28. června 2012 • 22:42

Španěly vyzvou ve finále Italové, Němce poslal domů Balotelli

Autor: neu
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Noční můra trvá. Němci ještě nikdy neporazili Itálii ve vyřazovací fázi velkého turnaje a nic se na tom nezměnilo ani ve čtvrtek večer ve Varšavě. „Squadra Azzurra“ je ve finále díky nejšílenějšímu účastníkovi šampionátu – německou obranu roztrhal na kusy jedinečně nadaný blázen Mario Balotelli.



Byly to záblesky geniality od dvou hráčů, u nichž se o inteligenci dlouho pochybovalo. O Antoniu Cassanovi dokonce kdysi vyšla kniha vtipů, z šílených kousků Maria Balotelliho si střílí celý svět.

A byli to tihle dva kontroverzní chlapíci, kteří poslali Itálii do vedení. První jmenovaný ve dvacáté minutě převzal u levé čáry míč od Giorgia Chielliniho, vyhnul se Jeromemu Boatengovi a Matsi Hummelsovi, poslal před bránu centr, na který se nehodí jiný přívlastek než nádherný... A Balotelli ho hlavou zatloukl do brány.

Perfektní akcí Italové zastavili úvodní aktivitu Němců, s jejichž několika šancemi si poradil Gianluigi Buffon leckdy i se štěstím. V jednom okamžiku navíc dva chlapíci v modrém ukázali, že moderní tým Joachima Löwa má skutečně slabinu v defenzivě.

Navíc rozjásali téměř celý Národní stadion. Ten – kromě sektoru Němců pochopitelně – fandil modrým, i polští diváci, kteří měli v ochozech většinu, se z důvodů historické rivality přidávali ke skandování „Italia! Italia!“

Italský hrdina semifinále proti Německu Mario Balotelli opouští kvůli zranění hřiště
Italský hrdina semifinále proti Německu Mario Balotelli opouští kvůli zranění hřiště

Křehkost kdysi tak spolehlivé německé defenzivy se projevila i o čtvrt hodiny později – a byl to další Balotelliho „meisterstück“. Tentokrát opravdu lahůdkový.

Italové ubránili roh před vlastní bránou, míč se dostal k Riccardovi Montolivovi, ten nakopl dlouhou diagonální přihrávku na polovinu Němců, kde byl najednou úplně volný útočník Manchesteru City nějakých čtyřicet metrů od brány.

A pak se stalo něco úžasného. Balotelli se vyhnul ofsajdové pasti, v níž se zapomněl Philipp Lahm, udělal několik rychlých kroků směrem k bráně a vypálil.

Jeho rána z pětadvaceti metrů se zatočila směrem k tyči a zaplula do horního rohu sítě. Manuel Neuer zůstal stát v šoku a jen bezmocně přihlížel. Byl tak zaskočený, že impozantně slavícímu Balotellimu ještě zatleskal...

V první půli tak Italové znovu ukázali, že umějí útočit, ve druhé zase předvedli neskutečnou bojovnost, když přestáli chvílemi velmi silný tlak soupeře. Jejich odhodlání bylo ostatně znát i před zápasem, kdy bylo zajímavé sledovat, s jak upřímnou vervou zpívají hymnu.

Díky dvěma krásným zásahům Balotelliho a obětavému týmovému výkonu ve zbytku zápasu se tak Italové můžou chystat na finále proti Španělsku. Radost jim nesebral ani drtivý tlak Němců v závěru a proměněná penalta Mesuta Özila...

Německo - Itálie 1:2 (0:2)
Branky: 90.+2 Özil z pen. - 20. a 36. Balotelli. Rozhodčí: Lannoy - Cano, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Hummels - Balotelli, Bonucci, Motta, De Rossi. Diváci: 55 540.
Německo: Neuer - Boateng (71. Müller), Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, Podolski (46. Reus) - Gomez (46. Klose). Trenér: Löw.
Itálie: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo (64. Motta), De Rossi - Balotelli (70. Di Natale), Cassano (58. Diamanti). Trenér: Prandelli.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud