Jan Podroužek
26. června 2021 • 15:41

Nizozemsko a jeho nejen fotbalová abeceda: Ajax, Cruijff a kolonie

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    O tom, kde se kolíbal fotbal, mají všichni jasno. V Anglii. Dobrá, ale takoví Nizozemci, ti pro vývoj fotbalu a jeho obohacení udělali zejména ve druhé polovině minulého století mimořádné věci a stali se vlastně jednou z nejdůležitějších částí fotbalového systému na světě. Deník Sport přináší abecedu jejich bohaté historie, nejen té fotbalové.

  • A: Ajax

    Továrna na světové hvězdy, pojem v celém širokém světě. Absolutní vrchol zažil klub v první polovině sedmdesátých let minulého století, kdy vyhrál třikrát za sebou Pohár mistrů evropských zemí. Ještě důležitější pro nizozemský fotbal ale je, že z jeho akademie pravidelně vychází jeden špičkový hráč za druhým – od Johana Cruijffa až po Frenkieho de Jonga a spol.

    SÁZKAŘSKÉ TIPY: Češi můžou přejít přes Nizozemsko. Belgie s Portugalci nabídnou góly
    Video se připravuje ...

  • B: Bratři

    Jestli je nějaká země proslulá bratry s úspěšnými fotbalovými kariérami, tak Nizozemsko. Takže jmenovitě – sourozenci Seedorfovi, Hasselbainkovi, Overmarsovi, Witschgeovi, Van de Kerkhofovi a nejslavnější De Boerové a Koemanové. A to bychom jich našli ještě víc.

  • C: Coerverova metoda

    Ta metoda je známá po celém světě, takzvaná Coerverova, kterou vymyslel Wiel Coerver z Kerkrade, mimochodem nositel přezdívky Albert Einstein fotbalu. Spočívá v postupném pyramidálním zvládání techniky míče až po trénink řízeného postupného útoku. Prvním známým hráčem, který prošel celou Coerverovou metodou, byl Boudewijn Zenden.

  • D: Deventer

    Město velké asi jako České Budějovice nemá ani echt dobrý ligový tým, Go Ahead Eagles spíš tak oscilují mezi první a druhou ligou. Ale v šedesátých letech tu vznikala jedna z prvních centralizovaných mládežnických základen, začínali tady taky bratři Overmarsové. Slavnější Marc v klubu držel asi sedm let vlastnický podíl.

  • E: Enschede

    Další ne tak slavné ani velké, ale zato důležité fotbalové město Nizozemska. Po Ajaxu a Feyenoordu patřilo FC Twente, které sídlilo právě v Enschede, k nejvýznamnějším domácím klubům při tvorbě nominací a slavných generací reprezentace.

  • F: Fadrhonc

    Nymburský rodák se, bez tuzemské pozornosti, stal jednou z hlavních tváří obrody nizozemského fotbalu. František Fadrhonc stál u zrodu slavného totálního fotbalu, který piloval už v padesátých letech v Tilburgu a v šedesátých v Twente Enschede a Go Ahead Eagles. Byl u stříbra Nizozemců na mistrovství světa 1974, s Tilburgem má dva ligové tituly.

  • G: Gouda

    Další geografická odbočka, tentokrát do města v provincii Jižní Holandsko. Dalo jméno proslulému sýru gouda.

  • H: Hokej

    Do sportovní kultury Nizozemska tenhle sport téměř nepatří, ale právě v něm mají původ všechny fotbalové nápady stratégů z padesátých a šedesátých let, co vymýšleli totální fotbal. Právě hokejový způsob byl inspirací pro změnu rolí fotbalistů na hřišti, aby se útočníci víc zapojovali do bránění a obráceně.

  • I: Internáty

    Říkáme si slovo, které Nizozemci téměř neznají. Drtivá většina tamních škol nebo univerzit internáty nemá. Studenti nejčastěji bydlí buď v pronajatých bytech, nebo v rodinách.

    iSport podcast: Nizozemci jako oblíbený český soupeř? Rozhodovat bude hra na křídle
    Video se připravuje ...

  • J: Johan Cruijff

    Snad žádnému Nizozemci nemůže naskočit jasnější jméno na „C“, Cruijff, Johan Cruijff. Spolutvůrce totálního fotbalu, jeden z nejvýznamnějších hráčů fotbalové historie, ale taky jeden z nejvýznamnějších mozků a trenérů. Byl to on, kdo nizozemský vynález přinesl do Barcelony a pomohl přetvořit její kulturu, která se pak s Holandskem velmi silně propojila.

  • K: Královská federace

    Původně velmi konzervativní asociace, která vznikla na konci devatenáctého století, se přibližně padesát let opravdu vehementně snažila, aby fotbal v zemi byl zájmovým koníčkem, a kluby pod touto hlavičkou nesměly svým hráčům platit ani flok. Později KNVB ustoupila nutnému trendu, který si vymohly vzbouřené kluby, a Eredivisie se i za skřípení zubů královské asociace zprofesionalizovala, z čehož později čerpal i národní tým.

  • L: Legalizace marihuany

    Výlety do proslulých nizozemských coffeshopů jsou časté. Přitom konopí je v zemi nelegální, co je ovšem jiné, že tamní legislativa řadí marihuanu mezi měkké drogy.

  • M: Marco van Basten

    Finále EURO 1988, Nizozemsko-Sovětský svaz, prásk, jeden z nejkrásnějších gólů historie šampionátu, téměř z nulového úhlu zvyšuje Marco van Basten nádherným volejem na 2:0. Stejně jako Johan Cruijff získal tři Zlaté míče, v letech 1988, 1989 a 1992.

  • N: „Nízkozemí“

    Na trojmezí Nizozemska, Belgie a Německa se nachází nejvyšší hora země – Vaalserberg. Aby bylo jasné, proč se o zemi hovoří jako o placce, tady důkaz. Měří 322 metrů.

  • O: Oranžová

    Nizozemci nemají oranžové dresy pochopitelně náhodou, je to dědictví po panovníkovi z šestnáctého století Vilému I. Oranžském, jehož rodina měla tuto barvu ve svém znaku. Pro obyvatele země je někým jako Karel IV. pro Čechy.

  • P: Profesionalizace

    Jeden z nejdůležitějších bodů nizozemské ligové historie – profesionalizace Eredivisie. Ta proběhla na podzim 1954 pod tlakem odchodů nejlepších hráčů do zahraničí, kterým pak kvůli tomu svaz zakazoval reprezentovat.

  • Q: Quasten

    Paul Quasten, dnes šestatřicetiletý matador, po otci Nizozemec, po matce Čech, který začínal v akademii Ajaxu, hrál mj. v Tilburgu a Waalwijku. Dokonce coby naděje odehrál osm zápasů v českých reprezentacích U19 a U21, obvykle na levém okraji obrany.

    EURO 2021: Konec základní části. Který tým překvapil a od kterého hráče se očekává víc?
    Video se připravuje ...

  • R: Rinus Michels

    Trenér vicemistrů světa z roku 1974 a mistrů Evropy 1988, taky kouč Ajaxu, s nímž v roce 1971 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, čtyřnásobný šampion Eredivisie a na vrchol španělské ligy dovedl Barcelonu na jaře 1974. Napsal knihu o vzniku totálního fotbalu, stal se symbolem nizozemského vývoje a legendou, z níž vychází téměř každý trenérský začátečník v zemi.

  • S: Surinam

    Na první dobrou vás napadne samozřejmě špičková dvojice Clarence Seedorf a Edgard Davids řečení dvojčata ze Surinamu. Obecně jde o silnou kolonii, kterou si Nizozemci od konce šestnáctého století budovali.

  • T: Totální fotbal

    Všechno, co dnes vidíte, když přijdete na jakýkoliv ligový a i neligový stadion, když si pustíte televizi, prostě když koukáte na fotbal, pochází z revoluce vymyšlené Nizozemskem. Ta se rodila už v padesátých letech pomocí nových tréninkových metod mnohem náročnějších na fyzickou přípravu, hráči začali běhat v mnohakilových vestách v písku a přestávalo existovat striktní rozdělení na obranu a útok.

  • U: Univerzity

    Po celé zemi, která je rozlohou téměř poloviční oproti Česku, se nachází na zhruba šedesát univerzit a vysokých škol. Významnými vzdělávacími oblastmi jsou Utrecht a Rotterdam.

  • V: „Vzbouřenci“

    Už tu byla řeč o profesionalizaci Eredivisie v roce 1954. Ta by se nikdy nestala, kdyby z područí královského svazu – KNVB – nevybočilo deset klubů a nezaložily si vlastní sdružení, takzvaně „vzbouřenou asociaci“. Ta pomohla urychlit změnu v ligových poměrech, mezi vzbouřence patřil například Alkmaar nebo Venlo.

  • W: Wesley Sneijder

    Nizozemský národní tým má obrovské množství světových superhvězd, ale co se týče počtu startů v reprezentaci, mezi všemi vyniká Wesley Sneijder – 134 zápasů.

    Šilhavý: Ve skupině jsme udělali maximum, chci do Budapešti
    Video se připravuje ...

  • X: XXX

    Pod tímto symbolem si nepředstavujte „špinavý“ Red Light District, amsterdamskou čtvrť napěchovanou vykřičenými domy. Je to symbol, který hlavní město používá více než 500 let a odkazuje na silnou rybářskou historii. Na kříži byl v prvním století našeho letopočtu umučen „otec“ všech rybářů svatý Ondřej, který se plavil po moři právě pod znakem tří bílých křížů.

  • Y: Y vs. IJ

    Určitě jste to viděli mockrát. Johan Cruyff, Ruud van Nistelrooy. A pak Johan Cruijff, Ruud van Nistelrooij. V prvním případě jde o anglickou transkripci, ve druhém o tu původní, nizozemskou.

  • Z: Zlatý míč

    Společně s Německem a Portugalskem má Nizozemsko doma nejvíc Zlatých míčů. Zatímco u Němců posbíralo sedm trofejí dohromady pět fotbalistů a u Portugalců dva, Nizozemci mají tři držitele – Johana Cruijffa (3x), Marka van Bastena (3x) a Ruuda Gullita (1x).

    Góly

    Domácí:

    Hosté: 68. Holeš, 80. Schick

    Sestavy

    Domácí: Stekelenburg – Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind (81. J. Timber), van Aanholt (81. S. Berghuis) – de Roon (73. Weghorst), Wijnaldum (C), F. de Jong – Depay, Malen (57. Promes).

    Hosté: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kalas, Kadeřábek – Holeš (85. Král), Souček (C) – Masopust (79. Jankto), Barák (90+2. M. Sadílek), Ševčík (85. Hložek) – Schick (90+2. Krmenčík).

    Náhradníci

    Domácí: Krul, Bizot, Veltman, Aké, Wijndal, Berghuis, Promes, Klaassen, Gravenberch, Weghorst, Timber, Gakpo

    Hosté: Mandous, Koubek, Brabec, Krmenčík, Jankto, Hložek, Vydra, Král, Matějů, Pekhart, Pešek, Sadílek

    Karty

    Domácí: Dumfries, de Ligt (č), F. de Jong

    Hosté: Coufal

    Rozhodčí

    Karasjov (RUS) – Demeško (RUS), Gavrilin (RUS)

    Stadion

    Puskás Aréna, Budapešť

    Návštěva

    52 834 diváků

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud