30. září 2013 • 04:00

Sporné momenty fotbalové ligy: Rozhodčí pomohli Plzni i Spartě!

Autor: kap, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasy lídrů fotbalové ligy se neobešly bez chybných verdiktů sudích. Při analýze utkání Jihlavy s Plzní (1:2) a Slavie se Spartou (0:2) vychází, že v obou duelech udělali rozhodčí minimálně jeden verdikt, který pomohl silnějšímu favoritovi. Zlobit se tedy mohou na Vysočině i v Edenu. 



MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 9. • 20:15
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha
0:2
ONLINE
28. září
20:15
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
Góly

Domácí:

Hosté: 61. Vácha, 90+5. Bortel (vl.)

Sestavy

Domácí: Rakovan – Dostál (86. Koreš), Bortel, Dobrotka, Neves – Štěpán, Kisel (C), Gecov, Zmrhal (72. Lička), Juhar – Škutka (62. Škoda).

Hosté: Vaclík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Nhamoinesu – Dočkal, Vácha, Hušbauer, Vacek (69. Matějovský), Krejčí (86. Konaté) – Lafata (C) (77. Bednář).

Náhradníci

Domácí: Černý, Nitrianský, Čonka, Prošek, Koreš, Lička, Škoda

Hosté: Čech, Švejdík, Pauschek, Přikryl, Matějovský, Konaté, Bednář

Karty

Domácí: Dostál, Kisel, Kisel (č), Gecov

Hosté: Vácha

Rozhodčí

Kovařík – Pelián, Moláček

Stadion

Synot Tip Arena, Praha - Vršovice

Návštěva

15884 diváků

Slavia–Sparta 0:2 (rozhodčí Libor Kovařík)

60. minuta: Faul Gecova na Vacka
Sparťané se řítili na branku, Brabec posunul míč do středu před pokutové území, kde se k němu blížil Vacek. Po míči se skluzem vrhl Gecov a sudí odpískal přímý kop, ze kterého padl vítězný gól.

Názor Sportu: Faul se pískat neměl. Gecov sice levou nohou, kterou měl skrčenou při skluzu pod sebou, lehce podrazil Vackovu nohu, klíčové však je, že ještě před tím pravou nohou vypíchl míč naprosto čistě. Ano, sudí Kovařík viděl situaci z těžkého úhlu, právě proto se ale měl zachovat. Odpískat takhle sporný moment v takovém utkání bylo přinejmenším necitlivé.

Robert Henn, bývalý rozhodčí: „V reálu jsem to viděl jako jasný faul, ale z opakovaného záběru je jasné, že šlo o čisté vypíchnutí míče. Faul to nebyl. Byl tam sice ten dojezd levé nohy, ale Gecov ji už jinam dát nemohl, a hráč vždy jedná tak, aby především nezranil sám sebe. Je to fotbal, není to balet. Rozhodčího ale chápu, sám jsem si při hře myslel, že zapískat měl.


89. minuta: Kiselovo vyloučení
Sparťan Vácha tělem kryl míč, který se ve vápně kutálel do autu. Gólman Vaclík ho už měl téměř v rukavicích, když do něj skluzem zajel slávista Kisel. Po druhé žluté kartě pak byl vyloučen.

Názor Sportu: Správné rozhodnutí, Kisel si druhou žlutou kartu zasloužil. Slávistický kapitán rozhodně nepatří mezi agresivní hráče, což se projevilo ve chvíli, kdy ve skluzu stáhl nohy pod sebe, aby Vaclíka nezranil. Podstatné je ale něco jiného. A sice to, že do skluzu vůbec šel. Bylo to zbytečné a nesmyslné.

Robert Henn, bývalý rozhodčí: „Rozhodčí Kovařík si druhou žlutou kartu obhájí bez problémů. Kisel si sice uvědomil, co udělal, a sklopil nohy, jenže klíčová je otázka, proč do toho skluzu vůbec šel? I tak to bylo pro gólmana nebezpečné. Celý zápas byl přemotivovaný, říkal jsem si, že to určitě nedohraje. U Kovaříka všichni vědí, že dává karet hodně, tak nechápu, že se na to Kisel nepřipravil.


89. minuta: Váchovo tahání za dres
Předchozí souboj měl ještě dohrávku. Vácha v afektu chytil ležícího Kisela na hrudníku za dres, tahal ho a přitom mu křičel do tváře. Za svoji reakci pak byl „odměněn“ žlutou kartou.

Názor Sportu: Správné rozhodnutí, ačkoliv spousta slávistických fanoušků žádala pro Váchu červenou kartu. Pokud by Kisela škrtil, šlápl na něj, nebo ho ve vzteku udeřil, pak by nebylo co řešit. Musel by okamžitě ze hřiště. I takové tahání za dres, které Vácha předvedl, je jasné a hrubé nesportovní chování, žlutá karta je však adekvátní trest.

Robert Henn, bývalý rozhodčí: „Kovařík se zachoval citlivě, že nesáhl pro červenou kartu. Podle pravidel by si ji asi obhájil, sám bych ji ale v takovou chvíli také nevytáhl. Neseděla by mi tam. Kolikrát vidíme i větší blikance, které rozhodčí řeší jen domluvou. Tohle bylo sice napadení protihráče, ale rozhodčí asi bral v potaz, že Vácha bránil gólmana.

Jihlava–Plzeň 1:2 (rozhodčí Zbyněk Proske)

MATCH OVERVIEW LEGACY
27. 9. • 20:15
FC Vysočina Jihlava
FC Vysočina Jihlava
1:2
ONLINE
27. září
20:15
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň
Góly

Domácí: 16. Harba

Hosté: 10. Rajtoral, 79. Bakoš

Sestavy

Domácí: Blažek – T. Marek, Tlustý, Šourek, Josl (78. Kosak) – Masopust, Jánoš (87. Teplý), Jungr, Karlík, Vaculík (C) – Harba.

Hosté: Kozáčik – Řezník (67. Kolář), Hubník, Procházka, Limberský (23. Kovařík) – Rajtoral, Horváth (C), Pospíšil, Hořava, Petržela – Tecl (63. Bakoš).

Náhradníci

Domácí: Hanuš, Krejčí, Mikula, Kliment, Kosak, Teplý, Kučera

Hosté: Bolek, Hejda, Kovařík, Kolář, Ďuriš, Wágner, Bakoš

Karty

Hosté: Hořava

Rozhodčí

Proske – Kordula, Blažej

Stadion

45. minuta: Necitlivé ukončení poločasu
Domácí v poslední minutě první půle vyběhli do brejku, Harba běžel sám na plzeňskou branku, v tom ale rozhodčí akci přerušil a ukončil poločas. Podle časomíry ale 45 minut ještě neuplynulo.

Názor Sportu: Skandální rozhodnutí, za které by měl být rozhodčí Proske potrestaný. Sudí měl vzhledem k průtahům nastavit alespoň třicet vteřin, místo toho naopak první poločas o několik vteřin zkrátil. Domácím tím tak zmařil jasnou gólovou šanci, která je dost možná nakonec připravila o tři body. A Plzni jasně pomohla k výhře.

Robert Henn, bývalý rozhodčí: „Naprosto necitlivé rozhodnutí. Podle mě si rozhodčí neseřídil stopky, zapnul je při výkopu o něco dříve, a proto mu pak čas neseděl s časomírou. Za střídání se už podle pravidel třicet vteřin nenastavuje, ale i kdyby měl na hodinkách čas 45:20, musí takovou akci zkrátka nechat dohrát. Není to hokej, kdy zazvoní siréna a po ní už nic neplatí.“

Kpaitán Slavie Karol Kisel kráčí ze hřiště poté, co jej sudí Libor Kovařík vyloučil. V pozadí všemu přihlíží trenér Slavie Miroslav Koubek
Kpaitán Slavie Karol Kisel kráčí ze hřiště poté, co jej sudí Libor Kovařík vyloučil. V pozadí všemu přihlíží trenér Slavie Miroslav Koubek

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud