Jonáš Bartoš
18. března 2013 • 12:23

Jarolím ven nešel, Vorel ano. Sudí jsou tlačení do nesmyslů, říká expert

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní duel Gambrinus ligy mezi Plzní a Duklou (4:0) otevřel další debaty o výkonu rozhodčích. Sudí Drábek už v první minutě po sporné situaci vyloučil stopera hostů Jana Vorla. Naopak moment z minulého kola, kdy měl v zápase Viktorie na Boleslavi jít ze hřiště David Jarolím, sudí nepotrestal ani žlutou. „Na rozhodčí je vytvářen enormní tlak, sami nevědí, co mají pískat,“ říká bývalý rozhodčí a pravidlový expert TV Fanda Robert Henn.



Henn už v přímém přenosu zápasu Plzně s Duklou řekl, že sudí Drábek vyloučit Vorla za zákrok na Tecla neměl. „Za tím si stojím. Tvrdím, že měl udělit maximálně žlutou kartu. Faul to byl, ale červená je totální nesmysl, jde o necitlivé rozhodnutí sudího,“ říká o den později v rozhovoru pro iSport.cz.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE: Po této situaci byl vyloučen Jan VorelFoto Repro ČT Sport
„Obránce se dokonce snažil dostat před míč, hrál tělem. V Anglii by se to ani nepískalo. Faul to byl, Vorel do Tecla vrazil. Ale maximálně na žlutou. Tecl si navíc míč předkopl, že i gólman by u balonu mohl být dřív. Další tři obránci Dukly byli také dávno v pohybu zpátky. Za takový zákrok červenou kartu opravdu ne, to můžeme zápasy rozhodovat tak, jak se nám to hodí,“ dodává.

Sudí Drábek se v zápase dopustil ještě dalších přehmatů. Měl odpískat penaltu i pro Plzeň a vyloučit Pospěcha, který ve vápně loktem trefil domácího Ďuriše.

„Došlo k několika chybám, neodpískání penalty a udělení červené karty pro Pospěcha. To jednoznačně,“ souhlasí Henn s tím, že komise rozhodčích podle něj Drábka potrestá.

„Stoprocentně od komise přijde trest, aby se lidem zaplácla pusa. Ale červenou kartu pro Vorla si obhájí, komise bude tvrdit, že šlo o vyloženou brankovou příležitost,“ myslí si Henn.

Proč nešel v minulém kole ven Jarolím?

Právě odlišné posuzování sporných situací je věc, se kterou se česká liga momentálně pere. V minulém kole při zápase Boleslavi s Plzní (0:2) sudí Jaroslav Bílek za podobný zákrok Davida Jarolíma na Marka Bakoše neudělil ani žlutou kartu.

„Asi ten můj zákrok byl na žlutou kartu, neříkám, že ne. Ale před tím ty situace byly zvláštní. Když během půl hodiny dostaneme doma pět žlutých karet, tak to zvláštní je. Jde o to, jaký je zvolený metr. Nechci nikoho kritizovat, zvláště ne rozhodčího, ale když za každé upadnutí dává žlutou, tak je to špatné,“ zlobil se před týdnem Jarolím.

Jeho slova potvrzuje i bývalý sudí Henn. „Tam měla samozřejmě také přijít žlutá karta a následně červená (Jarolím už jednu v zápase měl). Z pozice sudího chápu, proč kartu nedal. Už tam dvě červené byly (Fillo, Magera), ale rozhodčí neměl přemýšlet o tom, jestli dát třetí. Jednoznačně měla přijít,“ hodnotí situaci.

„Podle pravidel rozhodčí mohl červenou dát, protože Bakoš mohl jít sám na branku. To je přesně ukázka toho, že si pravidla vysvětluje každý jinak a podle svého. To je špatně,“ upozorňuje Henn.

Podle něj je na české rozhodčí vytvářen obrovský tlak, kvůli kterému vznikají velké chyby. „Sporných momentů je dost. Když si vezmu ruku v utkání Boleslav - Plzeň, tam ani nepřišel žádný trest, přitom to byl totální nesmysl, za co se nařídila penalta. Komise se k tomu ani nevyjádřila. Kluci sami nevědí, co mají pískat. Jsou v takovém tlaku, že v tom mají hokej,“ říká Henn.

Právě kolem západočeského mužstva se točilo hned několik kritických momentů. „Sporné verdikty jsou většinou pro Plzeň, ale ta tenhle tlak nepotřebuje. Dělá to špatné jméno na klub, který hraje fantastický fotbal, všechno si dokáže uhrát sama,“ dodává Henn.

Sudí Drahoslav Drábek ukazuje červenou kartu Janu Vorlovi (vlevo) z Dukly
Sudí Drahoslav Drábek ukazuje červenou kartu Janu Vorlovi (vlevo) z Dukly

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud