28. září 2012 • 07:00

Prohra se Slavií? Lavička se bát nemusí, ve Spartě má pevnou pozici

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už tu jednou bylo. Před čtyřmi roky stála série tří neúspěšných zápasů završená krachem v derby Vítězslava Lavičku místo. Tentokrát se však kouč Sparty vyhazovu bát nemusí. Ani kdyby v sobotu se Slavií utrpěl jeho tým další porážku. „Jeho pozice je pevná,“ ubezpečuje člen představenstva letenského klubu Jakub Otava.



Historie se (ne)opakuje. Stejně jako v roce 2008 postihla Spartu po vydařeném vstupu do sezony výsledková krize. Před čtyřmi lety vyvrcholila domácím debaklem 1:4 se Slavií, po němž Vítězslav Lavička na Letné skončil. Teď jde Sparta do derby po třech porážkách za sebou, ale výměna trenéra není vůbec na pořadu dne.

„Situace před čtyřmi lety se s tou dnešní totiž nedá vůbec srovnávat,“ vysvětluje Jakub Otava, jeden z nejvyšších představitelů největšího tuzemského klubu.

Tehdy Sparta připomínala rozjetý vlak, který v plné rychlosti narazil do zdi. Během týdne prohrála 0:3 v Liberci, vypadla vinou domácí remízy 3:3 s Dinamem Záhřeb z Poháru UEFA a vše završila ostudným debaklem 1:4 se Slavií na vlastním hřišti.

Především konec v pohárové Evropě měl fatální význam, ale jen bídné výsledky za Lavičkův předčasný konec nemohly. „Atmosféra kolem týmu byla v té době úplně jiná,“ říká bez bližších podrobností Otava. Ani nemusí, okolnosti jsou ještě v živé paměti.

Veřejným tajemstvím bylo, že Lavičkovi šel po krku tehdejší prezident klubu Jozef Chovanec. Když Lavička skončil, zavedl Chovanec na Letné model s generálním sportovním manažerem a nově zřízené funkce se sám ujal.

Na své straně navíc při svém prvním plnohodnotném angažmá ve Spartě neměl Lavička ani kabinu. Slušně vystupující kouč si s sebou přivedl mentálního kouče Dragana Vujoviče - a zejména u starších hráčů tvrdě narazil.

Odstřelili ho starší hráči

Delegace ve složení Tomáš Řepka, Jaromír Blažek, Patrik Berger se proti Vujovičovým seancím záhy otevřeně postavila. Lavička hrál zkrátka s tak slabými kartami, že jeho trop byl nevyhnutelný.

Zato dnes má devětačtyřicetiletý stratég v ruce několik silných trumfů. Tím největším je postup přes Feyenoord do základní skupiny Evropské ligy, čímž splnil jeden z hlavních cílů. Z prohlášení jednotlivých hráčů vyplývá, že mužstvo za trenérem jde - a hlavně, dostává se mu maximální podpory i ze strany šéfů klubu včetně majitele Daniela Křetínského a sportovního ředitele Jaroslava Hřebíka.

„Celý klub na něčem společně pracuje, jdeme po určité cestě. Není důvod k panice,“ tvrdí Otava, podle kterého jsou porážky v Plzni (0:1), Lyonu (1:2) a s Olomoucí (1:2) jen mrzutou shodou okolností. „Zápas v Plzni byl specifický, v Lyonu jsme mohli jen překvapit, což se nám nakonec i málem podařilo. Domácí porážka s Olomoucí je však neomluvitelná,“ dodává.

Sám Lavička na opakování černé série nemyslí. "Tím se nezabývám, nechci porovnávat dobu před čtyřmi lety a současnot. Třikrát jsme prohráli, máme co zlepšovat. Ale v týmu vidím velké odhodlání, žádnou skepsi," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci.

V derby mu o krk nepůjde, ovšem přerušení negativní šňůry by určitě přivítal. Zvlášť když už za týden přijede do Generali Areny v rámci Evropské ligy Athletic Bilbao. Chytat se na posledním finalistovi soutěže by bylo ještě těžší.

LAVIČKOVY ČERNÉ SÉRIE VE SPARTĚ

2008
Gambrinus liga LIBEREC-SPARTA 3:0
Pohár UEFA SPARTA-ZÁHŘEB 3:3
Gambrinus liga SPARTA-SLAVIA 1:4

2012
Gambrinus liga PLZEŇ-SPARTA 1:0
Evropská liga LYON-SPARTA 2:1
Gambrinus liga SPARTA-OLOMOUC 1:2

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud