20. dubna 2013 • 22:25

Baník složil na lopatky Kweuke, Sparta vyhrála na Bazalech 1:0

Autor: ČTK, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Fotbalová Sparta frčí dál na vítězné vlně. Letenští zvítězili v sobotu večer na hřišti Baníku Ostrava 1:0, když vítěznou branku dal střídající útočník Leonard Kweuke. Sparta se tak v čele tabulky bodově dotáhla na vedoucí Plzeň. Kweuke dal Slezanům už svůj pátý gól v posledních pěti zápasech. Baník počtvrté v řadě prohrál a už 396 minut neskóroval.



Sparta musela na poslední chvíli improvizovat v sestavě, ale z úvodních momentů se zdálo, že vynucená výměna Kadeřábka za jarního střelce Krejčího nebude favoritovi na škodu.

Už ve druhé minutě dolétl rohový kop na hlavu Švejdíka, jehož prudký projektil ale zasáhl před brankovou čárou hlídkujícího Frydrycha a Baník první kritický okamžik přestál. Tím ale rázný nástup Pražanů skončil.

Hosté sice měli pod kontrolou míč a svou útočnou polovinu, jenže do šancí je pozorně bránící protivník nepouštěl. Ofenzivní bezmoci Sparty po půlhodině pomohla Fantišova chyba před vlastním vápnem, Kadeřábek přesným centrem vybídl ke gólu Hušbauera, ale jeho hlavička do protipohybu brankáře Bárty zaplula centimetry vedle tyče.

O co lépe Ostrava bránila, o to pasivnější byla vpředu. Domácí se na nic nebezpečného nezmohli, ale přednější pro ně bylo, že drželi na uzdě soupeře. Ten se ostravský val pokusil ve 36. minutě přelstít signálem po standardní situaci, ale Hušbauerově ráně z velkého čtverce znovu chyběly decimetry.

Sparťanský tlak nabral obrátky po změně stran. Na hřiště se dostal druhý čistokrevný útočník Kweuke a po hodině hry byl Baník skoro uvězněn před svou bránou. Lafata mířil v 64. minutě po Jarošíkově pasu opět hlavou těsně mimo tyče,

Bárta se pak zapotil při nečekaném Kadlecově pokusu přes hlavu a v 68. minutě bravurně vytlačil Hušbauerův volej pod břevno. Ustrašený Baník pak přišel rozhýbat uzdravený Baroš, ale zatímco hostující fanoušci se ve svém sektoru rvali s ochrankou,

Spartu vysvobodil Kweuke, který se po zaváhání Stronatiho dostal sám před Bártu a nekompromisně zavěsil. Domácí pak více otevřeli hru, ale vyrovnat neměli z čeho.

Dvě minuty před koncem je naopak od druhého gólu na brankové čáře po střele Kadlece uchránil Stronati. Spartě podlehla Ostrava už pošesté za sebou, aniž by přitom dala gól.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička si cenil hubeného vítězství, jelikož očekával, že soupeř bude urputně bránit. "Předpokládali jsme, že to bude těžké a věděli jsme, že postupným útokem budeme dobývat obranu soupeře. Přispěl k tomu i nerovný terén. Ale mám dobrý pocit z toho, že kluci dneska ukázali velkou vůli po vítězství a velkou aktivitu," řekl Lavička.

Zdravotní problémy Krejčího, kterého těsně před výkopem musel nahradit Kadeřábek, ho nezaskočily. "Krejčí si stěžoval na svalový problém už v týdnu, udělali jsme maximum pro jeho vyléčení. Zkusil to na rozcvičení, ale ukázalo se, že není schopen hrát," prohlásil kouč Sparty.

Jeho tým nakonec spasil jiný muž z lavičky Leonard Kweuke. "Leo potvrdil, jak je pro nás důležitý. Přestože se neobjevil v základu a šel do hry až v průběhu, pak tím svým gólem zpečetil snažení celého týmu," pochvaloval si Lavička.

"Podali jsme výkon, od kterého se můžeme odrazit a vrátit k prvním čtyřem zápasům jara. Nedokázali jsme to umocnit ziskem alespoň jednoho bodu," litoval kouč Baníku Martin Pulpit.

Jeho celek sahal po cenném bodu, o který však přišel chybou čtvrthodiny před koncem. "Co se týče nasazení a agresivity, mužstvo si bod zasloužilo. Bohužel nedorozumění Stronatiho a Kaprálika nás stálo lepší výsledek. Jinak jsme ale s výkonem mužstva po špatném utkání v Mladé Boleslavi spokojeni. Hra nebyla úplně, jak jsme si představovali, ale můžeme se od ní odrazit," řekl.

24. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 76. Kweuke. Rozhodčí: L. Kovařík - Kordula, T. Kovařík. ŽK: Frydrych, Droppa - Matějovský. Diváci: 14.774

Sestavy:
Ostrava: Bárta - Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Stronati - Fantiš (69. Kraut), Hable, Droppa, Milosavljev - Lukeš (79. Staško) - Soukup (68. Baroš). Trenér: Pulpit.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Hybš - Kadeřábek (61. Kweuke), Hušbauer, Vácha, Matějovský, Kadlec (90. Polom) - Lafata (89. Bednář). Trenér: Lavička.

MATCH OVERVIEW LEGACY
20. 4. • 20:30
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava
0:1
ONLINE
20. dubna
20:30
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
Góly

Domácí:

Hosté: 75. Kweuke

Sestavy

Domácí: Bárta – Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Stronati – Fantiš (68. Kraut), Hable, Lukeš (79. Staško), Droppa, Milosavljev – Soukup (68. Baroš)

Hosté: Vaclík – Vidlička, Jarošík, Švejdík, Hybš – Kadlec, Vácha, Matějovský, Hušbauer, Kadeřábek (61. Kweuke) – Lafata

Náhradníci

Domácí: Pavlenka, Velner, Kraut, Vašenda, Stožický, Staško, Baroš

Hosté: Čech, Pamič, Polom, Kweuke, Krejčí, Čermák, Bednář

Karty

Domácí: Frydrych, Droppa

Hosté: Matějovský

Rozhodčí

Kovařík L. – Kordula, Kovařík T.

Stadion

Stadion Bazaly

Návštěva

14.704 diváků

Ostravská obrana zastavovala mnohdy fotbalisty Sparty jen za cenu faulu
Ostravská obrana zastavovala mnohdy fotbalisty Sparty jen za cenu faulu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud