6. června 2013 • 15:26

Další Berbrův úlet. Košťál by byl dobrej předseda, říká šíbr

Autor: pj, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to spojenectví, z kterého mrazí. Roman Berbr, šedá eminence českého fotbalu, se přátelí s jiným neoblíbeným bafuňářem Vlastimilem Košťálem. Tihle dva zůstávají v kontaktu a podle všeho si dobře rozumějí, jak se píše v knize „Kmotr Fotbal“. Berbr v ní tvrdí, že „Košťál by byl dobrej předseda“.



Neprůhledné praktiky Romana Berbra jsou jedním z důvodů, proč deník Sport před sobotní valnou hromadou FAČR inicioval výzvu "Dejme kmotrům červenou". Tu podepsalo už před 11 tisíc lidí a další podpisy přibývají. Pravděpodobně i proto, co na Berbra nyní prasklo.

Před rokem 1989 měl pracovat podle dostupných dokumentů pro Státní bezpečnost (StB), ve zmíněné knize se ochotně přiznává ke spolupráci s rozvědkou.

Zarážející je také Berbrova odpověď na dotaz, jestli používá špionážní znalosti a triky dodnes... „Zůstanou vám v srdci i v myšlení. Prvních pět šest let vidíte za sebou démony, to je jasný. A pak to používáte, jsou to jednoduchý věci,“ vypustil Berbr, aniž by prozradil jaké.

Informace o tom, že Berbr byl napojen na StB, údajně zaskočila předsedu FAČR Miroslava Peltu. „Tak to jsem nevěděl. Nevím teď, jak se k tomu mám postavit, je to pro mě nová informace,“ cituje šéfa českého fotbalu aktuálně.cz.

Vlastimil KošťálFoto Jaroslav Legner (Sport)
Nejdůležitější ovšem bude, jak se k novým zjištěním kolem Romana Berbra postaví delegáti na sobotní valné hromadě. Opravdu budou chtít upevnit jeho moc a svými hlasy jej posadit do židle místopředsedy FAČR?

Berbr se stal pro fotbalovou veřejnost nepřítelem číslo jedna. A to spousta fanoušků ani netuší, že udržuje přátelské vztahy s Vlastimilem Košťálem. Přitom nejde o novou koalici. Berbr sháněl hlasy pro bývalého šéfa Sparty, který měl v očích fanoušků také hodně negativní image, už v roce 2005. To když Košťál neúspěšně kandidoval na předsedu, a pak se ujmul role svazového místopředsedy. Z této funkce fakticky ovládal předsedu Pavla Mokrého…

„Košťál otevřel Bebrovi dveře i tam, kam se tolik toužil dostat, tedy do ligové komise rozhodčích. Jenže pak ho hodil přes palubu. Úplně otočil a komisi rozhodčích vedenou Václavem Krondlem, v níž Berbr zasedal, zčistajasna nesmilosrdně sejmul,“ připomíná autor knihy „Kmotr Fotbal.“

Tím má na mysli skandální jaro 2006, kdy se v Gambrinus lize odehrálo hned několik podezřelých zápasů: Sparta pomohla Plzni, Slavia odešla na protest proti sudím ze hřiště či vyčarované penalty pro Mladou Boleslav v utkání s Libercem, které definitivně odřízly Slavii od Ligy mistrů. Poslední zmíněné utkání tehdy pískal rozhodčí Matějek a jeho výkon hodnotil… Ano, správně – delegát Roman Berbr.

Ten dnes připouští, že za rozhodnutím Košťála mohly být politické vlivy. Košťál se v témže roce začal přátelit s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem, velkým slávistou! Společně plánovali výstavbu národního stadionu.

„Berbrova role je démonizovaná, nemá takovou moc, jak se tváří,“ zahlásil tenkrát Košťál. Jenže byl na omylu. Berbr se vrátil a s pomocí Ivana Haška. „Ten se k němu sice oficiálně moc neměl, ale jeho hlasy na valné hromadě mu nesmrděly. Ani nemohly, pokud se chtěl stát předsedou,“ tvrdí se v knize „Kmotr fotbal“.

Berbr se údajně s Haškem dohodl na tom, že strahovský sekretariát zaplní svými lidmi. Potíž byla v tom, že Berbr chtěl ještě víc. Znovu toužil po vlivu v první a druhé lize, kam ho Hašek nepustil. A tak začala zákulisní válka, která ex-předsedu vyhnala v půlce mandátu do Emirátů.

Pak už měl Berbr zase volnou cestu k moci. I ke znovuzrození spojenectví s Vlastimilem Košťálem. Třeba loni na podzim ho měl Berbr lákat, aby do Prahy přijel pomoci vyřešit aféru s Křetínského kabelou.

Berbr to dementuje slovy jako „blábol“ či „mýtus“. Ale výtečný vztah s Košťálem nepopírá: „Vycházím s ním dobře, pořád stejně. A pořád si myslím, že by to byl dobrej předseda.“

Dva nejmocnější muži českého fotbalu. Pelta a Berbr
Dva nejmocnější muži českého fotbalu. Pelta a Berbr

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud