29. června 2021 • 20:05

Anglie - Německo 2:0. Albion slaví postup, rozhodli Sterling s Kanem

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každá série jednou končí – a Němce to potkalo v tu nejméně vhodnou chvíli. Sedm zápasů v řadě ve Wembley s domácími neprohráli, ale po osmé už to neklaplo. Anglie se zítra probudí do krásného rána jako čtvrtfinalista mistrovství Evropy díky gólům Raheema Sterlinga a Harryho Kanea, které uvedly celý národ do extáze. Vítězství 2:0 nad historickým rivalem chutná obzvlášť sladce.



Ostře sledované a s napětím očekávané osmifinále nemělo zdaleka takovou kvalitu jako pondělní epické bitvy Španělska s Chorvatskem a Švýcarska s Francií. Strhující závěr však duelu Anglie s Německem nechyběl – a hlavní roli v něm hrál Raheem Sterling. Hbitý křídelník Manchesteru City nejprve rozjel akci, kterou po přihrávce Luka Shawa i zakončil. Byl to jeho třetí gól na turnaji, na němž se do té doby za Anglii nikdo jiný netrefil.

Jenže o chvíli později soupeř vystihl Sterlingovu špatnou zpětnou přihrávku a Thomas Müller se téměř od půlící čáry hrnul sám na branku. Zděšené Wembley na chvíli úplně zmlklo – a pak vybuchlo nadšením. Rutinér z Bayernu Mnichov totiž těsně minul branku, takže jen zklamaně klesl do kolen a zoufale se chytil za hlavu. Naopak anglický gólman Jordan Pickford vztekle vystartoval a letěl několik desítek metrů, aby drobného fotbalistu za jeho ledabylost vyplísnil. Sterling si určitě hodně oddechl, vždyť z hrdiny byl jen kousek od toho, aby se stal málem národním psancem.

Jenže včerejšek zkrátka patřil Anglii, což její hráči potvrdili další povedenou akcí z levé strany, kterou po centru Jacka Grealishe zakončil akrobatickou hlavičkou Harry Kane. Do konce normální hrací doby zbývaly čtyři minuty a bylo jasné, že je hotovo.

Domácí jdou dál, zatímco Německo končí, stejně jako Portugalsko a Francie. Z obávané skupiny F nepřežil osmifinále ani jeden účastník.

„Skvělý výkon našeho týmu, perfektní zápas s perfektním výsledkem. Southgate i jeho hráči od první minuty věděli, co dělají, a vyšlo jim to,“ rozplýval se bývalý anglický reprezentační gólman David James nad trpělivou a opatrnou taktikou trenéra Garetha Southgatea, který do základní sestavy naskládal pět obránců a dva defenzivní záložníky. A když přišel čas, poslal do boje proti unavené obraně dribléra Grealishe, který měl prsty v obou brankách.

„Byla to skvělá atmosféra, i když hodně nedočkavých lidí volalo po více ofenzivních hráčích v našem týmu. Ale Gareth měl plán, Grealishe nasadil v pravou chvíli. A měli jsme i štěstí, protože Müllerova šance měla skončit gólem,“ uznala další anglická legenda Alan Shearer.

Patnáctiletá éra trenéra Joachima Löwa u německé reprezentace končí předčasnou a hodně hořkou tečkou. Hosté přitom měli první velkou šanci zápasu, jenže Timo Werner ještě v prvním poločase Pickforda z bezprostřední blízkosti neprostřelil. Útočník Chelsea měl ideální příležitost strhnout ze sebe nálepku spalovače šancí, místo toho si ji ještě upevnil.

„Vyřazení jsme si zcela zasloužili, ani ve skupině jsme nemohli pochopit, co chce naše reprezentace vlastně hrát. Proti Anglii to bylo stejné, opět žádná energie a odvaha,“ pravil rozčarovaně německý internacionál Fredi Bobic.

Góly

Domácí: 75. Sterling, 86. Kane

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, Maguire, Stones – Trippier, Phillips, Rice (87. J. Henderson), Shaw – Saka (69. Grealish), Kane (C), Sterling.

Hosté: Neuer (C) – Ginter (87. Can), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (87. Sané) – Havertz, T. Müller (90+2. Musiala) – Werner (69. Gnabry).

Náhradníci

Domácí: Ramsdale, Johnstone, Grealish, Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Mount, Foden, James, Bellingham

Hosté: Leno, Trapp, Halstenberg, Volland, Gnabry, Musiala, Süle, Neuhaus, Sané, Gündoğan, Can, Koch

Karty

Domácí: Rice, Phillips, Maguire

Hosté: Ginter, Gosens

Rozhodčí

Makkelie (NED) – Steegstra (NED), de Vries (NED)

Stadion

Wembley Stadium, Londýn

Návštěva

41 973 diváků

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Anglie - Německo
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Jan Podroužek, redaktor Sportu Jan Podroužek, redaktor Sportu Josef Csaplár Josef Csaplár Německo Německo
Obnovit
Zprávy ze dne 29. 6. 2021
20:16
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

K Joachimu Löwovi:
„Za 15 let de facto dvakrát předělal německý tým. Myslím, že po MS v Rusku mu věřili, že se mu to podaří potřetí.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
20:08
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

K Raheemu Sterlingovi:
„Má pohyb, kontrolu a vedení míče na neuvěřitelné úrovni. Turnaj mu vychází. Je tahoun anglické reprezentace."

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
20:00
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

K Harrymu Kaneovi:
„Neměl zatím podařený šampionát, ale tady vylezl na Mt. Everest. Větší klasika v reprezentačních zápasech není. V rozhodujících momentech byl on ten hráč, který sehrál rozhodující roli.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
18:58
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

Zklamání turnaje?
„Za mě asi Harry Kane, který není na EURO zatím tím střelcem. Mluví se tak celkově i o Anglii, která také nepředvádí nejlepší výkony.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
18:56
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

„Petr Čech mi jednou vyprávěl, že se přískokům před zákrokem věnoval také. Chytačský instinkt se také snažil vždy potlačit a cvičil úkroky, včetně křižování nohou. O tom to je, snažit se být dokonalejší a dokonalejší.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
18:55
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

„V Schalke říkali o Neuerovi, že ve třetí lize by hrál střed zálohy.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
18:50
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

K prvnímu poločasu osmifinále Anglie – Německo
„Zápas je celkově otevřený. I Anglie si umí vytvořit tlak. I u mě ale zatím trochu lepší Německo.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
17:57
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

„Němci mě zatím nijak svými výkony neurážejí. V jejich nominaci vidím velkou sílu. Jsou schopní velkých výsledků. Pořád je to tým, který může vyhrát celé EURO.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
17:52
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

K Antonínu Barákovi: 
„Je otázka, k jakému fotbalu budeme inklinovat. Musíme ale Ševčíka i Baráka za jejich výkony pochválit. Jsou technicky skvěle vyzrálí. Třeba Tonda Barák hraje skvěle i zadkem, je mu těžké odebrat míč. Fotbal proti Nizozemsku se mi líbil, chtěl bych ho vidět i proti Dánsku. K tomu vybízí i to, že bych sestavu viděl podobnou.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
17:49
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

Kadeřábek místo Bořila?
„U mě by asi také hrál Kadeřábek. Ale celkově jsme na levé straně trošku zabrzděnější směrem dopředu, ale zase zajištěnější.“

Zprávy ze dne 29. 6. 2021
17:44
29. 6. 2021
Jan Podroužek, redaktor Sportu

O Tomáši Holešovi:
„Mám zprávu, že se Slavia připravuje na to, že by mohl případně z týmu odejít. Žádná nabídka ale zatím nepřišla.“

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud