Jonáš Bartoš
9. ledna 2013 • 14:59

Sparťan Vácha: Slavia je první holka, na kterou se nezapomíná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Ve středu dopoledne absolvoval první trénink na Strahově, seznámil se s novými spoluhráči. Přesně ve 12:41 pak se Spartou podepsal smlouvu a poprvé zapózoval s rudým dresem se šestkou na zádech. Lukáš Vácha, odchovanec Slavie a mistr ligy s Libercem, oficiálně stvrdil přestup na Letnou. „Jsem rád, že se kluby dohodly,“ uvedl třiadvacetiletý záložník.



Vácha loni v Liberci patřil mezi klíčové hráče mistrovské party. Jako o mladého, perspektivního hráče se o něj začaly zajímat přední české kluby, situaci sondovala i mužstva ze zahraničí. „Nabídka ze Sparty se prostě neodmítá. Je to pro mě další krok v mé kariéře,“ pochvaloval si Vácha.

Letenští jako kompenzaci poslali do Liberce mladíky Frýdka s Pavelkou, k tomu přihodili ještě blíže nespecifikovanou částku. „Od začátku tohoto přestupového období jsme jasně deklarovali, že Vácha je naše absolutní priorita. Jsme rádi, že tady Lukáš je,“ sdělil člen představenstva Sparty Jakub Otava.

Vácha nakonec Spartu upřednostnil před nabídkou Plzně, vedoucího týmu ligy a dalšího velkého adepta na mistrovský titul. Mimo jiné rozhodlo i jednání obou trenérů, se kterými záložník mluvil.

Lukáš Vácha podepsal smlouvu se Spartou a absolvoval první trénink
Video se připravuje ...

„Zapůsobil na mě nejen pan Lavička, ale celkové jednání Sparty bylo hodně konkrétní, intenzivní. Cítil jsem podporu ze všech stran, pana Lavičku mi doporučili také v Liberci, kde ho všichni znají. To hrálo velkou roli. Ale i pan Vrba mluvil velmi vstřícně,“ přiblížil Vácha.

Nabídky měl i ze zahraničí, ale nakonec zvolil českou cestu. „Kdyby zájem byl konkrétnější, asi bychom nějakým způsobem zahraničí řešili. Spíš šlo o hostování s opcí, proto jsme se rozhodli dotáhnout tenhle transfer,“ vysvětlil třiadvacetiletý hráč.

Vácha jako odchovanec Slavie bude muset bojovat o přízeň fanoušků, kteří mu minulost u hlavního rivala nemusí jen tak lehce odpustit. „Ne každý bude pozitivní. Ale pokud budu odvádět práci na hřišti, myslím, že mě fanoušci vezmou. Kdybych se toho měl bát, tak tady nesedím,“ uvedl.

Lukáš Vácha právě podepisuje smlouvu se Spartou
Lukáš Vácha právě podepisuje smlouvu se Spartou

Sympatie ke svému prvnímu klubu ale nepopřel. „Slavia mě vychovala, vyrostl jsem tam, narodil se tam, chodil jsem tam už od školky. Je to jako první holka, na tu se nezapomíná. Ta tam vždycky je."

V dobrém ale vzpomíná i na svá další angažmá. „V Jablonci, kde jsem byl na hostování, jsem si poprvé zahrál ligu. Tam mi také hodně dali,“ připomněl Vácha krátkou epizodu ve své kariéře, než se přes Slavii dostal do Liberce.

„Strávil jsem tam tři a půl roku. Udělali jsme titul, byl jsem tam spokojený. Liberec mám rád, našel jsem si tam přítelkyni. Nikdy na město nezapomenu, hodně se mi tam líbilo, s klukama, co jsem hrál, to bylo hodně příjemné. Rád na to vzpomínám,“ dodal Vácha.

Tři červené jako Nedvěd? Chtěl bych ho napodobit i v něčem jiném

Na konci jara Vácha s Libercem slavil mistrovský titul, druhá polovina roku už tak úspěšná nebyla. Častou marodkou decimovaný tým se nedostal do hlavní fáze evropských pohárů, v lize skončil po podzimu až devátý. Vácha stačil posbírat tři červené karty, což mu k vizitce dobrého, perspektivního hráče příliš nepomohlo.

„Červená barva je hezká, ale už jí bylo dost.  Některé karty jsem dostal zbytečně, některé neoprávněně. Je to věc, na které se dá zapracovat. Myslím si, že ve spolupráci s panem Lavičkou to zvládneme,“ dodal Vácha.

„Poslední hráč, který za podzim dostal tři červené karty, byl Pavel Nedvěd. Možná to je náhoda. Ale doufám, že Lukáš bude mít alespoň podobně úspěšnou kariéru jako Pavel,“ zmínil hráčův agent Zdeněk Nehoda, který v minulosti zastupoval i Nedvěda. 

„Každý by chtěl mít kariéru jako on. Uvidíme, jak to se mnou bude vypadat. Zatím jsem ho napodobil jen v těch červených kartách, budu se snažit, abych ho napodobil také v něčem jiném,“ uzavřel Vácha.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud