29. března 2013 • 11:32

LŽImberský! říkají mu fanoušci. Tvrdil, že Spartu miluje, pak ji urazil

Autor: pj, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

2007: Sparta mi učarovala! Zamiloval jsem se. 2012: Sparta? Ta nemá co brečet, když si dvacet titulů koupila. Odlišné výroky Davida Limberského, jehož vztah k letenskému klubu se během pěti let zcela změnil. I proto bude jedním z nejsledovanějších hráčů sobotní superbitvy mezi Spartou a Viktorií Plzeň (20:15, ČT sport).



David Limberský v době, kdy působil v pražské Spartě.Foto Archív deníku Sport
Fanoušci Sparty mu neřeknou jinak než „LŽImberský“. Prý to vystihuje, jak o letenském klubu mluví dnes a jak se o něm vyjadřoval, když ve Spartě působil.

Co tehdy říkal?

Bezprostředně po přestupu se netajil tím, že je nadšený. Tvrdil, že je konečně ve velkém klubu. „Sparta mě úplně pohltila. Zamiloval jsem si to
tady,“ hlásil.

Pravda, v jednom z rozhovorů přiznal, že nikdy nezapomene na Plzeň, jejímž je odchovancem. Ale například v klubovém magazínu "Sparta, do toho!" v roce 2007 před zápasem Sparta–Plzeň vyprávěl, jak se obklopuje věcmi se sparťanskými motivy.

Povídání s Davidem Limberským v rozhovoru pro klubový magazín Sparta, do toho! v roce 2007.Foto sparta.cz
„Nedávno jsem dostal od fanoušků hezký nápaditý samolepky s logem Sparty a dalšími klubovými motivy. Už je mám doma na lednici a taky v autě. Ta hesla se mi fakt líbí, propaguje to Spartu,“ chlubil se.

Dodnes má Sparta povídání s Limberským v magazínu volně ke stažení na svém webu sparta.cz.

Limberského si ve Spartě zpočátku pochvaloval i tehdejší trenér Michal Bílek. „Je to šikovný záložník s velkou perspektivou. Vedl jsem ho už v Plzni a vím, v čem jsou jeho přednosti. Věřím, že nám pomůže,“ řekl.

Jen nevěděl, jaký post bude pro Limberského ten pravý. „Jsem rád, že David nastupoval také v obraně. Já však jeho místo vidím především na kraji záložní řady,“ řekl. Na jaké pozici dnes Limberský hraje, netřeba připomínat…

David Limberský a Pavel Horváth ještě coby hráči Sparty.Foto Archív deníku Sport

A to není všechno. Limberský musel kvůli Spartě sáhnout i hluboko do kapsy. Protože při přestupu obešel svého agenta Zdeňka Nehodu, arbitrážní komise jej potrestala pokutou ve výši 1 000 000 korun! Dnes ho zastupuje Ondrej Chovanec.

Zajímavé je i to, jak se Limberský v době, kdy působil ve Spartě, vyjadřoval směrem ke Slavii. Letenské fanoušky si totiž získal výrokem: „Nemám ji rád!“

Konkrétně měl na mysli dva muže: Mateje Krajčíka, se kterým se při vzájemném zápase dost pokopal, a trenéra Karla Jarolíma. Jeden ze současných adeptů na post reprezentačního trenéra už tehdy prohlásil, že Limberský je SIMULANT. „To mě naštvalo,“ netajila se nynější opora národního týmu.

David Limberský v době, kdy působil v pražské Spartě.
David Limberský v době, kdy působil v pražské Spartě.

Limberský se ve Spartě nakonec neprosadil. V poslední sezoně na Letné odehrál jen třináct zápasů. Tisk se shodoval, že „nepotvrdil potenciál, se kterým do Sparty přicházel“.

„Zavolal si mě pan Křetínský a oznámil mi, že to vypadá, že bych ani v další sezoně nehrál. Na to jsem řekl, že odejdu,“ řekl Limberský po návratu do Plzně.

Může to být hlavní důvod jeho nenávisti vůči Spartě? Jak jinak si vysvětlit jeho zcela rozdílné výroky z roku 2007 a z podzimu 2012?

„Někde jsem slyšel, že sparťani nechtěli nastoupit do druhé půle, to mi přijde ubohý. Zrovna Sparta, která dvacet titulů získala tím, že jí pomáhali rozhodčí. Neměli by brečet.“

„Je to LŽImberský,“ mají jasno sparťanští příznivci před zítřejším šlágrem.

CO ŘEKL  DAVID LIMBERSKÝ:
Po přestupu z Plzně do Sparty
"Sparta mě úplně pohltila. Zamiloval jsem si to tady, ale nikdy nezapomenu, že jsem odchovanec Plzně! Jsem teď ve velkém týmu se spoustou skvělých hráčů. Mám se co učit a zároveň chci něco dokázat. A podle toho se budu chovat. Moc se těším. Všechno, co klub obklopuje, se mi hrozně líbí. Uvedu úplně malý příklad: Nedávno jsem dostal od fanoušků hezký nápaditý samolepky s logem Sparty a dalšími klubovými motivy. Už je mám doma na lednici a taky v autě. Ta hesla se mi fakt líbí, propaguje to Spartu. Zázemí a celkově dění kolem Sparty je fantastické. Lidé, i když dokážou být kritičtí, nás hráče víc berou, jsme prostě ve Spartě víc na očích. Docela si to užívám. V Plzni jsem měl obrovské sebevědomí, ale ve Spartě přijdete mezi další hvězdy, takže tady to není tak silné. Tady jsem jeden z dalších."
Před prvním zápasem proti Plzni
"Snad na mě nebudou lidé křičet. A jestli mi nebude líto, když Plzeň prohraje? To nebude. Kluci pak vybojují ještě hodně bodů."
O Slavii
"V boji o titul jsem fandil Spartě. Ve Slavii nemám rád hlavně některé lidi. Třeba Krajčíka nebo trenéra Jarolíma. S Krajčíkem jsme se při vzájemném zápase hrozně pokopali a trenér Jarolím o mě prohlásil, že jsem simulant."
O tom, že ve Spartě nehraje
"Snáším to těžce. Možná v létě odejdu."
Po odchodu ze Sparty do Plzně
"Zavolal si mě pan Křetínský a oznámil mi, že to vypadá, že bych ani v další sezoně nehrál. Na to jsem řekl, že tedy odejdu."
Po podzimním zápase proti Spartě, ve kterém nasimuloval penaltu
"Někde jsem slyšel, že sparťani nechtěli nastoupit do druhé půle, to mi přijde ubohý. Zrovna Sparta, která dvacet titulů získala tím, že jí pomáhali rozhodčí. Neměli by brečet."
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud