Jan Podroužek
25. května 2021 • 20:00

Kúdela na EURO: Odvolání spíš nic nezmění. Jak se odmaže jeho trest?

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nominace Ondřeje Kúdely na EURO zůstává ve hře, ale pouze teoreticky, a upínat se k tomu je v podstatě držení se slabého stébla. Ve čtvrtek má v odvolání proběhnout slyšení, nejpozději do pátku dostanou hráčovi právníci operativní část rozhodnutí, které nejspíš jeho situaci nezmění. Trest mu pravděpodobně zůstane, číslem 26 v kádru Jaroslava Šilhavého tedy bude někdo jiný.



Trenér Jaroslav Šilhavý si ve své nominaci nechal jedno okénko volné. Sám přiznal, že je vyhrazené obránci Ondřeji Kúdelovi, kdyby mu byl dostatečně zmírněn, nebo dokonce smazán, desetizápasový trest od UEFA za extempore s Glenem Kamarou z Rangers v osmifinále Evropské ligy.

Z něho mu zatím ubyla dvě utkání, čtvrtfinálový dvojzápas Evropské ligy proti Arsenalu. Zůstává jich osm, z nichž před turnajem už ovšem žádný další neodpadne. Přípravy proti Albánii a Itálii jsou sice oficiálními zápasy UEFA, nicméně do Kúdelova trestu se počítají pouze soutěžní boje.

Aby z těch osmi zbývajících zůstal dostatečně malý počet, potřeboval by Šilhavý – alespoň historickým pohledem – odečíst z Kúdelova trestu ještě tak šest utkání, aby mohl nastoupit aspoň v posledním dějství základní skupiny.

Jako kdysi před více než dvaceti lety Patrik Berger, který v posledním zápase kvalifikace na EURO 2000 proti Faerským ostrovům dostal červenou, trest dva zápasy, přesto ho Jozef Chovanec na mistrovství do Belgie a Nizozemska vzal. Bohužel vývoj na šampionátu byl krajně nepříznivý, Češi prohráli na úvod s domácími Holanďany a potom i s Francií, takže Berger proti Dánům už jen pomáhal s veselejší náladou na cestu domů při výhře 2:0.

Jak o vypadá s Ondřejem Kúdelou směrem k EURO?
Jak o vypadá s Ondřejem Kúdelou směrem k EURO?

Co z toho vyplývá? K 25 povolaným hráčům bude muset Šilhavý pravděpodobně doplnit spíš někoho jiného. Odvolání v Kúdelově kauze, které teď probíhá, má ve středu dospět ke slyšení a buď během čtvrtku, nebo nejpozději pátku, přijde týmu hráčových právníků operativní část rozhodnutí.

Tedy lidsky řečeno prosté oznámení, jak se změnil, nebo nezměnil jeho trest. Odůvodnění, tedy na základě čeho Odvolací komise UEFA dospěla ke svému závěru, pak dorazí v horizontu příštího týdne až tří.

Podle zákulisních zpráv je Kúdelův osud pořád silně závislý na rozpoložení UEFA, a to stále považuje celou kauzu za politický vzkaz. Na jeho základě má být slávistický obránce odstrašujícím příkladem, zmírnění, nebo dokonce smazání trestu je krajně nepravděpodobné. Jeho start na turnaji je téměř jistě vyloučen.

Tím ale vzniká zapeklitá situace, kterou řeší Kúdelův právní tým a pochopitelně hlavně i Fotbalová asociace České republiky, která čeká na definitivní potvrzení, jakým způsobem se bude obránci jeho trest umazávat.

Varianty jsou dvě: buď automaticky, anebo tím, že Kúdela bude muset být jakoby povolán, tedy Šilhavý nechá na soupisce jedno volné místo pro něj. Varianta číslo dvě, tedy ta problematičtější, má minimálně jeden známý precedens.

UEFA totiž před necelými sedmi lety vyloučila Legii Varšava z poháru kvůli neoprávněnému startu Bartosze Bereszynského. Ten dostal v předchozí sezoně v posledním zápase skupiny Evropské ligy červenou kartu a trest na tři zápasy. Legia ze skupiny vypadla, Bereszynskému tedy zákaz přelezl do dalšího ročníku.

Pro druhé předkolo ho Legia nezapsala na soupisku, protože s ním jako s potrestaným prostě nepočítala. Pro třetí proti Celtiku už ale udělala změnu, doplnila ho a nakonec i nasadila do odvety, tedy do čtvrtého zápasu, v němž už mohl nastoupit.

Jenže neměl, UEFA rozhodla, že tím, že Bereszynski nefiguroval na soupisce pro druhé předkolo, se jeho trest neumazával. Takže když pak v odvetě v Glasgow nastoupil, měl podle ní stát ještě ten a příští zápas.

„V tuhle chvíli ještě musíme počkat, jak se odvolání vyvine a jaké bude definitivní rozhodnutí Disciplinární komise UEFA,“ řekl tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

To bude nejpozději tento pátek.

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud