9. června 2012 • 10:30

HVĚZDY NA EURO: Nigel de Jong. Arcilotr světového fotbalu

Autor: mzk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SKUPINA B | Slavný Johan Cruyff, ač je jeho krajan, pronesl: „Nigel de Jong by neměl hrát za reprezentaci.“ Ne kvůli výkonnosti, tu neměl na mysli, nýbrž kvůli brutalitě, kterou defenzivní záložník Manchesteru City často vnáší do hry. Aby ne, vždyť se potetovanému válečníkovi říká Sekačka…



Začátek října 2010, City hrají s Newcastlem. V jeho dresu válí od začátku sezony mladý Francouz Hatem Ben Arfa. De Jong do něj vlétne ze strany skluzem, zlomí holení i lýtkovou kost. „Byl to kriminální zákrok,“ vzteká se Ben Arfův spoluhráč José Enrique.

Ben Arfa opouští trávník na nosítkách v bezvědomí a s kyslíkovou maskou. De Jong nedostává červenou kartu, přesto se na něj valí drsná kritika (a kdo viděl video, tak uzná, že je zasloužená).

„Tu hranici překročil už několikrát. To nejde, musí pochopit, je příklad pro mladé kluky,“ horuje legendární Cruyff.

V březnu 2010 zlomil de Jong nohu Američanovi Stuartu Holdenovi – ten tak přišel o šest měsíců v dresu Boltonu i o mistrovství světa. O to, na němž se de Jong zase předvedl: ve finále trefil do hrudi karatistickým kopem Španěla Xabiho Alonsa.

Pak už přišel atak na Ben Arfu. „Měl by dostat tak dlouhý trest, jako Hatem nebude hrát,“ horoval Enrique. Francouz se nakonec do hry vrátil v září 2011 – tedy po roční pauze.

De Jonga potrestal nizozemský kouč Bert van Marwijk, nenominoval ho na dva zápasy národního výběru. „U Nigela je problém v tom, že hraje neustále na hranici limitu.

Nigel De Jong brutálně sestřelil Xabi AlonsaFoto EPA

Ale tohle už přehnal,“ vysvětlil. Sám hráč se stáhl do sebe a reakce po zákroku svedl na média. „Nechápu tu hysterii,“ prohlásil pouze.

Nizozemec přitom kariéru nezačínal jako brousek. V Ajaxu Amsterdam hrál křídlo nebo kreativního ofenzivního záložníka. Novou funkci mu našel až trenér Huub Stevens, pod kterým kopal v Hamburku. Právě v Německu si vysloužil přezdívku Sekačka…

Do přebohatého Manchesteru City přestupoval v roce 2009 už jako defenzivní mašina. A na statistikách je to vidět, za tři roky dal jediný gól, stejně jako za celou kariéru v reprezentaci.

Na nadcházející evropský šampionát se dostal, ač v klubu paběrkoval – v mistrovské sezoně sehrál jen čtrnáct duelů. Přesto je o jeho krvavé oči dál zájem. Skončí po EURO v Interu Milán?

DALŠÍ NIZOZEMSKÁ ESA

Robin van Persie
Nejlepší hráč Premier League odpálkoval Juventus, který ho chce přetáhnout z Arsenalu: „Dejte mi o dva milionu eur ročně víc…“

Arjen Robben
Jak zvládne příští sezonu v Bayernu? Po fiasku ve finále Ligy mistrů na něj pískali vlastní fanoušci, když přijel s reprezentací do Mnichova na přátelák.

Mark van Bommel
Velký učitel Nigela De Jonga. Zákeřný defenzivní záložník se vrací domů, z AC Milán jde do PSV Eindhoven.

Micah Richards se srazil s Nigelem de Jongen
Micah Richards se srazil s Nigelem de Jongen

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud