Jakub Konečný
11. června 2021 • 10:22

EURO startuje! Turci jdou proti historii, rozjetí Italové sčítají ztráty

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stojí před nimi velká výzva. Turci se v zahajovacím utkání EURO 2020 postaví v Římě rozjeté Itálii (21.00, ONLINE přenos sledujte ZDE >>>), kterou ještě nikdy neporazili. Úvodní zápasy na evropských šampionátech jim navíc nejdou, při dosavadních čtyřech účastech začali vždycky prohrou. Takže jasná záležitost? „Chci vidět naši sílu. I kdybychom prohráli, potřebujeme hrát dobře,“ apeluje trenér Senol Günes.



Italové pod Robertem Mancinim válí. V kvalifikaci na EURO byli v deseti zápasech stoprocentní, v posledních osmi duelech zvítězili bez inkasované branky a neprohráli sedmadvacetkrát za sebou od září 2018, kdy v Lize národů podlehli Portugalsku 0:1. Sílu squadry azzurry na vlastní kůži poznali i Češi, kteří před týdnem v přípravě v Boloni utržili těžký debakl 0:4. A to byl ještě milosrdný výsledek.

Italové navíc nastoupí doma, na římském Stadio Olimpico, kde je požene vpřed zhruba 16 tisíc na fotbal nadržených tifosi. Těžší test na úvod Turci asi možná nemohli dostat.

Od 20:35 sledujte zápasové studio iSport.cz s Martinem Haškem >>>

„Výsledek prvního zápasu je důležitý. Remíza nebo vítězství mohou zamotat skupinu a já v to doufám. Ale chci vidět naši sílu. I kdybychom prohráli, potřebujeme hrát dobře. Účast na EURO je úspěch, ale u toho nemůžeme skončit,“ prohlásil turecký trenér Senol Günes v předvečer utkání.

I když sázkové kurzy mluví jasně, Turky není radno podceňovat, dali dohromady náramný tým. V obraně tvrdí muziku stoperská dvojice Merih Demiral z Juventusu a Caglar Söyüncü z Leicesteru, v záloze kouzlí špílmachr Hakan Calhanoglu z AC Milán a v útoku řádí nesmrtelný veterán Burak Yilmaz, který v pětatřiceti letech vystřílel Lille senzační titul ve francouzské Ligue 1.

Úvodní duel EURO 2020 se odehraje na římském Stadio Olimpico
Úvodní duel EURO 2020 se odehraje na římském Stadio Olimpico

„Turecko je kvalitní mužstvo, protože jeho hráči jsou dobří technicky a fyzicky silní. Hodně se zlepšili,“ uvedl Mancini, jehož tým ve skupině A narazí ještě na Wales a Švýcarsko. „Naše skupina je docela těžká, ale v takovém turnaji těžko najdete slabé soupeře,“ dodal stratég, který vyhrál s Interem Milán a Manchesterem City italský, respektive anglický titul. A během angažmá v Galatasaray Istanbul slavil Turecký pohár.

Šestapadesátiletý elegán musel na poslední chvíli udělat změnu v nominaci, zraněného Lorenza Pellegriniho z AS Řím nahradil Gaetano Castrovilli z Fiorentiny. Už dříve z kádru vypadl Stefano Sensi z Interu, mimo hru je navíc stále špílmachr Marco Verratti z PSG.

27

Tolik zápasů v řadě Italové neprohráli, v posledních osmi zvítězili bez inkasovaného gólu.

„Je to velká rána, Pellegrini i Sensi dokážou zastat hodně rolí. Oba si zasloužili na mistrovství Evropy být,“ posteskl si Mancini. „Ale i tak doufám, že svým fotbalem budeme bavit sebe i fanoušky.“

Itálie absolvuje všechny tři zápasy skupinové fáze v Římě, který je jedním z 11 hostitelských měst z 11 zemí. Turecko bude hrát s Walesem a Švýcarskem v Baku.

Góly

Domácí:

Hosté: 53. Demiral (vl.), 66. Immobile, 79. L. Insigne

Sestavy

Domácí: Çakır – Çelik, Demiral, Söyüncü, Meraş – Yokuşlu (65. Kahveci) – Karaman (76. Dervişoğlu), Tufan (64. K. Ayhan), Yazıcı (46. Ünder), Çalhanoğlu – B. Yılmaz (C).

Hosté: G. Donnarumma – Florenzi (46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini (C), Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli (74. Cristante) – D. Berardi (85. Bernardeschi), Immobile (81. Belotti), L. Insigne (81. Chiesa).

Náhradníci

Domácí: Bayındır, Günok, Antalyalı, Ayhan, Dervişoğlu, Kabak, Kahveci, Kökçü, Müldür, Toköz, Ünal, Ünder

Hosté: Meret, Sirigu, Acerbi, Bastoni, Belotti, Bernardeschi, Cristante, Di Lorenzo, Emerson, Chiesa, Pessina, Raspadori

Karty

Domácí: Söyüncü, Dervişoğlu

Rozhodčí

Makkelie (NED) – Steegstra (NED), de Vries (NED)

Stadion

Olympijský stadion, Řím

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Itálie 4 3 0 0 9:1 9
2. Švýcarsko 3 1 1 1 4:5 4
3. Wales 4 1 1 2 3:6 4
4. Turecko 3 0 0 3 1:8 0

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Kdo vyhraje EURO? Favoritem Francie a Anglie. S Čechy je to ošidné
Video se připravuje ...

EURO 2021: Belgie, Itálie nebo obhajoba? Redaktoři Sportu tipují, kdo má na zlato
Video se připravuje ...

Koller a Šmicer věští: Rozhodující bude zápas se Skoty. Titul pro Francii?
Video se připravuje ...

EURO 2021: Bolest na stoperu, maratonec i kanonýr. Jak daleko dojde český tým?
Video se připravuje ...

10 hvězd EURO 2021: Mbappé vs. Ronaldo, Lewandowski, co Joao Felix?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Jak dopadnou Češi na EURO? Klíč k úspěchu i slabiny, redaktoři věří postupu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud