Michal Kvasnica
6. června 2021 • 10:00

Fanouškům se vzdaluje šance na EURO, cítí bezmoc. Jaké mají plány?

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete, jak si před pěti lety na EURO ve Francii čeští fanoušci těžko zvykali na nový turnajový formát, kvůli kterému mezi třemi městy (Toulouse, Saint-Étienne, Lens) skupiny D strávili za volantem kolem 1200 kilometrů? Tak tohle bylo oproti současnosti ještě zlaté... Z původně lákavých destinací – Glasgow a Londýna – se kvůli přísným covidovým opatřením stala noční můra. Jen povinná desetidenní karanténa ve Skotsku přijde na víc než 50 tisíc korun!



Na zápasy české fotbalové reprezentace cestuje Jaroslav Kokeš pravidelně pětadvacet let od stříbrného EURO v Anglii. Semifinálový postup přes Francii po penaltách označuje i s odstupem času za největší sportovní zážitek.

„Na Staromáku to bylo neskutečné! Tři dny jsem pak stál frontu na lístky, střídali jsme se s kamarádem a vyšlo to. I proto jsem se teď na Ostrovy zase strašně těšil,“ říká emotivně někdejší šéf fanoušků Drnovic, nyní obyvatel Prahy. 

Z jeho slov však nakonec cítíte zklamání. A není se čemu divit. 

Přes rok má spolu s tradiční partičkou kamarádů vstupenky na všechny zápasy Čechů ve skupině. Duely v Glasgow a Londýně měly být vzhledem k vylosovanému Skotsku a Anglii oslavou fotbalu v parádní atmosféře. 

Lístky jej vyšly na téměř jedenáct tisíc korun, vzhledem k lepšící se epidemiologické situaci ve světě se je rozhodl ponechat, i když je kvůli snížené kapacitě a různým nepříjemnostem mohl do 22. dubna vrátit.

iSport podcast: Jak řešit stopery pro EURO? Brabec s Čelůstkou spolu nemůžou hrát
Video se připravuje ...

„My na nároďák jezdíme už taky několik roků, ale letos jsme se na poslední chvíli rozhodli raději cestu zrušit a tikety vrátit. Riziko, že se něco pokazí, je v téhle době bohužel velké, navíc britská vláda patří k nejpřísnějším, už dřív tam byla nějaká karanténa,“ popisuje odlišnou volbu fanoušek Václav Plný mladší z Olomouce. 

„Těšili jsme se, ale fakt to nemělo smysl, což se teď ukazuje. Do toho kauza Kúdela, vztahy jsou hodně vyhrocené...“ doplňuje Hanák.

Tohle Kokeš neřešil. Přímou letenku do Edinburghu má na příští neděli, den nato zahajuje Šilhavého výběr šampionát právě s domácími. 

Jako vždy vše pečlivě naplánováno. Mezery mezi dalšími zápasy chtěl vyplnit výlety, třeba na ostrov Skye. 

Jenže ČR je v současnosti pro Skotsko „oranžovým“ státem, což pro cestující do země znamená problém. Pokud nemáte na místě někoho, kdo vás u sebe doma nechá splnit povinnou desetidenní karanténu, během které musíte dvakrát podstoupit PCR test, stává se „trip“ skoro nereálným. 

Nemůžete si totiž sami vybrat jiné ubytování, ale vláda vám přidělí tzv. karanténní hotel. Cena? Závratných 1750 liber, tedy zhruba 53 tisíc korun. Byť je součástí strava, testy a tranzit z letiště, přemrštěná cifra samozřejmě všechny odrazuje.

Včetně redakcí, které narychlo stornují služebky svých reportérů. I pro ty ztratila původně lákavá adresa z důvodu zrušení českého tréninkového kempu v Edinburghu jakýkoli význam.

Jaroslav Kokeš jezdí pravidelně na zápasy české reprezentace už 25 let. Od stříbrného EURO 1996
Jaroslav Kokeš jezdí pravidelně na zápasy české reprezentace už 25 let. Od stříbrného EURO 1996

„Občas člověk přimhouří oko nad nějakými minusy, ale tohle nemá absolutně smysl pro nikoho. Co má člověk dělat deset dní mezi čtyřmi stěnami? Vždyť tam jedete za zážitkem, ne za drahými galejemi,“ pokračuje Kokeš, jenž na štaflích pravidelně sledoval utkání Bohemians v Ďolíčku. 

„Doufali jsme, že postupem času se budou opatření zmírňovat, když u nás čísla klesají. Měli jsme naději, ale teď cítíme bezmoc,“ přiznává rozčarovaně.

Neprošla ani varianta B: letět nejdříve do Anglie, kde za určitých okolností může být karanténa „jen“ pětidenní, a pak se přesunout k severnímu sousedovi. 

„Ale FAČR nám řekl, že to takhle nejde, stejně bychom pak ve Skotsku museli být pět dní ještě někde zavřeni,“ lituje zkušený chlapík, který si i na logisticky složitých zájezdech až dosud vždycky poradil.

„Katastrofální přístup UEFA, která Skotsku neodebrala šampionát, nás připraví o zážitek a podporu našich fotbalistů?“ kroutí hlavou Richard Chlebek z Frýdku-Místku, další zapálený „výjezďák“. 

Stejně jako Kokeš má i on vstupenky, účast ještě úplně neodpískal, ale už ji nevidí moc reálně. „Podle mě by FAČR mohl vyvinout větší úsilí a tlak, aby se našel rozumný kompromis,“ přeje si.

Tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý nicméně odpovídá, že asociace je v tomto případě bezradná. Zkoušelo se jednat, ale marně. S Brity nelze hnout, navíc tamní restrikce už nějakou dobu trvají. Dlouhá karanténa je protivná, ale nejde o novinku.

„Celá tato situace nás mrzí, protože podporu českých fanoušků při zápasech by samozřejmě v první řadě přivítala přímo reprezentace. Nicméně pravidla pro vstup do země si určuje každý stát zvlášť. Skotsko a Anglie mají cestovní restrikce nastavené bohužel velmi přísně, což výrazně zasahuje do plánů českých fanoušků. Situaci samozřejmě monitoruje také velvyslanectví České republiky v Londýně, které ve středu vydalo pro fanoušky souhrn pokynů,“ podotýká.

V textu se nicméně příznivci nic nového nedozvídají. Nejdůležitější sdělení je, že pro držitele vstupenek nebude existovat výjimka z karantény. 

Žádná výhoda, ani malý ústupek. Nic. Proto turistický průvodce městy, který nedávno vydal oficiální fanklub repre, působí trochu komicky.

„Fotbalová asociace ČR, Fanklub i velvyslanectví se snaží fanouškům poskytnout alespoň dostatečný informační servis. Budeme vděční za každého fanouška, který nás během mistrovství Evropy na stadionu podpoří,“ dodává Šedivý.

Ani tak se Kokeš nenechává odradit, brzy zkusí poslední možnost. „Přemýšlím, že si vezmu oblek a pojedu na FAČR. Nebo na ministerstvo. Zkoušel jsem kontaktovat Vladimíra Šmicera a chystám se jít i na Strahov za panem předsedou Fouskem.“

A když to nevyjde? Tak bude doufat, že klapne postup do osmifinále. Ideálně v Budapešti, Kodani či Seville. „Stoprocentně bychom se vydali za klukama aspoň tam!“

Nerad: Asi přeplaveme La Manche

„V lednu jsme byli nalomeni, že lístky vrátíme, ale Bobby (Zdeněk) Zlámal nás přemluvil, že za ním máme přijet a nějak to vymyslíme. Kvůli nám tam doteď zůstal, i když už skončil angažmá v Hearts. Bohužel se nic neuvolnilo, takže jsme lístky prodali Zdeňkovi pro české kamarády ve Skotsku. Škoda, mohli jsme oslavit jeho vítězství ve skotském poháru. (úsměv) Držíme si aspoň vstupenky do Wembley a doufáme, že se něco zmírní. Čekáme, ale naděje je malá. Vše jsme měli dopodrobna naplánované, moc jsme se těšili. Dokonce jsme přemýšleli nad tím, že bychom autem dojeli do nějaké země, která spadá do kategorie „zelených“, tam pobyli a až odtamtud vyrazili na Ostrovy. Ale žádná taková destinace už se bohužel nenašla. Tak už zbývá asi jen přeplavat La Manche nebo se někde schovat na lodi do kontejneru...“ (smích)

Petr Nerad je někdejší záložník Bohemians, Jihlavy či Baníku

53
V přepočtu cca tolik tisíc korun (1750 liber) stojí desetidenní povinná hotelová karanténa ve Skotsku.

1500
Zhruba tolik českých fanoušků si ponechalo vstupenky a věří v rozvolnění, aby mohli do Velké Británie odcestovat.

5
Kolem pěti tisíc korun stojí ve Velké Británii balíček dvou povinných PCR testů, které je třeba absolvovat v druhém a osmém dni karantény.

22. 4.
Datum, do kterého mohli fanoušci z kterékoli země vracet vstupenky, peníze jim byly vráceny.

5
Na rozdíl od Skotska nabízí Anglie možnost zkrácení karantény na pět dní, a to v případě, že si člověk po polovině povinné doby zaplatí třetí test, který bude negativní.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud