Ondřej Škvor
20. listopadu 2023 • 14:36

Černý scénář pro Česko: poslední šancí je baráž, hrozila by Itálie i další

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to slovo, které se snad nesmí ani vyslovit. Baráž. Pokud však dnes Česko podlehne Moldavsku, skončí ve skupině třetí a jeho poslední nadějí na postup na EURO bude právě březnové play off. To se odehraje na základě výsledků v Lize národů ze sezony 2022/23. A pro Česko by to nebyla úplně dobrá zpráva.



Pojďme od začátku. Na EURO 2024 si zahraje pořadatelské Německo a k němu dvacet týmů, které si účast vybojovaly v kvalifikaci. Celkem tedy jednadvacet. Zbylá tři místa obsadí tři týmy, které si vstupenku na turnaj vykopou v baráži. My se budeme věnovat pouze cestě, na níž by se v případě moldavské blamáže vedl český boj.

Soupeři pro Česko se budou primárně rodit ve skupině A Ligy národů, protože právě do ní v dotčené sezoně 2022/23 Šilhavého výběr patřil. Z toho vyplývá, a to je ta nedobrá zpráva, že mezi nimi budou či mohou být i silnější výběry. Po odečtení těch, kteří už se na turnaj kvalifikovali, to v tuto chvíli vypadá následovně:

Polsko – už má baráž jistou.

Chorvatsko/Wales – jeden z těchto týmů kvalifikační skupiny D postoupí přímo na turnaj, druhý do baráže. Chorvatsku stačí k přímé kvalifikaci domácí výhra nad Arménií. Wales musí vyhrát nad Tureckem a spoléhat, že Chorvatsko ztratí. Rozhodne se v úterý.

Itálie – ještě může postoupit přímo, pokud dnes alespoň remizuje proti Ukrajině v utkání hraném v Leverkusenu.

Z toho vyplývá, že nejméně dva týmy z elitní skupiny by se spolu s Českem potkaly v jednom losovacím koši. Pokud selže Itálie, tak tři.

Pokud Itálie postoupí přímo, ke třem týmům z „áčka“ by se do baráže přidal nejlepší tým z „déčka“, což je s jistotou Estonsko.

Baráž se hraje na dvě jednokolová semifinále (21. března 2024) a jednokolové finále (26. března) vždy tak, že semifinále se hraje na hřišti dvou lépe postavených týmů a o pořadateli finále rozhodne los už tento čtvrtek. Shrnuto, české možnosti semifinálových soupeřů jsou následující:

a) Chorvatsko - Česko, Itálie - Polsko

b) Polsko - Česko, Itálie - Wales

c) Polsko - Česko, Chorvatsko - Estonsko

d) Česko - Wales, Polsko - Estonsko

Neboli, nejslabšího možného soupeře, tedy Estonsko, český tým v semifinále potkat nemůže. A doma by začínal pouze v jedné ze čtyř variant.

Takže bude o dost lepší, když se do Německa pojede už dnes z Olomouce…

Kauza vyřazených fotbalistů: reakce fanoušků!
Video se připravuje ...

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud