Jakub Konečný
7. srpna 2013 • 17:11

Komedie plná omylů! Hlavní role: pomezní. Ligu děsí OFSAJD

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Muži s praporky dělají z Gambrinus ligy komedii plnou omylů. Jakoby na povel chybují při posuzování přehledných ofsajdových situací a experti kroutí nad jejich přehmaty hlavou. V posledních dvou kolech tak byly uznány dva neregulérní góly a naopak odvolán jeden regulérní.



Dvakrát se obětí kiksů pomezních rozhodčích stala pražská Sparta, která inkasovala z postavení mimo hru od Jablonce i v Brně, jednou cítili křivdu hráči Sigmy Olomouc. Těm naopak sudí pro domnělý ofsajd regulérní trefu upřeli.

Vypadá to už skoro jako spiknutí, které řeší fanoušci. A všímají si toho samozřejmě i hráči. „Vypadá to, že pomezní rozhodčí prošli nějakým speciálním školením v posuzování ofsajdových situací,“ glosoval to ironicky na Twitteru například sparťanský záložník Lukáš Vácha, který svůj příspěvek doplnil srozumitelným hashtagem: „Zmatek.“

Možné těžkosti arbitrů s klíčovým fotbalovým pravidlem v nové sezoně naznačil už její první zápas. V Superpoháru Plzeň-Jablonec (2:3) nechybělo mnoho a Miroslav Zelinka a spol. uznali vyrovnávací gól domácího Tomáše Wágnera na 2:2, byť v průběhu akce došlo k evidentnímu porušení pravidla hned dvakrát.

Chybné verdikty pomezních v úvodních třech kolech Gambrinus ligy.Foto iSport.cz

Zelinka odvolal Wágnerovu trefu až po horlivých protestech Severočechů. To sparťané takové štěstí neměli. Nejprve je z postavení mimo hru připravil o čisté konto jablonecký Michal Hubník a v neděli ho napodobil brněnský Miroslav Markovič, jehož postavení proti pravidlům přitom šlo poznat snad i z Měsíce. Jenže asistent Jiří Jiřík, který měl situaci jako na dlani, byl zřejmě v Jiříkově vidění, a Markovičův tuplovaný ofsajd pustil.

Variaci na dané téma pak v pondělní dohrávce Slavia-Olomouc (2:3) předvedl i Jiříkův kolega Jiří Kříž, který naopak obral Sigmu o gól na 3:0, protože odmával ofsajd Pavlu Dreksovi. Hanácký stoper přitom skóroval z naprosto legální pozice.

„Jsou to hrubé chyby – a je jich nějak moc,“ říká bývalý mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr. „Ofsajd, z jakého inkasovala Sparta v Brně, by se neměl přehlédnout ani v I. A třídě. Rozhodčí v lize by měli být na úrovni, jenže oni se do ní dostávají podle toho, jak plní něčí přání,“ dodává nekompromisně.

Co na to Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích, kterou může utěšovat pouze fakt, že ani v jednom ze tří jmenovaných případů nedošlo k ovlivnění dělby bodů? Zatím mlčí, ke kolosálním omylům svých podřízených se dosud nevyjádřila.

A Miroslav Svoboda, člen komise, který obstarával komunikaci s médii za Damkovou, je momentálně na dovolené na Bali. A ještě tři týdny bude.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud