13. prosince 2015 • 04:30

Los? Nejtěžší skupina, hlásí Češi. Turci neřeší postup, ale lásku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy ve Francii v příštím roce utkají s obhájcem titulu Španělskem, Chorvatskem a Tureckem.Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy ve Francii v příštím roce utkají s obhájcem titulu Španělskem, Chorvatskem a Tureckem.FOTO: Reuters

    Čeští fotbalisté nebyli nadšeni z losu EURO v příštím roce, který jim přidělil obhájce trofeje Španěly, Turky a Chorvaty. A to ještě hodně mírně řečeno. Reprezentanti považují základní skupinu D za obtížnou a nepotěšilo je hlavně přidělení soupeře z nedávné kvalifikace Turecka. Co o losu řekli Češi a jak reagovali trenéři Španělska, Chorvatska a Turecka? Projděte si jejich reakce.

  • Pavel Vrba (trenér ČR)

    "Španělsko patří k favoritům celého turnaje, takže soupeř velice těžký. Bohužel jsme dostali Turecko, se kterým jsme se potkali ve skupině. Ale máme jim co vracet (po poslední prohře) a známe se velice dobře. Je to nevyzpytatelný soupeř, ale také těžký. Chorvatsko má hráče, kteří hrají v top klubech, ale mohlo by to být podobné, jako se Srbskem v nedávném přípravném utkání. Těžko říct, zda první zápas se Španělskem je výhoda. První zápasy bývají opatrnější, ale Španělé určitě opatrně hrát nebudou. Uvidíme."

    Pavel Vrba Pavel VrbaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Miroslav Pelta (předseda FAČR)

    "Povinností každého týmu na ME je bojovat o postup ze skupiny. Jasným favoritem té naší je Španělsko, Chorvaté mají výborné jednotlivce i tým, s Turky jsme se poměřili v kvalifikaci a jejich sílu také poznali. Nejsme v jednoduché skupině a šťastný los vypadá jinak, ale my se na turnaji vždy dokážeme semknout a bojovat. Pak už na jménech soupeřů nezáleží. My jsme turnajovým týmem a věřím, že předvedeme výkony, na něž budou fanoušci hrdí. Každopádně nás čeká krásný turnaj s velkou atmosférou. Je pozitivní, že při dnešním losu ani příliš nebylo znát to, co se v Paříži odehrálo nedávno za tragédii."

    Miroslav Pelta Miroslav PeltaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Petr Čech (brankář ČR)

    "Skupina je to velice těžká, ale tím, že jsme šli ze třetího koše, jsme s tím museli počítat. Všechno jsou to tradiční týmy s obrovskou kvalitou a nečeká nás nic jednoduchého. Ani do jednoho zápasu nepůjdeme jako favorit, takže nebudeme pod tlakem a bude záležet jen na nás, jak dobře budeme hrát, jak se připravíme a kolik bodů uhrajeme. Výhodou je, že mohou postoupit tři týmy, takže se budeme snažit uhrát co nejvíce bodů, abychom měli šanci postoupit. Na papíře ta skupina vypadá nějak, ale realita může být jiná. Hraje se až na konci sezony a bude záležet na momentální formě. Bylo by zbytečné předem skládat zbraně. Navíc pro fanoušky je to atraktivní."

    Petr Čech Petr ČechFoto Pavel Mazáč Sport

  • Daniel Kolář (záložník ČR)

    "Nijak extra jsem to neprožíval, protože to ovlivnit nemohu. Na ME už si nevyberete lehkého či těžšího soupeře. Španělé jsou velký favorit, i když poslední dobou nemají takovou formu, jakou mívali. A pak se uvidí, jak se bude dařit těm ostatním. Doufám, že to bude vyrovnaná skupina. Jediné, co jsem si nepřál, bylo hrát se soupeři z kvalifikace, a bohužel nám nalosovali Turecko. To je škoda, protože jsem chtěl hrát s někým, s kým jsme v poslední době nehráli. Známe se, tak uvidíme. Chorvatsko je také těžký soupeř, má velmi dobré individuality."

    Daniel Kolář Daniel KolářFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Vladimír Darida (záložník ČR)

    "Je to těžká skupina, ale s klukama jsme se bavili už před losováním, že tam není žádný vyloženě lehký soupeř. Španělsko je fantastický mančaft, to bude hodně těžký zápas. Turkům máme co vracet za kvalifikaci, kdy nám trošku zkazili domácí postupové oslavy. Ale je to takový nevyzpytatelný soupeř, někdy hrají výborně a jindy vůbec nemají den. Chorvatsko má spoustu dobrých hráčů, kteří hrají v zahraničí, takže to také bude těžký soupeř. Asi tam nepojedeme s tím, že bychom se po třech zápasech vrátili zase domů, určitě budeme chtít postoupit dál. Španělé budou favorit skupiny a my tři si to asi rozdáme o druhé místo. Já jsem neměl vyloženého favorita, možná jen z druhé skupiny Švýcarsko, protože v Hertě máme dva Švýcary a říkali jsme si, že by nebylo špatné, kdybychom se potkali ve skupině."

    Vladimír Darida Vladimír DaridaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Tomáš Vaclík (brankář ČR)

    "Je to těžká skupina, asi nikdo z nás si nepřál Turky, protože jsme s nimi už hráli v kvalifikaci. Španělé určitě budou favoritem a myslím, že ten zbytek se bude prát o druhé místo. Věřím, že budeme schopni hrát o postup, ale skupina je to obrovsky těžká. Španělé už asi nejsou tak dominantní jako v době své zlaté generace okolo Iniesty a Xaviho, ale pořád z nich musí jít strach, protože hráče mají na špičkové úrovni. Bude hodně záležet na tom, jestli jim turnaj sedne. Chorvatsko je určitě nevyzpytatelný tým, má spoustu osobností, takže také hrozně těžký soupeř. Já osobně jsem si přál celou tu skupinu A, takže Francii, Švýcarsko a Albánii. Akorát tam hodili Rumuny a ne nás."

    Tomáš Vaclík Tomáš VaclíkFoto Pavel Mazáč Sport

  • Michal Kadlec (obránce ČR)

    "Je to asi jedna z nejtěžších skupin, i tou vyrovnaností. Španělé asi budou favoritem a pak jsou tam tři celky, které jsou vyrovnané. Zase Turecko, máme s nimi zkušenost. Se Španělskem jsme taky hráli, s Chorvatskem jsme hráli přátelák. Takže víme, co nás čeká. Je to o jednom zápase, momentální formě. Uvidíme, co bude v létě. V našich silách každopádně je, abychom postoupili. Los jsem sledoval s některými spoluhráči (z Fenerbahce Istanbul) na hotelu v posilovně, kde je televize, ale špičkování ani moc nebylo. To proběhlo, spíš když jsme hráli tady (v Turecku) v kvalifikaci. Oni jen říkali, že nás mají a já jim říkal, že my máme je. Navíc los nesledovali ani všichni Turci z týmu, s ostatními se potkáme až na večeři."

    Michal Kadlec Michal KadlecFoto Michal Beránek (Sport)

  • David Pavelka (záložník ČR)

    "Je to asi nejtěžší skupina, jak to mohlo dopadnout. Skupina smrti? Myslím, že k tomuhle přirovnání to asi nemá daleko. Po sportovní stránce je to krásné, pro fanoušky je to nádherný los. Se šancemi je to horší, ale když už jsme se na Euro dostali, budeme se chtít o postup porvat. Španělé jsou samozřejmě jasní favorité, Turci to jsme všichni v kvalifikaci viděli, jakým stylem se prezentují. Chorvati asi budou hrát podobným stylem jako Srbové v nedávném přípravném zápase v Ostravě."

    David Pavelka David PavelkaFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • David Lafata (útočník ČR)

    "Jsme bezpochyby v dost těžké skupině, i když na mistrovství Evropy si člověk už moc vybírat nemůže. Ale neviděl bych to úplně negativně, není proč se dopředu něčeho bát. Před poslední kvalifikací byli Nizozemci považováni za favority a jasného postupujícího a skončili ve skupině. Takže je to všechno relativní, i když na první pohled by se před ME asi našla papírově přijatelnější skupina. Španělé jsou samozřejmě stále absolutní špička, ale někdy se hraje lépe proti takovým týmům, než když musíte plnit roli nějakých papírových favoritů. S Tureckem jsme si to vyzkoušeli v kvalifikaci, už se asi nebudeme mít čím překvapit. Poslední zápas jsme prohráli a aspoň se z toho budeme moci poučit. O Chorvatech se možná tolik nemluví, ale pro mě to je také absolutní špička. Mají velké individuality ze špičkových klubů a pro každého budou velmi nepříjemní. Skupina tedy vypadá složitě, ale zase se můžeme těšit na velmi atraktivní zápasy."

    David Lafata David LafataFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Ladislav Krejčí (záložník ČR)

    "Přál jsem si, abychom spadli do skupiny k Anglii a Walesu, bohužel to nevyšlo. Na druhou stranu nás čekají opravdu super zápasy. Zahrát si proti obhájcům titulu, to je extra motivace pro každého. Španělsko jsem chtěl z prvního koše ze všeho nejméně, hodně drží míč, což je pro každého soupeře složité, ale proč bychom s nimi nemohli uspět? Slováci je v kvalifikaci doma také porazili, což pro nás může být inspirace. Zápasy s Tureckem máme v živé paměti. Venku jsme odehráli výborný zápas a dokázali, že můžeme čelit i takhle těžkému soupeři. Nezapomínal bych na Chorvaty, jména jako Mandžukič, Modrič a Rakitič mluví za všechno. Když jde takový tým do vedení, ještě mu narostou křídla. Všechny zápasy budou nesmírně složité, ale my jsme už několikrát svoji sílu dokázali. Budeme dobře připraveni."

    Ladislav Krejčí Ladislav KrejčíFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Fatih Terim (trenér Turecka)

    "Je to velmi těžká skupina, myslím, že to je dokonce jedna z nejtěžších na turnaji. Ale máme dost času na to, abychom se dobře připravili a věřím hráčům, takže chceme postoupit. Když nepostoupíme, život půjde dál. Jsou důležitější věci jako spravedlnost mír, láska. Život je každopádně plný překvapení. Před losem jsem se bavil s českým trenérem, který říkal, že se potkáme ve skupině. Takže po losu přišel a povídal: Já jsem to říkal..."

    Fatih Terim Fatih TerimFoto Profimedia.cz

  • Vicente del Bosque (trenér Španělska)

    "Čechy každý zná, Chorvaté jsou naši soupeři v kvalifikaci mistrovství světa, takže tam se poprvé otestujeme. Ale věřím hráčům, že odvedou dobrou práci, nikoho se bát nemusíme. Češi a Turci hráli v jedné skupině a vyřadili Nizozemsko. Chorvaté budou patřit k favoritům turnaje, nic to ale nemění na tom, že chceme vyhrát Euro potřetí za sebou. Pro španělský fotbal by to bylo něco skvělého, protože se to ještě nikomu nepovedlo."

    Vicente del Bosque Vicente del BosqueFoto Reuters

  • Ante Čačič (trenér Chorvatska)

    "Na šampionátu nejsou snadné skupiny, ale ta naše je jednou z nejtěžších. Musíme odehrát maximum v každém utkání, ale věřím, že se nám podaří postoupit. Porazit můžeme každého, i když Španělsko je obhájce a velký favorit. Je dobře, že máme Španělsko na závěr skupiny, protože to už mohou mít jistý postup. Turecku se pokusíme oplatit nešťastné vyřazení z ME 2008. A pak je tam Česká republika vedená velmi dobrým trenérem Pavlem Vrbou. Postoupit může opravdu každý."

    Ante Čačič Ante ČačičFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud