11. července 2016 • 09:33

Centimetry od titulu. Noční můra, Portugalci nás zabili, lituje Francie

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen malý kousíček chyběl k tomu, aby se útočník André-Pierre Gignac stal hrdinou Francie. Třicetiletý fotbalista v nedělním finále mistrovství Evropy s Portugalskem ale v nastavení druhé půle trefil jen tyč a posléze musel strávit vítězství soupeře po Éderově gólu ze 109. minuty. Gignac prohrané finále domácího šampionátu přirovnal k noční můře.



Útočník mexického celku Tigres UANL v 78. minutě vystřídal Oliviera Girouda a těsně před koncem po otočce okolo stopera Pepeho zamířil do tyče. "Myslím, že v normální hrací době jsme byli silnějším týmem. Měli jsme šance a v 92. minutě trefili tyčku. Míč se ještě mohl odrazit ke Griezmannovi , ale bohužel letěl daleko od něj," řekl novinářům Gignac.

"Měli jsme smůlu, ale takový je fotbal. Pravdou je, že na nás čekali s falešným rytmem a zabili nás v prodloužení. Je to příšerné. Opravdová noční můra," doplnil francouzský reprezentant.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Nevymlouval se na to, že domácí hráči byli po čtvrteční semifinálové výhře 2:0 nad Německem unavenější než Portugalci, kteří utkání s Walesem (2:0) absolvovali o den dříve. "Bylo to finále, tam žádná únava neexistuje. Co se stalo, stalo se. Byl to osud," prohlásil Gignac.¨

"Musíme tuhle porážku skousnout a rychle se dát dohromady, protože je před námi kvalifikace na mistrovství světa. Ale budeme mít hrozné prázdniny," dodal bývalý hráč Lorientu, Toulouse a Marseille.

Francouzský útočník Andre-Pierre Gignac zahodil ve finále proti Portugalsku obrovskou šanci domácího týmu
Francouzský útočník Andre-Pierre Gignac zahodil ve finále proti Portugalsku obrovskou šanci domácího týmu

Čekají nás lepší časy, věří Deschamps

Podle trenéra Didiera Deschampse Francie zahodila obrovskou šanci vyhrát mistrovství Evropy. Sedmačtyřicetiletý kouč však po nedělní porážce 0:1 po prodloužení s Portugalskem v Paříži věří, že jeho tým má velkou budoucnost.

"Tohle není konec. Musíme se na to dívat pozitivně, i když je to hodně těžké," burcoval Deschamps. "Do finále jsme postoupili s mladým týmem, který čekají lepší časy, protože má velkou budoucnost. Sice jsme se nedočkali vytoužené odměny, ale na to, co jsme dokázali, jsem pyšný," dodal.

Pro Francii nemohlo finále začít lépe, protože od začátku byla aktivnější a dostávala se i do šancí. V 25. minutě navíc musel kvůli zranění střídat kapitán a největší hvězda soupeře Cristiano Ronaldo . Domácí ale výhodu využít nedokázali a o vítězství Portugalska rozhodl v prodloužení Éder.

"Nesmíme teď kvůli tomu zahodit všechno, co se povedlo. Ale promarnili jsme obrovskou šanci vyhrát mistrovství Evropy. Ne jedinou, ale velkou," uvedl Deschamps, který mohl v případě triumfu navázat na hráčské úspěchy: s reprezentací vyhrál jako kapitán v roce 1998 světový šampionát a o dva roky později i Euro.

Francie byla blízko gólu ve druhé minutě nastavení, ale střídající André-Pierre Gignac trefil tyč. Domácím nepomohl ani útočník Antoine Griezmann, který se s šesti góly stal nejlepším střelcem turnaje. "Rozhodly detaily. Měli jsme šance, stejně jako soupeř, ale on je bohužel dokázal proměnit," řekl francouzský trenér.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud