Jonáš Bartoš
9. září 2010 • 15:29

Jen bojovnost nestačí. Panenka kritizuje český tým

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostudná porážka s Litvou (0:1) se Antonínu Panenkovi vůbec nelíbí. Trenéru Bílkovi vyčítá málo ofenzivní sestavu, ze strany hráčů mu chybí větší fotbalovost. "Jen snaha a bojovnost nestačí," vzkazuje českým reprezentantům mistr Evropy z Bělehradu 76. "Ale úplně bych je nezatracoval. Hodně napoví příští dva zápasy," myslí si fotbalový internacionál.



Podle Panenky český tým nevyužil dobrého začátku. "Tlak jsme si vytvořili, ale do koncovky jsme se dostávali strašně kostrbatě. Kdybychom dali  první gól, zápas by skončil úplně jinak. Klidně jsme mohli vyhrát dva nebo tři nula  a všechno by bylo v pořádku," myslí si fotbalový internacionál.



Co říkáte na výkon českých fotbalistů?

"Zápas mě vůbec nepotěšil. Snaha a bojovnost by měly být samozřejmostí. Chybělo mi tam přečíslení, hra po stranách, víc fotbalovosti. Měli jsme také spoustu standardních situací, ale neudělali z nich vůbec nic. Nekopali jsme jediný trestný kop, který by ohrozil bránu. V momentě, kdy se mužstvu nedaří, standardky rozhodují. To je potřeba pilovat. "

Vyměnil byste trenéra Bílka?

"Sotva začala kvalifikace a už chcete měnit trenéra. Já bych Bílka nechal pracovat a dal mu víc času. Podle mě navíc nemáme nikoho, kdo by ho mohl vystřídat. Pokud chci někoho vyměnit, musím mít připravenou jinou alternativu. A ta tady momentálně není."
Antonín Panenka na golfu Antonín Panenka na golfuFoto Pavel Mazáč (Sport)


Mohl kouč v zápase udělat něco jinak?
"Měli jsme hrát mnohem víc do útoku. Trenér neměl stavět dva defenzivní záložníky. Zvlášť, když hrajeme doma. Chyběl nám konstruktivní hráč typu Pavla Horvátha, který by hře dal myšlenku. Takových je dneska děsně málo."

Dal byste šanci mladším fotbalistům?

"Vždyť mladých máme dost. Kadlec, Fenin, Necid. Všichni dostávají šanci. Potřebují ale nabrat víc zkušeností. Sice nastupují v Evropě, ale hrát za nároďák je něco úplně jiného.  

Vybral tedy Bílek správné hráče?

"Když budu vařit bramborovou polívku a nebudu mít hříbky, tak jí v životě neudělám. Bílek nominoval v podstatě ty nejlepší, kteří jsou k dispozici. Stejně to dopadlo špatně. Viděli jste sami, že jen snaha dneska v Evropě nestačí."   

Co říkáte na výkon Milana Baroše? Ten byl po zápase hodně kritizován...
Milan je brejkový hráč, který umí utéct za obranu. Potřebuje přihrávku do běhu, s ním si u vápna míč nenarazíte. V utkání s Litvou takové situace nebyly, proto se mu nedařilo. Podle mě neměl jít na penaltu, máme na ní vhodnější typy."

Nezklamali vás zkušení hráči? Od Baroše, Rosického či Plašila se očekávají lepší výkony...
"Je jedenáct hráčů, kteří tvoří určité soukolí. Když to nejde celému týmu, trápí se i jednotlivci. Proto to nešlo ani starším hráčům."



Berete utkání s Litvou jako propadák?

"Tak bych to nenazval. Papírově jsme byli jasní favorité, ale mužstva v Evropě se ohromně vyrovnávají. Vždyť Slováci zachraňovali vítězství s Makedonií, Skotsko s Lichtenštejnskem. Každopádně je to nepříjemné pro další vývoj ve skupině, ty body nám budou chybět."

Věříte, že národní tým postoupí na mistrovství Evropy?
"Přímý postup z prvního místa nepřipadá v úvahu. Naším úkolem je bojovat o druhé barážové místo. Klíčová budou utkání venku a doma se Skotskem. Já bych náš tým ještě nezatracoval, věřím jim."

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud