10. června 2012 • 12:00

HVĚZDY NA EURO: Gianluigi Buffon: Ve stínu korupce. A zase titul?

Autor: mzk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SKUPINA C | Itálie vyvolává duchy. A doufá, že se jí to povede. Před velkým turnajem ji opět zakryl mrak korupční aféry. Stejné to bylo v roce 2006. Jak to tehdy dopadlo? Italové vyrvali v Německu soupeřům titul mistra světa. V bráně samozřejmě stál Gianluigi Buffon – a stejně tomu bude i na nadcházejícím evropském šampionátu.



Ta otázka se často vrací: Kdo je nejlepším gólmanem světa? Jména se opakují pořád stejná, svatou trojici tvoří Petr Čech, Iker Casillas, Gianluigi Buffon. Poslední z nich má však trochu jiný názor.

Němci Neuerovi, opoře Bayernu Mnichov, vzkázal: „Manueli, pro mě jsi nejlepší brankář na světě, doufám, že se potkáme v Kyjevě ve finále mistrovství Evropy.“

O výsledku měl však hned jasno, ani „nejlepší gólman planety nebude mít šanci.“ „Promiň, ale vyhrát musíme my. Já už jsem na konci kariéry, ale ty toho máš hodně před sebou,“ vykládal čtyřiatřicetiletý borec.

Předpoklady k tomu brankář má. Během perfektní sezony vychytal mistrovský titul, Juventus Turín v Serii A ani jednou neprohrál.

Navíc ruší italský národní tým (a celý fotbal) korupční skandál. Stejně jako v roce 2006.

„Myslím, že by tak na tři roky měly být přerušeny fotbalové soutěže,“ pronesl dokonce premiér Mario Monti, když komentoval bující sázkařskou aféru.

To se Buffonovi nelíbí. Premiérův výrok zkritizoval: „Pak by bylo osmdesát pět procent fotbalistů, kteří jsou čestní, bez práce.“

Kauza se však manžela české modelky Aleny Šeredové dotkla i přímo. A to ve dvou případech.

Nejprve italská superhvězda rozladila státního zástupce Roberta Di Martina, jenž má případ na starosti. Gólman totiž bránil svého nynějšího kouče v Juventusu Antonia Conteho, který je podezřelý, že jako trenér Sieny věděl o domluvené druholigové remíze s Novarou.

Roberto Mancini seřval Balotelliho a vykázal z tréninku.Foto profimedia.cz

„Když chtějí hrát dva týmy na remízu, je to jejich věc. Jak se někdy říká, dva zranění jsou lepší než jeden mrtvý,“ pronesl Buffon. „Aféra se ale musí vyšetřit.

Podle mě je horší než v roce 2006. Tehdy se dotýkala několika klubů, teď zasáhla celé fotbalové hnutí,“ doplnil Je to tak, vyšetřovatelé si dokonce přijeli na soustředění pro dva členy národního mužstva.

Podruhé byl Buffon nařčen, že prosázel téměř 38 milionů korun. „Za ty paeníze jsem nakoupil hodinky,“ hájil se. No, Pavlu Nedvědovi by tuto verzi vyšetřovatelé asi uvěřili více…

Každopádně je to další mrak nad italským týmem. V roce 2006 pomohl tahle blbá nálada Italům k titulu. Jak to bude letos?


DALŠÍ ITALSKÁ LÁKADLA

Angelo Ogbonna
Téměř 190 centimetrů, skoro devadesát kilo. Urostlý obránce je však zajímavý i tím, že se dostal na EURO jako druholigový hráč AC Turín.

Sebastian Giovinco
Útočník z Parmy (dříve kopal v Juventusu) je jasným adeptem na nejmenšího muže šampionátu – měří 164 centimetrů.

Mario Balotelli
Mr. Katastrofa, největší blázen světového fotbalu. „Patří mezi pět nejlepších hráčů světa,“ říká jeho kouč v Manchesteru City Roberto Mancini. „Ale někdy si s ním nevím rady…“

Rebelové spolu. Mario Balotelli s Antonio Cassanem se s italskou reprezentací připravují na mistrovství Evropy. Balotelli varoval fanoušky, kteří by ho chtěli rasisticky urážet
Rebelové spolu. Mario Balotelli s Antonio Cassanem se s italskou reprezentací připravují na mistrovství Evropy. Balotelli varoval fanoušky, kteří by ho chtěli rasisticky urážet

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud