Michal Koštuřík
15. června 2012 • 14:33

Nizozemci na dně. Kabina je rozhádaná, útočí ega hvězd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno špatně. Nezdravé klima v kabině, stereotypní herní styl, sobecké individuality a naštvaní náhradníci. Tým Nizozemska drtí nabobtnalá ega jeho hráčů, vicemistři světa z roku 2010 jsou po dvou zápasech bez bodu a na povrch se derou interní problémy. „Ty u nás byly vždycky,“ podotýká suše Jimmy Floyd Hasselbaink, bývalý skvělý útočník.



Smůla, říkali si Nizozemci po porážce 0:1 s Dánskem. Po dalším neúspěchu s Německem (1:2) už důstojnou omluvu pro výkon a výsledek nenašli. „Jejich styl je předvídatelný,“ rýpnul si do „mrtvol“ německý expert Ralf Rangnick, někdejší kouč Schalke 04. Nasadí Bert van Marwijk proti Portugalsku konečně do útoku Klaase Jana Huntelaara?

Atmosféra kolem jednoho z favoritů turnaje je idylce podobně vzdálená jako šance „oranjes“ k postupu ze skupiny C. Podle odborníků je herní schéma mužstva snadno čitelné a hvězdní hráči nejsou schopni během utkání improvizovat.

Po devadesát minut si urputně drží pozice na hřišti, nerotují, nevyměňují si místa se spoluhráči. Prostě jedou si pořád to své, co mají nabiflované. „Hrají podobně jako Bayern pod Luisem van Gaalem, mají málo variant hry,“ vypozoroval Němec Rangnick.

Trefit se, tohle je skutečně hlavní svízel Nizozemců. Arjen Robben piluje pravou lajnu, Ibrahim Afellay levou. Že by si někdy místa prohodili anebo se pokusili zaskočit protivníka náběhem ze středu, to je ani nenapadne.

Nizozemský obránce Heitinga diskutuje s rozhodčím během utkání s Německem Nizozemský obránce Heitinga diskutuje s rozhodčím během utkání s NěmeckemFoto EPA

„Tento systém může být docela úspěšný, ale na druhou stranu se dá vcelku lehce bránit. Hráči mají pokaždé jen jednu nebo dvě možnosti, komu přihrát,“ podotkl Rangnick.

„Spoléhají na výjimečné individuality, které chtějí samy rozhodnout,“ všiml si německý asistent Hansi Flick při taktické přípravě na středeční duel.

Už před turnajem vyšlo najevo, že to neklape ani v kabině. „Mladí si moc dovolují, mají málo respektu,“ postěžoval si záložník Rafael van der Vaart během přípravného kempu. Málokoho tímto sdělením šokoval.

„Nepřekvapuje mě to, podobně to bývalo i dřív. Problém je v tom, že si nizozemští hráči někdy myslí, že jsou lepší, než je realita,“ reagoval nedávný reprezentant Jimmy Floyd Hasselbaink, podle něhož si měl nechat Van der Vaart svůj názor pro sebe a netahat jej na veřejnost. „Teď to vytahovat je nesmysl,“ mínil.

Zrovna střídající středopolař Tottenhamu je prý týmu užitečný jen minimálně, proto má radši mlčet. „Kde vlastně může hrát?“ ptal se naštvaně Hasselbaink. „Na křídlo není dost rychlý. A ve středu zálohy také není použitelný, protože nebrání. Může nastoupit jen v rozestavení 4-3-3, a to není cesta k úspěchu,“ dodal rázně.

Pobyt na lavičce těžce kouše hlavně útočník Huntelaar ze Schalke, nejlepší střelec bundesligy. Naskakování do průběhu druhé půle není to, po čem před EURO prahnul. Přednost má u Van Marwijcka stále Robin van Persie, pro změnu kanonýrská jednička Premier League.

„Oba jsou mimořádní hráči, spolu by vytvořili velmi zajímavé duo,“ nepochyboval bývalý superstřelec Ruud van Nistelrooij, odborník z nejpovolanějších. Vyslyší kouč hlas lidu?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud