Karel Häring
25. listopadu 2012 • 08:00

Vrba o korupční kauze: Kdybychom byli osmí, nikdo by nás neřešil

Autor: Karel Häring, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Viktorie Plzeň si podruhé v řadě zahrají evropské poháry i na jaře. Tým trenéra Pavla Vrby totiž s předstihem potvrdil postup ze základní skupiny Evropské ligy a rozhodně to nemá být jeho konečná. Současnou pohodu v západočeském klubu ale kalí korupční aféra v českém fotbale, v souvislosti s ní se totiž jméno Viktorie Plzeň zmiňuje velmi často. Trenéra Pavla Vrbu to štve. „Některé kroky byly proti Plzni vyloženě cílené,“ tvrdí kouč.



Dva sudí, Adámek a Býma, přiznali, že za úplatu došlo k ovlivnění ligového duelu Jablonce s Plzní (0:2) v minulé sezoně. Západočeši spojení s aférou popírají, vše ale vyšetřuje policie i disciplinárka, a tak o klidu nemůže být řeč.

Plzeňský trenér Pavel Vrba přiznal, že současné dění doléhá na jeho svěřence. Vypadá to totiž, že budoucnost klubu může být vinou korupční kauzy nejistá. Jak vše vnímá sám Vrba?

„V první fázi jsem z toho byl nepříjemně překvapený. Teď už se o tom víceméně ani nechci moc zmiňovat. Spíš čekám, jak to všechno dopadne a jaké budou další kroky. Jsou věci, které mě v této kauze velice překvapily,“ poznamenal kouč.

Co přesně má na mysli? Kouč neskrývá přesvědčení, že cílem aféry bylo uškodit právě jeho týmu. „Řeknu to ještě jednou. Myslím si, že některé kroky byly cílené proti Plzni. Kdybychom byli osmí, tak se o nás nikdo nezajímá a nic se neřeší,“ prohlásil rezolutně Vrba.

Odmítá ale natvrdo vyslovit, zda tedy úspěchy jeho Plzně vadí konkurentovi z Letné, tedy Spartě. Vztahy mezi šéfy obou klubů jsou totiž hodně napjaté a až nepřátelské. „Nechci říkat nikoho konkrétního. Vytváříme konkurenci v Česku a asi se to někomu nelíbí,“ dodal kouč.

Tomu, že by někdo chtěl zpochybňovat předchozí úspěchy, se jen směje. „Začínáme se točit okolo tématu, o kterém se bavit nechci. Jsou to věci, které nehodlám řešit. V mojí kompetenci je trénování a vedení mužstva. Já si za svou prací a za tím, co tým předvádí, stojím. Nemíním nic zpochybňovat.“

Že bylo všechno v pohodě podle Vrby svědčí i přízeň fanoušků. Tisíce lidí v ochozech prý ukazují, co si příznivci o celé aféře myslí.

„Náš fotbal je baví a naše návštěvy jsou větší než u jiných klubů. Je to ukázka toho, jaký hrajeme fotbal, a s ničím jiným to nemá nic společného. Když se snažíte hrát dobrý a zajímavý fotbal, lidé na vás chodí. To je ukázka toho, co si lidé o vás a vaší práci myslí,“ konstatoval trenér ligového lídra.

Kdyby se ale nakonec ukázal opak a Plzeň byla třeba potrestána, Vrba z toho nemá žádné obavy. Tvrdí, že se ho to netýká. „Klidně svůj trenérský průkaz dám do talonu, nemám se čeho bát. Já mám svědomí čisté,“ řekl Vrba.

Právě trenér Viktorie Plzeň je hlavním adeptem na místo trenéra české reprezentace ve chvíli, kdy skončí ve funkci současný kouč Michal Bílek. Vrba je přesvědčený, že ani současná aféra pošpiní jeho renomé. „O svou osobu se vůbec nebojím.“

» Obsáhlý rozhovor s trenérem Pavlem Vrbou čtěte v Nedělním Sportu!

Pavel Vrba neměl svým hráčům téměř co vytknout. S výkony může být hodně spokojený
Pavel Vrba neměl svým hráčům téměř co vytknout. S výkony může být hodně spokojený

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud