10. října 2012 • 13:55

Kolik si v Česku vydělá top fotbalista? 250 tisíc měsíčně + prémie

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hokejové NHL naprosto běžná věc. Na internetu si najdete oblíbený klub, kliknete na jakéhokoli hráče a hned vidíte, kolik si za rok vydělá. Třeba Patrik Eliáš z New Jersey šest milionů dolarů. Něco podobného by rádi zavedli už brzy v Teplicích. Drtivá většina českých klubů – až na Duklu – však o ničem takovém zatím neuvažuje.



Mohou být průkopníky. Zřejmě prvním klubem v Evropě, jenž oficiálně na svých stránkách zveřejní platy hráčů. Ano, sice existují žebříčky nejlépe vydělávajících hvězd, kterým vévodí Samuel Eto’o z ruské Machačkaly. Jenže jde jen o kvalifikované odhady, skutečné částky kluby ani hráči oficiálně nesdělují. Pokud se na Stínadlech opravdu odhodlají k odvážnému kroku a vypořádají s právními zádrhely, bude to doslova „fotbalová revoluce“.

Otázkou je, zda vůbec klub může platy svých hráčů oficiálně zveřejnit. „Já bych to rád udělal, nemám s tím problém. Ale nedovolují mi to uzavřené smlouvy, kterými se obě strany zavázaly k mlčenlivosti,“ řekl na rovinu Jiří Kotrba, generální manažer Českých Budějovic. Stejná situace je i ve spoustě dalších klubů, třeba v Plzni nebo Olomouci.

Deník Sport oslovil všech šestnáct klubů Gambrinus ligy, zda pro ně teplická cesta může být inspirací. Drtivá většina z nich o ničem takovém neuvažuje. „Pokud se náš hráč chce svým platem pochlubit, ať to klidně udělá. Problém s tím rozhodně nemám a smlouva mu nic takového nezakazuje. Ale jinak nevím, komu by něco takového pomohlo, co je tím sledováno?“ pravil šéf příbramského klubu Jaroslav Starka.

Velmi často se objevuje i vysvětlení, že na takový krok není česká společnost připravená. Výdělky fotbalistů jsou totiž ve většině případů nad celorepublikovým průměrem, který činí přibližně 24 tisíc korun hrubého.

OTÁZKA PRO PRVOLIGOVÉ KLUBY: Uvažujete o zveřejnění platů hráčů?

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

Podle informací Sportu si největší hvězdy Sparty a Slavie vydělají měsíčně čtvrt milionu korun. Jedná se o základní hrubý měsíční plat bez prémií. Pokud se jim tedy v daném měsíci daří, mohou si k tomu připočíst další velmi zajímavá čísla.

Ve hře jsou samozřejmě i další bonusy – například cílové prémie za umístění nebo mistrovský titul, u menších klubů pak za záchranu. Například na jihu Čech dostanou hráči polovinu prémií ihned, druhá jim na účet přiteče až ve chvíli, kdy budou mít zajištěnou záchranu v nejvyšší soutěži. Pokud by z ligy spadli, o polovinu automaticky přijdou.

Mzdy v Gambrinus lize – tři příklady
Top hráč v top klubu:
250 tisíc hrubého měsíčně
+ prémie za vítězství
+ podíl na kolektivní prémii za konečné umístění v lize/postup do evropských pohárů atd.

Průměrný hráč v průměrném klubu:
40 tisíc hrubého měsíčně
+ další prémie

Mladý hráč v chudém klubu:
15 tisíc korun hrubého měsíčně
+ další prémie

Pozn.: Uvedené rozvrstvení platů vychází z kvalifikovaného odhadu deníku Sport. Jedná se o hrubou základní měsíční mzdu, k níž hráči dostávají ještě prémie. Ty ve výsledku (a podle výsledků) činí výraznější podíl z toho, co si hráč celkem vydělá. Většina klubů opouští bonusy za podpis smlouvy nebo startovné a přechází na výkonnostní prémie – za vítězství, kolektivní bonus za umístění v lize nebo za postup do evropských pohárů.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud