10. června 2012 • 09:32

VIDEO: Opilí Rusové zkopali pořadatele, UEFA prověří i rasismus

Autor: bk, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Unášeli se na vlně euforie, slavili drtivé vítězství 4:1 nad Českem. Jenže tohle ruští fanoušci přehnali. V polské Wroclawi napadla jedna skupina pořadatelskou službu, ve Lvově se zase jiná parta pustila do svých kolegů - fanoušků z Ukrajiny. Na fotbalovém EURO si ruští příznivci rozhodně nedělají dobrý obrázek...



Amatérské video, které se šíří na youtube, dokazuje surovost opilých Rusů. Po utkání s Českem (4:1) se ve Wroclawi zcela bezdůvodně pustili do pořadatelů, jeden z nich po sérii kopanců zůstal ležet na zemi.

"Čtyři členy ochranky museli po incidentu odvézt do nemocnice, agresory se snažíme identifikovat," uvedl mluvčí wroclavské policie Pawel Petrykowski.   

K další šarvátce ruských fanoušků došlo v ukrajinském Lvově, kde se chytli s domácími příznivci. Tam policie nikoho nezatkla a tvrdí, že zasáhla dřív, než mohlo dojít ke zraněním. Výtržníci si rozdali několik ran, ale strážníci je včas odtrhli.

UEFA projedná ruský rasismus

Evropská fotbalová unie UEFA kvůli chování fanoušků zahájila disciplinární řízení s Ruským fotbalovým svazem.

UEFA oznámila, že ve středu projedná incidenty z utkání Ruska s Českou republikou (4:1), při němž ruští příznivci rozvinuli v hledišti nedovolené transparenty, zapalovali světlice a po skončení duelu skupina agresivních fans napadla ochranku.

UEFA také prověřuje případ možného rasismu, na který upozornila organizace Fotbal proti rasismu v Evropě (FARE), jež sleduje takové projevy na stadionech. FARE během zápasu s Ruskem zaznamenala urážky směrem k českému obránci tmavé pleti Theodoru Gebre Selassiemu.

V českém týmu však o zjištění expertů na rasismus spolupracujících s UEFA žádné informace nemají.

Ruský svaz RFU v reakci na postup UEFA přispěchal s prohlášením, ve kterém chování chuligánů ostře odsoudil. "Někteří naši fanoušci se svým nečestným chováním vystavili do ofsajdu," uvedla národní federace.

Na ruské příznivce, kteří dorazili fandit do Polska, pak svaz důrazně apeloval, aby v dalším průběhu Eura důstojně reprezentovali svoji zemi. "Prosím, respektujte se, svoji vlast i vaše mužstvo," vyzval svaz ve veřejném dopise.

Dva Rusové nesmí na stadion

Napadením ochranky stadionu ze strany opilých ruských chuligánů se už ve Vratislavi zabýval soud a ve zrychleném řízení udělil dvěma z nich zákaz vstupu na polské stadiony.

Incident zachytily kamery a na záběrech polské televizní stanice TVN24 byla vidět skupina fanoušků útočících pěstmi a kopanci na členy pořádkové služby v zelených vestách.

Podle polské agentury PAP, jež se odvolala na policejního mluvčího, za to byl sedmadvacetiletému muži a jednačtyřicetileté ženě na dva roky zapovězen přístup do hlediště.

Oba byli v době incidentu v silně podnapilém stavu, noc na sobotu strávili na záchytce a teprve dnes mohli předstoupit před soud.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud