Jonáš Bartoš
20. června 2016 • 20:40

Čech znovu mluvil o turecké chybě. Vyhrál jsem díky ní večeři, smál se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Psal se 15. červen 2008. V Ženevě v posledním utkání základní skupiny mistrovství Evropy vedli čeští fotbalisté nad Turky 2:0 a šli si pro postup. Jenže v závěru přišlo snížení, poté hrubice Petra Čecha a srovnání na 2:2, nakonec rána do vazu v podobě třetí branky a konečná na turnaji. Český gólman se proti tureckému mužstvu postaví do branky i o osm let později, své mužstvo do klíčového duelu povede dokonce jako kapitán. Jak na dávný souboj vzpomíná teď?



Po zranění Tomáše Rosického jde o jedinou opravdovou hvězdu v českých barvách. Petr Čech už mockrát dokázal, že dlouhá léta patří mezi nejlepší brankáře planety. Jenže na Turecko nemá dobré vzpomínky, což mu novináři před vzájemným duelem v Lens připomněli.

„Vyhrál jsem večeři, v autě (cestou na tiskovou konferenci, pozn., aut.) jsem nahlásil, že tahle otázka padne,“ usmál se Čech v momentě, kdy přišel dotaz, zda úterní duel bere jako odvetu za rok 2008, kdy se oba týmy střetly na evropském šampionátu naposledy.

„Určitě to jako odvetu neberu, je to osm let zpátky. Odveta je to spíš za zápas v Praze, kde jsme prohráli 0:2 naposledy v kvalifikaci. Z kádru před osmi lety hraje dnes za Turecko možná pět hráčů, kteří působili v tehdejším nároďáku. K tomu se zítřejší zápas nevztahuje,“ dodal už vážnějším tónem.

Rekordman v počtu reprezentačních startů (123) by tento zápas zcela jistě nejraději vymazal z paměti. Před brankou na 2:2 Čech neudržel lehký balon a dovolil Turkům srovnat. V závěrečných minutách inkasoval ještě jednou a Češi odjížděli z turnaje předčasně. „Mně ten míč z rukou nevypadl,“ zní dneska už legendární věta, kterou pronesl tehdejší reprezentační manažer a svazový místopředseda Vlastimil Košťál.

Čech vyhrál večeři, odvetu za rok 2008 nechystá
Video se připravuje ...

Čech se tehdy proti slovům neformálního šéfa českého fotbalu prudce ohradil. Nepopíral, že udělal chybu, ale vadilo mu, že ho Košťál kritizoval veřejně a víceméně na něj hodil vyřazení z EURO.

Na pondělní předzápasové tiskové konferenci ale zdůraznil, že na osm let starou situaci už dávno nemyslí.

Rozhodující zápas o postup ze skupiny Čech přirovnal spíš se zápasy z uplynulé kvalifikace, kde spolu oba týmy bojovaly o postup do Francie. „Je to zápas o postup do osmifinále mistrovství Evropy. Kvalifikace je dlouhodobá záležitost, se soupeřem hrajete doma a pak venku. Tady je to o devadesáti minutách, buď uspějete, nebo ne. Oba týmy musí vyhrát, aby měly šanci postoupit. V tomhle je zápas jiný,“ konstatoval gólman Arsenalu.

Čech zdůraznil i sílu soupeře, se kterým Češi v kvalifikaci jednou vyhráli a jednou prohráli. „Jde o velice kvalitní tým, to, že tady prohráli dva zápasy… My jsme prohráli první a prohrávali 0:2 proti Chorvatsku. Pořád jde o stejně kvalitní tým, co nás v Praze porazil, pořád mají šanci postoupit,“vypíchl Čech.

„Mají o to větší motivaci napravit jejich poslední zápas (prohra 0:3 se Španělskem), kde je trenér za výkon kritizoval. Mají vynikající fotbalisty, kteří budou chtít určitě zahrát co nejlepší zápas,“ dodala česká jednička.

Vrba skoupý na slovo: Kým nahradíte Rosického? - Mám jasno
Video se připravuje ...

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud