Richard Šíma
15. října 2015 • 04:20

Sláva s Nizozemci? Jankulovski a Baroš se nedívali, Koller měl trénink

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úterní zápas fotbalistů Nizozemska s Českem v mnohém připomněl slavnou bitvu obou soupeřů z roku 2004, nad níž žasnul svět. Nejen výsledkem, ale i strhujícím, byť poněkud odlišným, průběhem nebo překvapivě výborným výkonem českého týmu. Srdce legend, které byly před jedenácti lety u toho na ME v Portugalsku, muselo zaplesat, řeklo by se. Jenže omyl. Nedívaly se. Alespoň ti přímí účastníci věhlasného portugalského klání, na něž se deník Sport obrátil.



Možná za to mohla zaneprázdněnost, možná nezájem o zápas, který už z českého pohledu nemohl téměř o ničem novém rozhodnout, možná nedůvěra ve výkonnost českého týmu, která selhala v předchozím duelu s Tureckem.

Aktéři utkání Česko - Nizozemsko z EURO 2004 měli prostě v úterý večer povětšinou jiné zájmy než sledování svých následovníků v bitvě se stejným soupeřem.

„Nevyšlo mi to, něco jsem měl. Až rádia jsem se dozvěděl, kolik to je a že naši vedou. Jo, byl jsem překvapený, a ten výsledek je rozhodně skvělý, ale víc vám k tomu říct nemůžu,“ pověděl třeba Milan Baroš .

Muž, který před jedenácti lety přihrál Janu Kollerovi na gól na 1:2, sám srovnal na 2:2 a jeho individuální akce předcházela rozhodující Šmicrově trefě na 3:2. Žádný extra úžas nad nečekaným triumfem Čechů v Nizozemsku v jeho hlase nehledejte.

Na fotbaly se moc nedívám, říká Jankulovski

Podobně zareaguje Marek Jankulovski, další velká postava tehdejšího Brücknerova výběru. „Ne, neviděl jsem to. Proč? Protože se na fotbaly moc nedívám,“ pravil klidně. Kdepak, současná reprezentace ho příliš nebere. A nic na tom nezmění ani vysílání atraktivního duelu.

Jiný z hrdinů památného duelu, Jan Koller, viděl alespoň kousek. „Měli jsme trénink,“ pravil „Dino", jenž žije trvale v Monaku, kde trénuje s místním C-týmem.

Suchý po červené sledoval zápas v televizi: Byly to nervy, klukům děkuji
Video se připravuje ...

„Když jsem pak viděl konečný výsledek, byl jsem překvapený. Upřímně řeknu, že jsem to nečekal,“ přiznal muž, jenž stejně jako Baroš před jedenácti lety Nizozemcům jeden gól dal a na druhý přihrál.

„Měl jsem asi smůlu, protože jsem viděl náš zápas s Tureckem. Ten se moc nepovedl. Když jsem si k tomu připočetl, že našim už o nic nejde, zatímco Holanďanům úplně o všechno, moc jsem nevěřil, že by ten zápas mohl nějak dobře dopadnout. Stalo se, a je to moc dobře,“ řekl Koller.

Heinz stihl jen konec

Marek Heinz, další aktér duelu z portugalského šampionátu, považuje skutečnost, že Čechům už o nic nešlo, zatímco Nizozemci museli, spíše za výhodu Vrbova týmu.

„Já vím, že se nabízí srovnání s tím zápasem s Nizozemci, který jsme vyhráli 3:2. Ale já bych viděl paralelu s jiným utkáním z toho mistrovství,“ řekl Heinz.

Měl na mysli následující duel s Německem, který Češi vyhráli 2:1. „My už jsme měli postup v kapse, oni hráli o všechno. My jsme tehdy dokonce nastoupili bez některých opor, které odpočívaly,“ zavzpomínal Heinz, jenž v tomto utkání překonal legendárního Kahna trefou z přímého kopu.

Jan Koller a Milan Baroš po neproměněné šanci v semifinále EURO 2004 proti Řecku
Jan Koller a Milan Baroš po neproměněné šanci v semifinále EURO 2004 proti Řecku

„Ta uvolněnost nám pomohla. Přežili jsme šance Němců, kteří byli pod obrovským tlakem. Dali jsme dva góly a poslali jsme je domů. Prostě proto, že se nám hrálo líp než jim. Stejné to podle mě mohlo být i teď v Holandsku. Čímž vůbec nechci snižovat výkon našeho týmu, protože jsem slyšel, že hráli fakt výborně,“ dodal hráč, jenž před jedenácti lety navíc oslavil i mistrovský titul s Baníkem.

Ani on úterní duel s Nizozemskem neviděl. „Nevyšlo mi to. Stihnul jsem asi jen posledních osm minut. To už to bylo 3:2,“ upřesnil Heinz, jenž dosud stále aktivně kope. MSFL za HFK Olomouc.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud