Michal Petrák
10. června 2012 • 18:00

Šéf FAČR Pelta: Bílkova budoucnost? Bavme se o ní po EURO

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z WROCLAWI | Na první vystoupení českého týmu na mistrovství Evropy v době jeho vlády se mu nedívalo dobře. Miroslav Pelta den po porážce Česka s Ruskem přišel na trénink a chystal si proslovy k některým hráčům reprezentace. Budoucnost Michala Bílka, kterému ještě před šampionátem prodloužil smlouvu do roku 2014, však řešit nehodlal.



„Výsledek i předvedená hra. Bylo to zklamání. Věděli jsme, že Rusko je silný soupeř, ale nepočítali jsme s tím, že ten zápas odevzdáme tak lehce. Je potřeba mobilizace,“ vysvětloval předseda fotbalové asociace svou přítomnost na pozápasovém tréninku.

„Kdybychom bývali vyhráli, asi bych ještě teď byl na oslavě v Českém domě. Ale tím, že jsme prohráli, a ještě po takovém výsledku a hře, je mou povinností tady být. Pokusím se i já svou přítomností pomoct. Nejsem člověk, který se ukáže, jen když je úspěch. Umím pracovat i s neúspěchem.“

S ním teď šéf českého fotbalu pracovat musí. Na konci utkání, které Češi prohráli 1:4, volali fanoušci po konci trenéra Michala Bílka – tedy muže, s nímž předseda FAČR ještě před šampionátem prodloužil smlouvu.

Zápas jsme nezvládli

„Český národ je takový. Rozumím fandům, váží sem dlouhou cestu, byli natěšení, investovali do toho hodně peněz, a výkon, který pak předvedl náš tým, tomu nebyl adekvátní,“ chápe frustraci fanoušků Pelta.

O trenérově budoucnosti se však bavit nehodlá. „Trenér Bílek má mojí důvěru i po pátečním výkonu. On určuje taktiku a vybírá hráče, ale za výkon na hřišti ručí oni. Je potřeba zachovat chladnou hlavu. Ale je to samozřejmě alarmující, ten výkon nebyl dobrý. Je potřeba říct si pravdu a že jsme ten zápas nezvládli,“ přemýšlí.

Týmové foto na wroclawské radnici, vpředu Miroslav Pelta se starostou Rafałem Dutkiewiczem
Týmové foto na wroclawské radnici, vpředu Miroslav Pelta se starostou Rafałem Dutkiewiczem

Pelta přesvědčuje, že šampionát ještě pro Čechy může skončit úspěchem – proto nechce o Bílkově budoucnosti přemýšlet nyní, po první vysoké porážce.

„Nedělejme závěry po jednom zápase. V šestadevadesátém jsme také vstoupili do šampionátu porážkou s Německem. Jsem zvyklý, že ne vždy jde všechno hladce, ale já pořád věřím, že jsme dostatečně silní, že se zvedneme,“ tvrdí.

Zároveň však nevylučuje, že pokud Češi i ve zbývajících utkáních vybouchnou, trenérův předčasný konec bude jednou z možných variant.

„Záleží samozřejmě na všem, ale bavme se o tom, až skončí naše působení na EURO. Pak si to zhodnotíme,“ odsouvá podobné myšlenky stranou.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud