10. června 2012 • 19:00

HVĚZDY NA EURO: Luka Modrič. Chorvatský Rosický. Nebo Cruyff?

Autor: mzk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SKUPINA C | Chelsea se z jeho nápadů a šikovnosti může zbláznit. Legenda modrého klubu Ruud Gullit říká: „Máme skvělé hráče, ale on je ten pravý, který může zvednout náš tým.“ Luka Modrič však zůstává na White Hart Lane, v sídle Tottenhamu. A navíc má jiné starosti – na EURO 2012 bude tahounem chorvatské reprezentace.



Kope za tradiční londýnský klub. Je střízlík, má skvělé vedení míče i perfektní kolmice. Nejlépe se cítí ve středu záložní formace. Má delší vlasy, které mu v té rychlosti neposedně vlají. Jako malý jezdil k moři do Jugoslávie…

Na koho sedí tento popis? Jasně, na českou hvězdu Tomáše Rosického. Jenže také na chorvatského šikulu Luku Modriče. Jediný rozdíl? Modrič hraje za Tottenham, tedy za největšího rivala Rosického Arsenalu.

„Nejlepší Čech je Rosický, to je fotbalový génius – jen kdyby ho pořád nepronásledovala zranění,“ prohlásil chorvatský kouč Slaven Bilič, bývalý skvělý hráč a rocker mezi světovými trenéry. „Je jako náš Luka Modrič, naše jednička,“ dodal.

Nebyl první, kdo porovnával dva středopolaře. Jejich pohyb, styl hry i vzhled k tomu vyzývají. Modrič však byl připodobněn i k mnohem většímu fotbalovému pojmu.

V roce 2007 psal anglický list Daily Mail o zájmu Barcelony o jeho služby. Jeden z blogerů si pak dal práci a našel nizozemskou legendu Johana Cruyffa ve stejné pozici jako chorvatského mladíka. Podoba? Opravdu neuvěřitelná…

Ale zpět do současnosti: Modrič má před sebou turbulentní měsíce. Nejprve EURO, kde budou Chorvati spoléhat na jeho telepatickou spolupráci s útočníkem Eduardem. A poté – podle všeho – velký přestup.

Luka Modrič chce odejít z Tottenhamu do Chelsea. Kvůli tomu začal stávkovat a odmítl nastoupit do utkání proti Manchesteru UnitedFoto EPA

Vždyť Chelsea dál přešlapuje za vraty White Hart Lane s kufrem plným peněz. Vloni nabízela dokonce 40 milionů liber. Přesto neuspěla.

„Udrželi jsme ho a byl to dobrý krok, ale teď si tím nejsem jistý,“ přiznal kouč Harry Redknapp. Chorvata tlačí do přestupu fakt, že Tottenham nebude po triumfu (právě) Chelsea v mnichovském finále hrát Ligu mistrů.

A samozřejmě také peníze – vždyť už vloni požádal písemně vedení klubu, aby mu byl přesun umožněn. „Lukovi je šestadvacet a nevím, jak to s ním bude,“ dumal uznávaný Redknapp.

Chelsea však po Modričovi prostě půjde. „Luka by mohl být pro Chelsea něco jako Xavi pro Barcelonu, mohl by řídit celou zálohu,“ myslí si Gullit.
Vida, další srovnání…

DALŠÍ CHORVATSKÁ LÁKADLA

Darijo Srna
Letitý kapitán Šachtaru Doněck má na lýtku vytetovaného srnce hrajícího fotbal. Každý svůj gól věnuje bratrovi, který má Downův syndrom.

Nikica Jelavič
Útočník z liverpoolského Evertonu by prý mohl být jednou z komet šampionátu. Ve třinácti jarních zápasech v klubu dal jedenáct gólů.

Eduardo
Únor 2008. Útočníkovi Arsenalu brutálně přelámal nohu Martin Taylor z Birminghamu. Přesto se Eduardo vrátil. Dnes kope za Doněck a je druhým nejlepším střelcem chorvatské historie.

Luka Modrič v dresu Tottenhamu prohře s City nezabránil
Luka Modrič v dresu Tottenhamu prohře s City nezabránil

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud