11. října 2019 • 17:15

Síla Anglie: okamžitý přechod do útoku. Jak střílí góly a dá se jí čelit?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Ubránit rozjetou anglickou ofenzivu bude pro českou reprezentaci velmi těžký úkolUbránit rozjetou anglickou ofenzivu bude pro českou reprezentaci velmi těžký úkolFOTO: koláž iSport.cz

    Devatenáct – tolik gólů už nastřílelo v kvalifikaci EURO 2020 anglické národní mužstvo. Inkasovalo přitom pouze čtyřikrát. Ze čtyř zápasů to je skutečně velmi dobrá bilance. Podíváme-li se blíže na porci branek do sítě soupeřů, zjistíme, že deset zásahů má společného jmenovatele: zisk míče ve středním pásmu nebo ještě níž, okamžitý kolmý přechod do útoku a náběhy za obranu. Ukážeme si to na příkladu čtvrté gólové akce anglického výběru v domácím duelu s Kosovem.

  • Angličané jsou zorganizováni na vlastní polovině do hlubšího bloku. Ve vhodném okamžiku spouští aktivní presink na protivníka s míčem. Střední záložník Rice získává konstruktivně balon a kolega Henderson jej ihned posílá vpřed. Může, protože Sterling, Barkley, Sancho a Kane v mžiku přepínají ve sprintu z obrany do útoku. Vědí, že tak musí učinit, neboť je to jeden z domluvených a naučených principů hry. Dělají to tedy automaticky, čímž dosahují před sokem náskoku. Navíc Kosovo je v útočném postavení s riskantně odkrytým středem a vysoce postavenými krajními obránci.

    Ubránit anglickou ofenzivu je velmi těžký úkolFoto iSport.cz

  • Kombinace vědomé spolupráce Angličanů s nekompaktním postavením kosovského celku otevírá Sterlingovi a jeho spoluhráčům volný prostor pro kontr v přečíslení 4 na 2. Kosované je nestíhají z důvodů, které jsme již zmínili.

    Ubránit anglickou ofenzivu je velmi těžký úkolFoto iSport.cz

  • Sterling přihrává ve finále rychlého protiútoku do gólové palebné pozice Sanchovi. Důležitá práce Kanea, který odvádí pozornost obránců na druhou stranu.

    Ubránit anglickou ofenzivu je velmi těžký úkolFoto iSport.cz

  • Sancho správně volí zakončení, přihrávku na spoluhráče by skrz kosovské obránce neprotlačil. Celá akce od zisku míče po vstřelení gólu trvala necelých 11 vteřin.

    Ubránit anglickou ofenzivu je velmi těžký úkolFoto iSport.cz

  • JAK TOMU ČELIT?

    Kompaktností během obranné a útočné fáze. Vzdálenosti mezi hráči a řadami musí být takové, aby český tým stihl přibrzdit nebo zastavit rychlé výpady. Střední záložník nesmí být vysoko před stopery. Pozor na ztráty míčů uprostřed hřiště, cesta k bráně je kratší ze středu než z krajů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud