obou táborů fanoušků, stovky vytrhaných sedaček, bitky s policisty, dýmem zahalený Strahov. Sektory, které okupovali příznivci Sparty a Slavie, připomínaly bojiště, kvůli jejich přihlouplému běsnění se derby málem nedohrálo.

Všechno zažehl vedoucí gól slávisty Kalivody, po němž záložník sundal dres a po druhé žluté byl vyloučen. Sudí Franěk po hodině hry musel utkání přerušit, nakonec se po několikaminutové přestávce pokračovalo.

ŠMICEROVO ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

říjen 2008, Sparta – Slavia 1:4

Vypadalo, že se jeho kariéra kvůli dlouhotrvajícímu zranění chýlí ke konci, mnozí jej už posílali do důchodu. Jenže Vladimr Šmicer se vzepřel osudu, vrátil se. A návrat to byl grandiózní: dvěma góly přispěl k vysoké výhře 4:1 na Letné.

„Málokdo mi věřil, že se ještě vrátím. Lidé se mě ptali, proč fotbal ještě dělám. Ale já si na tu šanci počkal a využil jí. Je to moje nejkrásnější derby, nic podobného jsem nikdy nezažil,“ rozplýval se slávistický útočník.

ŘEPKŮV SKLUZ

duben 2010, Sparta – Slavia 1:0

Zápas začal pěkně zostra, hlavní slovo si vzal letenský „brousek“ Řepka. Ve 4. minutě sundal v plné rychlosti likvidačním zákrokem zezadu unikajícího Kyselu, očekávalo se, že rozhodčí vytasí červenou kartu. Ovšem nevytáhl ani žlutou!

„Nechci říkat všechno, co se dělo na hřišti, ale Řepka neměl ani dohrát první poločas. A to jsou momenty, které rozhodují,“ zlobil se po utkání záložník Slavie Trapp.

DÉMON KWEUKE

duben 2011, Sparta – Slavia 2:0

Tohle derby mělo jediného hrdinu: Leonarda Kweukeho. Sparťanský útočník si udělal ze slávistické branky doslova střelnici. Během 12 minut vstřelil dva góly, čímž rozhodl o osudu zápasu.

Jenže to mu ani trochu nestačilo, Kamerunec pálil dál z každé pozice, ke dvěma zásahům mohl přidat klidně další tři. Byl neudržitelný, defenziva Slavie si s ním nevěděla rady. „Ani jsem si nevšiml, že bych měl více prostoru než jindy. Vstřelil jsem dva góly, musím být spokojený,“ komentoval to Kweuke.

Vstoupit do diskuse
8

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud