Jan Vacek
30. března 2015 • 16:48

Návrat letce Thea! Obránce se vyrovnal Rosickému i Pilařovi

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanouškům už musel chybět. Pohled na svalstvem ošlehaného zadáka. Jak neúnavně brousí pravou postranní čáru. V sobotu, déle než po roce, se jim znovu vyjevil. Obránce Theodor Gebre Selassie (28) naskočil proti Lotyšsku v národním dresu poprvé od března loňského roku. A bylo z toho líbezné představení. Hráč Brém totiž patřil mezi nejlepší aktéry na place.



Nebylo jich mnoho. Pozitiv, která by si reprezentace mohla z mrzuté plichty s Lotyši (1:1) odnést. Pokud bychom je přesto chtěli jmenovat, muselo by na vrcholu krátkého seznamu čnít právě jméno exlibereckého hráče.

Jako by dlouhý rok nechyběl v národním týmu. Jako by si neprošel výrazným výkonnostním propadem, jenž se zastavil až s přechodem do kalendářního roku 2015. „Gebre Selassie patřil společně s Rosickým a Pilařem mezi tři nejlepší Čechy,“ ocenil uznávaný expert Vlastimil Palička.

TGS proti Lotyšsku

Minuty 90
Střely na branku 1
Střely mimo branku 1
Úspěšnost přihrávek 92 %
Fauloval 1
Faulován 2

Při pohledu na Gebre Selassieho představení se mohlo leckomu vybavit EURO 2012. Tam platil osmadvacetiletý bek za oporu českého výběru, jinak tomu nebylo ani v sobotu večer. Aktivní, vytrvalý, od první minuty zakousnutý do utkání. „Nehrálo se mi úplně špatně, ale bohužel to bylo s nulovým účinkem. Dokázali jsme vstřelit jenom jeden gól,“ kál se Theodor Gebre Selassie po utkání. Svěšenou hlavu však mít nemusel, svůj díl práce odvedl.

V prvním poločase nebezpečný náběh po pravém křídle. V tom druhém dvě parádní kličky, kterými znemožnil protihráče Aleksejse Višnakovse a pobavil vývojem bitvy zaskočené ochozy v Edenu. Střípky, které dokreslily povedený výkon českého reprezentanta. „Gebre Selassie oplýval jistotou, aktivitou. Čišela z něj síla, dařilo se mu také v hlavičkových soubojích,“ všiml si Palička.

Dočkal: Když budeme hrát takhle, můžeme mít problémy s kdekým
Video se připravuje ...

Střelec českého gólu Pilař: Za gól jsem rád, ale měli jsme vyhrát
Video se připravuje ...

Theo si věřil už na tréninku

Samozřejmě, ani part hráče s etiopskými kořeny nebyl bez vad na kráse. Gebre Selassiemu nevyšlo pár centrů, v prvním dějství nebyl tak výrazný jako v tom druhém. Skluz do šedi českého podprůměru ovšem důrazně odmítl. „Už při tréninku byl hodně při chuti. Hned jsme viděli, že si věří. Odehrál dobrý zápas,“ chválil stoper Václav Procházka, který především při závěrečném tlaku s kolegou u pravé lajny často kooperoval.

Pokud měl někdo strach, jak se povede zacelit díru na kraji defenzivy po zranění Pavla Kadeřábka, Gebre Selassie ho během jediného utkání rozprášil. Povedlo se mu navázat na zlepšené výkony v bundesligových Brémách. Znovu si hlasitě řekl o místo v základní sestavě výběru s hrdým lvem na hrudi.

„Bylo zarážející, jak tak vynikající hráč může ztratit formu. Nyní je Gebre v sinusoidě zase nahoře, moc se mi líbil. Nebylo to pro něj snadné, nastoupil po delší době. Do utkání šel s tím, že musí nahradit Kadeřábka. A zvládl to výborně,“ zdůraznil Palička.

Ani dobrý individuální výkon logicky nemůže přebít zmar, který po nečekaném selhání zahalil reprezentační kabinu. I proto se ve tváři sympatického obránce zračilo nefalšované zklamání. „Je to špatný návrat, protože jsme chtěli vyhrát, ale nakonec máme jen remízu. Nic moc,“ procedil mezi zuby Gebre Selassie. Ve skrytu duše však dobře věděl, že se mu povedl mamutí krok zpět na výsluní.

Tomáš Rosický byl po utkání hodně zklamaný
Tomáš Rosický byl po utkání hodně zklamaný

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud