16. září 2012 • 14:29

Damková: Sudí Matějek zápas v Plzni neřídil tendenčně, byl by sebevrah

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sudí Radek Matějek neřídil zápas Plzně se Spartou v 7. kole Gambrinus ligy tendenčně a v neprospěch Pražanů. To je hlavní postřeh šéfky komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damkové. Ta nesouhlasí se stížnostmi Letenských. Sporné situace ze sobotního duelu ale posoudí celá její komise. Matějek zatím nebude nominován na příští ligové kolo.



Rozhodčí podle Sparty poškodili letenské mužstvo několika výroky, především penaltou ze 40. minuty po souboji domácího Davida Limberského se sparťanem Josefem Hušbauerem.

Pražané upozorňovali, že reprezentační zadák pád přifilmoval a vedení klubu dokonce v přestávce zvažovalo, že nepošle tým do druhé půle.

Damková sledovala zápas přímo z tribuny po boku svého přítele Romana Berbra, který je šéfem fotbalu v Plzeňském kraji a členem VV FAČR. Jakékoliv tendenční řízení zápasu však rezolutně odmítá.

„Nebudu teď komentovat jednotlivé momenty. Na utkání jsem byla, nějaký názor a poznatky na to mám, ale stanovisko bychom měli zaujmout až jako celá komise. Dočetla jsem se něco o tendenčním řízení ze strany rozhodčího, s tím výrokem naprosto nesouhlasím,“ prohlásila pro ČTK Damková.

Neumí si představit, že by rozhodčí šel na hřiště se záměrem úmyslně poškodit tým. „Tlak v těchto zápasech je na všechny veliký, na hráče, na trenéry i na rozhodčí. Nedovedu si představit, že by nějaký rozhodčí šel na hřišti s tím, úmyslně udělat chybu. To by byl sebevrah,“ uvedla.

Pro server sport.cz pak řekla, že na zápas úmyslně nenominovala rozhodčího Pavla Královce, jelikož je z Plzeňského kraje a nechtěla být proto obviněna z případných sympatií k Viktorii.

„Ohledně nasazení Radka Matějka mám čisté svědomí. Určitě není chráněncem Romana Berbra. To dva k sobě mají hodně daleko. Pokud se Spartě nominace Matějka nelíbila, mohla využít práva veta,“ nechala se slyšet Damková.

Chápe, že boj o titul provázejí velké emoce, ostré výroky Sparty ale podle ní nejsou na místě. "Chápu emoce, ale to vystupování, že nenastoupí do druhého poločasu, to mi přijde jako jednání pětiletého uraženého dítěte. Myslím si, že klub na takovéhle vrcholové úrovni takhle nemůže přemýšlet," uvedla Damková.

"Nedovedu si představit, že by se tu hrálo El Clásico mezi Barcelonou a Realem Madrid. Většina na to koukáme, jak je to vyhrocené. Výroky trenéra Mourinha, penalty, červené karty. Tohle je proti tomu slabý odvar."

Sparta zřejmě brzy podá protest proti Matějkovi, komise by se ale duelem zabývala i tak. "My se budeme utkáním zabývat stejně, i kdyby protest nedávali. Postavíme se k tomu jako ke všemu ostatnímu. Nerozlišujeme, zda jde o Spartu, Plzeň, Jablonec nebo Liberec," řekla Damková.

Komise má příští pravidelné zasedání 27. září. Damková se v pondělí zkusí spojit s ostatními kolegy, Matějka do vyřešení případu nebude nasazovat. "Ve větších případech to tak děláme. Rozhodčího tím uchráníme od toho tlaku. Prozatím bude stažen," řekla Damková.

Plzeň zvítězila 1:0 díky penaltě, kterou proměnil kapitán Pavel Horváth a dostala se do čela tabulky o skóre před Spartu.

Plzeňský fotbalista David Limberský se poroučel k zemi v zápase se Spartou, i když jej v pokutovém území Hušbauer nefauloval. Potvrdily to i televizní záběry.
Plzeňský fotbalista David Limberský se poroučel k zemi v zápase se Spartou, i když jej v pokutovém území Hušbauer nefauloval. Potvrdily to i televizní záběry.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud