Stanislav Hrabě
5. července 2013 • 12:15

Šest cizinců Teplicím stačí, Ščasný by nejraději někoho oženil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dostatečně domestikovaní tři bosenští hajduci Aidin Mahmutovič, Admir Ljevakovič a Aldin Čajič, k tomu tři africké posily: jarní Franci Litsingi z Konga a letní Eugene Salami z Nigérie a Nivaldo z Kapverdských ostrovů. Tato šestičlenná cizinecká legie, všichni ovšem ze zemí mimo Evropskou unii, bude bojovat za FK Teplice. „Dost, to stačí. Víc už ne,“ odmítá další zahraniční posily trenér Zdeněk Ščasný. A nejraději by někoho z nich oženil, aby nebyl počítán za cizince.



Dobře ví, jak je složité zapracovat cizince do týmu. „Ono je to složité i u českého hráče, u zahraničních posil je těch problémů daleko víc,“ říká Zdeněk Ščasný, jenž má ovšem s těmito věcmi bohaté zkušenosti.

„V Řecku bylo dvanáct národností. Navíc kádr o třiceti hráčích a každý byl přesvědčený, že musí hrát v základu,“ vzpomíná na práci v Panathinaikos Atény a OFI Kréta.

Nyní jich má pouze šest, tři z Balkánu, tři z Afriky. „Nejde o počet, ale aby byli vhodně vybíraní do mužstva,“ upozorňuje na chemii při sestavování týmu.

Všichni ovšem pocházejí ze států mimo Evropskou unii, jsou tedy počítáni za cizince a jejich počet je tím limitovaný. „Už jsem chtěl někoho z nich oženit, aby dostal české občanství,“ prozrazuje se smíchem chytrý diplomatický tah.

Litsingi se ženit nechce

Nejblíže získání patřičného razítka do dokladu je jarní posila Franci Litsingi. Pochází sice z afrického Konga, ale jeho partnerka, s níž žije v Teplicích a má malého syna, je Francouzska.

Tedy co se týče státního občanství. Vzít se spolu ovšem nechtějí. „Není to lehké někoho do toho nutit,“ uvědomuje si choulostivost sportovní sekretář Jan Skýpala.

Tři afričtí fotbalisté v dresu Teplic: (zleva) Eugene Salami, Nivaldo a Franci Litsingi
Tři afričtí fotbalisté v dresu Teplic: (zleva) Eugene Salami, Nivaldo a Franci Litsingi

Sňatek jiných teplických legionářů s českou dívkou by také nebylo okamžité řešení. „Ten proces nějakou dobu trvá, než všechno projde úřady a dostane české občanství,“ upozorňuje ředitel František Hrdlička.      

Trenéra Ščasného nejvíc těší, že přišli především leváci. „Po odchodu Podaného, Rosy a Chovance jsme měli na levé straně problém,“ připouští. Sehnat náhradu z českých zdrojů je velice těžké.

„Obránců či záložníků na levou nohu je málo a kdo je má, hlídá si je,“ probírá českou scénu. „A když je ochoten je pustit, jsou drazí,“ dodává. Proto se Teplice porozhlédly po afrických zásobách.

Od Salamiho a Nivalda očekává Ščasný potřebnou údernost na levém kraji. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud