Stanislav Hrabě
10. července 2013 • 13:39

Berbrovo komando sílí! Damková vzala do ligy sudího "zabijáka"

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, „zabiják“ je v Gambrinus lize! Rozhodčí Zdeněk Vaňkát, který na jaře v nechvalně proslulém divizním utkání popravil klub Malše Roudné, je mezi osmičkou nových sudí, kteří budou pískat první a druhou ligu. Odstřelovače Berbrova komanda navrhla na listinu sudí pro profesionální soutěže sama předsedkyně Komise rozhodčích FAČR Dagmar Damková.



Vynikající rozhodčí, jenž s píšťalkou v ústech dovede bezvadně odřídit utkání. Ale také všehoschopný vykonavatel pokynů mocných, který na hřišti zlikviduje veškeré odpůrce. Zdeněk Vaňkát, muž s touto pověstí, byl ve středu potvrzen jako sudí pro Gambrinus ligu.

Na listině rozhodčích pro profesionální fotbal figuruje celkem osm nových jmen. To Zdeňka Vaňkáta vyvolalo už dopředu hodně rozporuplných reakcí. Nestoudnost, znělo z mnoha stran. Podobnými protesty to však skončíilo Postupu provařeného arbitra mezi elitu nic nezabránilo.

Vaňkát se nejvíce odhalil, když letos na jaře doslova popravil hosty v divizním duelu RokycanyMalše Roudné. Tři červené karty, nedohraný zápas, následně tvrdé postihy vyloučeným. O důvodech měly kuloáry jasno! Jihočeský klub dal písemnou podporu Markétě Haindlové, když projevila snahu podat kandidaturu na předsedkyni FAČR proti Miroslavu Peltovi.

Zásah trestného komanda vyvolal velký ohlas, ohradil se proti němu dokonce ministr průmyslu Martin Kuba. Jde rozhodně o nejmediálněji sledovaný Vaňkátův případ, hlasy ze severočeského regionu však zdůrazňují, že je používán na nejotřesnější zadání vytrvale.

„Je mu úplně jedno, koho zařízne. Splní misi, jak to označuje, a ještě se tím před ostatními chlubí,“ říká kolega, jenž chce z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě.

Chomutovský fotbalový „zabiják“ má vynikající krytí. Patří k oblíbeným mužům Romana Berbra, protože zanechává za sebou „čistou práci“, jak rád místopředseda za Čechy poznamenává.

Druhým vysoce postaveným funkcionářem, kterým nad ním drží ochrannou ruku, je Josef Tancoš, člen výkonného výboru za Čechy a nejvyšší muž ústeckého Krajského fotbalového svazu, kde Vaňkát vykonává funkci předsedy disciplinární komise. Údajně mu pomáhal v předvolební kampani.

Tancoš o svém podřízeném mluví hezky. „Jako předseda disciplinární komise pracuje dobře a spolehlivě,“ říká.

„O plnění nějakých misí jsem nikdy neslyšel, u něj tedy rozhodně ne. A rozhodně to není lump,“ zastává se ho. Případ Malše Roudné považuje za shodu náhod. „Nemyslím si, že by to bylo řízené,“ nabízí svůj pohled.

Proniknutí Vaňkáta na listinu ligových rozhodčích komentovat nehodlá. „Jestli je kvalitní nebo ne, to neumím posoudit. Rozhodčí nejsou můj obor a nezasahuju do něj. Ani mi to nepřísluší,“ vzdává se názoru.

Pelta: Vaňkát bude jen na lajně, to něco signalizuje

Na výkonném výboru se k Vaňkátovu zařazení na listinu vyjádřil i šéf FAČR Miroslav Pelta.

"Někteří členové na výkonném výboru na tohle téma vedli diskuzi, ale tu kompetenci má komise rozhodčích, my to jen potvrzujeme, listiny neskládáme. Nevzniklo nějaké doporučení, usnesení, abychom paní Damkové nebo komisi něco doporučovali. Má naši plnou důvěru a spoléháme, že i pan Vaňkát je správné rozhodnutí," uvedl Pelta na tiskové konferenci.

"Samozřejmě hodnotit pana Vaňkáta nelze jen z jednoho zápasu, jeho výkonnost je celoroční. Bude působit na pozici lajnového rozhodčího, což nechci říct, že je rozdíl, ale něco to signalizuje," dodal Pelta.

Výkonný výbor také schválil návrhy na složení disciplinární komise a komise rozhodčích, které předložili předsedové těchto komisí Richard Baček a Dagmar Damková. V disciplinární komisi jsou tři nová jména, mezi rozhodčími došlo ke dvěma změnám.

Výkonný výbor, který se dnes po červnových volbách sešel ke svému druhému pravidelnému zasedání, také určil nové předsedy jednotlivých odborných komisí. Řídící komisi pro Čechy doplnil Michal Blaschke, předseda pardubického krajského svazu.

Pozici v představenstvu marketingové společnosti asociace, firmě STES, zaujal po odvolaném Jindřichu Rajchlovi nový místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal.

Reprezentační devatenáctku povede nově Koubek

Na zasedání výkonného výboru se také rozhodlo o nových trenérech mládežnických reprezentací. Devatenáctku povede bývalý kouč Boleslavi či Ostravy Miroslav Koubek, osmnáctku Miroslav Soukup, který vedl Slovácko či České Budějovice a s reprezentací do 20 let získal stříbro na MS 2007.

Koučem sedmnáctky se stal Aleš Čvančara. Výkonný výbor také odvolal realizační tým ženské reprezentace a novým trenérem jmenoval Stanislava Krejčíka.

Rozhodčí Zdeněk Vaňkát, který na jaře v divizním utkání popravil klub Malše Roudné, by měl pískat první a druhou ligu. Na listinu sudí pro profesionální soutěže ho navrhla šéfka Komise rozhodčích FAČR Dagmar Damková.
Rozhodčí Zdeněk Vaňkát, který na jaře v divizním utkání popravil klub Malše Roudné, by měl pískat první a druhou ligu. Na listinu sudí pro profesionální soutěže ho navrhla šéfka Komise rozhodčích FAČR Dagmar Damková.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud