3. září 2015 • 23:02

Vrbovi nováčci? Skalák o půlce střídal, Pavelka měl na noze gól

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zariskoval. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba do kvalifikačního utkání s Kazachstánem (2:1) postavil hned dva nováčky, vsadil na jejich aktuální formu. David Pavelka a Jiří Skalák zacelili dírku po zraněných středových hráčích. Jiří Skalák vydržel na místě podhrotové „desítky“ jen poločas, David Pavelka jako defenzivní štít mohl ve druhém poločase vyrovnat.



Mladá krev do repre! Pavel Vrba se při početné marodce nebál dát šanci mladým neokoukaným tvářím. Proti Kazachstánu od první minuty vyběhli hned dva nováčci, kteří zaujali výkony ve svých klubech. Mladoboleslavský Skalák a liberecký Pavelka, oba sparťanští odchovanci, dostali v klíčové fázi evropské kvalifikace příležitost od prvních minut.

Jiří Skalák začal na místě podhrotového hráče, ačkoliv se v Boleslavi prosazuje spíš z křídelních prostor. Jenže Pavel Vrba nechtěl rozbíjet osvědčenou spolupráci Kadeřábek – Dočkal na pravé straně, proto ho postavil na místo „desítky“.

Mladoboleslavskému bijci tak připadla jedna z klíčových pozic, kdy měl řídit ofenzivní manévry domácího souboru. Mladý záložník, doposud hráč se zkušenostmi z jednadvacítky, nezahrál úplně špatně, příliš se ale neprosadil.

Druhý Tomáš Rosický to zkrátka není. Českému týmu při bušení do kazašské obrany scházela v prvním poločase právě kreativita, překvapivá myšlenka, kterou dokáže mužstvu dát momentálně zraněný kapitán. Skalák je typově úplně jiný fotbalista a na trávníku to bylo znát.

Fotbalisté Česka po výhře 2:1 nad Islandem děkují fanouškům
Fotbalisté Česka po výhře 2:1 nad Islandem děkují fanouškům

Tvůrčí role mu úplně nesedla, opora Mladé Boleslavi bývá platnější spíš z křídelních prostor. Nejlepší moment předvedl v 38. minutě. Na pravé straně se svým důrazem a dravostí dokázal prosadit až do vápna, jeho zpětná přihrávka se dostala až na hranici šestnáctky k dobíhajícímu Limberskému.

Prásk! Nebezpečná střela nakonec jen otřela břevno, šlo o největší šanci mužů v červeném během první poloviny zápasu. Víc už toho nestihl. "Skalák nehrál špatně, ale potřebovali jsme něco změnit," řekl po utkání trenér Vrba a povedlo se. Na Skalákovo místo přišel hrotový útočník Milan Škoda, později hlavní hrdina večera a autor obou českých gólů.

David Pavelka nakonec – pro mnohé překvapivě – dostal přednost před Ondřejem Vaňkem na postu defenzivního středního záložníka. Tahoun šlapajícího Liberce se vzhledem k průběhu utkání do hry příliš nedostával. Čtyřiadvacetiletý sparťanský odchovanec spíš jistil ostatní hráče, kteří bušili do kazašské obrany.

Pavelka si ale jinak odvedl své – příliš nekazil, včas odevzdával míče zkušenějším spoluhráčům a vcelku poctivě vyplňoval díry uprostřed pole. Ve druhém poločase se dostal ke slovu víc, v 69. minutě scházelo velmi málo, aby střela z jeho levé nohy skončila v síti. Český kouč ho však po zápase chválil. "Ukázal, proč je v reprezentaci," hodnotil jeho výkon Pavel Vrba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud