12. března 2019 • 11:30

Na Anglii a Brazílii s Králem, Schick je nejistý. Šilhavý doplní ofenzivu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zahrát si ve Wembley a proti hvězdné Brazílii? Sen každého fotbalisty… Splnit by si ho mohl i záložník Slavie Alex Král, který je poprvé v nominaci české fotbalové reprezentace. Kouč Jaroslav Šilhavý nominoval na kvalifikační duel v Anglii (22. března) a domácí přátelák proti brazilským hvězdám (26. března v Edenu) i brankáře Tomáše Vaclíka, který by měl být v pořádku po zranění z Evropské ligy. Jediným útočníkem je zatím Patrik Schick, u kterého ovšem také hrozí zdravotní problém. Kouč ještě do nominace doplní tři ofenzivní hráče.



Nadcházející zápasy budou pro reprezentanty prvními dvěma v kalendářním roce. Duelem v Anglii český tým vstoupí do skupiny evropské kvalifikace, kde jsou ještě Bulharsko, Černá Hora a Kosovo. S Brazílií, která je historicky nejúspěšnějším celkem mistrovství světa, se reprezentace utká poprvé od Poháru FIFA v roce 1997 a teprve podruhé v Praze. V roce 1956 československý tým s "Kanárky" remizoval bez branek.

Národní celek se proti gigantům pokusí navázat na povedený úvod pod trenérem Šilhavým , který v září nahradil u mužstva Karla Jarolíma a vyhrál s ním tři ze čtyř zápasů.

Dvacetiletý Král se v zimě vrátil z Teplic do Slavie a navzdory velké konkurenci v týmu ligového lídra se nečekaně rychle prosadil do základní sestavy. Ve čtvrtek si dokonce připsal první gól, jímž pomohl k remíze 2:2 v úvodním osmifinále Evropské ligy v Seville.

"To, že se dostal do základní sestavy Slavie, mu hodně pomohlo v nominaci. Velmi dobře kopal už v Teplicích a teď jen potvrzuje svoji formu. Je to hráč komplexní, výborně mentálně nastavený, ví, co chce. Věřím, že se prosadí i tady u nás v nároďáku," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Šilhavý na Brazilce povolal i Krále. Poradil by Daridovi odchod z Herty?
Video se připravuje ...

Ve výběru je celkem šest slávistů, naopak ani jeden hráč z Plzně. "Je to asi logické. Slavia hraje dobře, hraje Evropu, výborně reprezentuje český fotbal. Takže logické vyústění, že se její hráči objevují v nominaci," podotkl Šilhavý.

Tým doplní do pondělního srazu. "Tři volná místa jsou pro tři ofenzivní hráče. Hrotové nebo hráče zkraje. Všichni, co jsou mezi náhradníky, jsou potenciální," dodal kouč, který si není jistý zdravotním stavem zatím jediného nominovaného útočníka Patrika Schicka .

"Patrik Schick bojuje s tím, aby hrál a zároveň i se zraněními. Včera se prosadil střelecky, ale podle zpráv má znovu nějaký zdravotní problém. Doufám a věřím, že to nebude nic vážného, aby nemohl přicestovat, protože v tuto chvíli je to útočník číslo jedna," uvedl Šilhavý.

Vedle nominace také vedení FAČR uzavřelo smlouvu o partnerství se společností Pivovary Staropramen.

Pozice Jméno a příjmení Klub Počet startů Branky
Brankáři Tomáš Vaclík FC Sevilla 23 0
  Tomáš Koubek Rennes 9 0
  Jiří Pavlenka Brémy 8 0
Obránci Theodor Gebre Selassie Brémy 52 3
  Vladimír Coufal Slavia Praha 3 0
  Pavel Kadeřábek Hoffenheim 36 3
  Ondřej Kúdela Slavia Praha 0 0
  Marek Suchý Basilej 39 1
  Tomáš Kalas Bristol 18 2
  Ondřej Čelůstka Antalyaspor 8 1
  Filip Novák Trabzonspor 19 1
Záložníci Jaromír Zmrhal Slavia Praha 12 1
  David Pavelka Kasimpasa 18 0
  Bořek Dočkal Sparta Praha 39 6
  Tomáš Souček Slavia Praha 16 2
  Alex Král Slavia Praha 0 0
  Jakub Jankto Sampdoria Janov 17 2
  Lukáš Masopust Slavia Praha 1 0
  Matěj Vydra Burnley 24 5
Útočníci Patrik Schick AS Řím 14 5

Nominace U21 na soustředění ve Španělsku:

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud