5. prosince 2014 • 11:22

Liga národů je tu. Dává Česku šanci dostat se na EURO 2020

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V evropském fotbale se chystá další revoluce. Vedení UEFA včera potvrdilo, že v roce 2018 odstartuje pro reprezentační týmy nová soutěž Liga národů, která nahradí dosavadní přátelská utkání. Pro všechny zúčastněné včetně Česka bude mimořádně atraktivní. Nejlepší týmy se díky výsledkům v této nové soutěži se lze také snáz kvalifikovat na závěrečný turnaj mistrovství Evropy.



Poprvé se nový formát rozběhne od září do listopadu 2018. Všech 54 členských zemí UEFA bude na začátku rozděleno do čtyř divizí v závislosti na jejich postavení v koeficientu. V jednotlivých divizích budou týmy rozděleny do skupin po třech nebo čtyřech týmech. Mezi jednotlivými divizemi se bude postupovat a sestupovat.

A nyní to nejdůležitější: Vítězové čtyř skupin v nejsilnější divizi A se stanou semifinalisty závěrečného turnaje Ligy národů v červnu 2019.  Jak by situace vypadala nyní pro Česko? Vzhledem k aktuálnímu českému umístění v žebříčku UEFA (14. místo), by Česko nezasáhlo do elitní dvanáctičlenné divize A.

Kvalifikace o Euro 2020 se rozehraje v březnu 2019 a z každé z deseti skupiny se přímo na šampionát kvalifikují dva nejlepší. O zbývající čtyři volná místa sehraje play off 16 týmů rozdělených do čtyř skupin, v nichž se bude hrát vyřazovacím způsobem a z každé z nich postoupí jen vítěz.

Do play off, které bude na programu v březnu 2020, postoupí z každé divize Ligy národů čtyři vítězové skupin. Pokud už budou mít místo na ME jisté z kvalifikace, přejde právo na níž postavený tým.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud