30. března 2013 • 05:10

5 důvodů, proč je bitva Sparty s Plzní víc než derby se Slavií

Autor: pta, šq, kap
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE OD 20.15 | Kovaní a dlouholetí sparťané s tím možná nesouhlasí, protože tradice je tradice. Každopádně z celkového pohledu momentálně převzaly duely fotbalistů Sparty a Plzně atributy výjimečnosti, kterými se vždy zaslouženě honosilo derby „S“.



Souboj dvou nejmocnějších klubů, hecování, mediální humbuk, to byly charakteristiky bitev odvěkých pražských konkurentů. Teď se týkají střetů dnešních soupeřů, jejichž rivalita se prudce zvýšila.

Vždyť v porovnání s tím, jaký měla nafilmovaná penalta Davida Limberského dopad na atmosféru v celém fotbale, vypadají aférky typu skandování slávistů „Smrt Spartě“, aniž by tím byly omlouvány, jako dětské hry. Pojďme si shrnout důvody, proč derby pražských „S“ za dnešním šlágrem momentálně zaostává?

1. Hraje se o titul. To už v soubojích Sparty se Slavií několik let neplatí. V posledních sezonách mají nejslavnější pražské derby jiný motiv. Favorit je jasně daný, Slavia se na svého odvěkého rivala stíhá s velkým odstupem a tak Spartu sice může občas pozlobit a třeba i porazit, ale na konci sezony ji v posledních sezonách stěží dohlédne na záda.

2. Slabší zájem diváků. Souboj Sparty a Slavie dokáže stále přitáhnout na české poměry velmi nadstandardní návštěvu. Ale na podzim při něm třeba zůstala v Edenu čtvrtina sedaček prázdná... Nic takového dnes na Letné nehrozí, Sparta naopak hlásila již s dvoudenním předstihem vyprodaný stadion.

3. Reprezentanti na hřišti. Dnešní souboj je také přehlídkou hráčů, bez kterých by se nyní neobešla česká reprezentace. Hned pětice se jich objevila na srazu před posledními kvalifikačními zápasy. K tomu připočtěme plzeňské duo Bakoše s Ďurišem, kteří patří do kádru slovenské reprezentace, na Spartě zase reprezentoval Kamerun Leonard Kweuke. Na letenském trávníku se sejde skutečný výkvět české ligy.

4. Válka v pozadí. Bojují mezi sebou na trávníku, ale také na méně viditelných místech. Napětí mezi dnešními soupeři nejvíc eskalovalo po posledním vzájemném duelu na podzim kvůli tzv. Křetínského kabele a dosud nevyšetřených obvinění z nekalých praktik v lize. Poměry v zákulisí se prakticky neliší od situace na hřišti - také tam jsou Sparta a Plzeň teď největšími hráči.

5. Sparta si stvořila Plzeň. Za rivalitou se skrývá velmi zajímavý příběh. A je v něm hodně ironie. Nebýt Sparty, těžko by byla Plzeň nyní tak silná. Před sedmi lety přitom mohla po zápase na Letné sestoupit do druhé ligy, ale domácí tehdy zápas lehkovážně vypustili. Pak Sparta lacině poslala Viktorii její klíčové hráče v čele s kapitánem Horváthem. A po titulu Plzně z předminulé sezoně na Spartě najednou poznali, že si vlastním přičiněním stvořili hodně zdatnou konkurenci.

Kdo na otevřený trénink přišel, mohl dostat i dárek
Kdo na otevřený trénink přišel, mohl dostat i dárek

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud