18. října 2012 • 09:16

Bílka odvolávat nechce. Stále má důvěru, řekl Pelta. Trenéra čeká pohovor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační trenér Michal Bílek opět čelí kritice a znovu dráždí mnoho fotbalových fanoušků. Po úterní remíze 0:0 s Bulharskem v kvalifikaci dokonce na internetu vznikla petice za jeho odvolání. Bude ale zbytečná. „Trenér má stále naši důvěru,“ říká totiž fotbalový šéf Miroslav Pelta.



Odvolání z funkce? „Myslím, že k tomu není důvod,“ řekl den po úterní remíze s Bulharskem trenér Michal Bílek. A protože to úplně stejně vidí asociační předseda Pelta, kouč na lavičce navzdory přání mnohých příznivců i názoru deníku Sport zůstane.

Dvoubodová ztráta – a především opakovaná nezáživná podívaná ze strany svěřenců trenéra Michala Bílka – vyvolala podobnou vlnu antipatií a kritiky směrem ke kouči jako loni v srpnu po porážce s Norskem 0:3.

Na internetu vznikla bezprostředně po utkání petice s názvem „Vyhoďte Bílka“ (www.petice24.com). Do včerejšího večera se pod ni podepsalo sedm a půl tisíce lidí. I deník Sport si myslí, že by současný trenér měl odejít.

Ten, který o všem rozhodne, však nikoli. „Nechceme dělat paniku. V téhle chvíli má trenér Bílek mou podporu,“ řekl Pelta ve včerejším pořadu České televize Na slovíčko.
K Bílkově potěše Pelta s tímto stanoviskem nenarazí ani ve výkonném výboru. Deník Sport obvolal většinu jeho členů a – až na jedinou výjimku – si všichni přejí trenérovo setrvání.

V tuto chvíli nevidím důvod k nějakým radikálním řešením. Výsledky se zatím nedají hodnotit nějak špatně. Nechci se pouštět do toho, že po každém zápase, kdy nevyhrajeme, se budeme zabývat tím, co s reprezentací,“ prohlásil místopředseda Jindřich Rajchl.

V podobném tónu hovořil i člen VV Karel Poborský. „Reprezentací se zabýváme na každém zasedání, ten další máme asi za tři týdny. Určitě se bude probírat, remíza doma s Bulharskem není příjemná, body mohou chybět. Odvolání trenéra Bílka však pro mě není tématem dne.“

Ukončete trápení! Je čas pro radikální změnu na lavičce národního týmu. Ukončete trápení! Je čas pro radikální změnu na lavičce národního týmu.Foto Jaroslav Legner SPORT

Zmíněnou výjimkou je Josef Tancoš, člen za Čechy.

„Podle mého nastala doba na zvážení, zda by výměna týmu neprospěla. Já ale nic iniciovat nebudu, ani se připojovat. Své názory vyslovím na zasedání výkonného výboru.“

Podle něj je vhodná doba na případné řešení situace i z toho důvodu, že další kvalifikační termín je na programu až koncem března, kdy Česko čeká dvojzápas s Dánskem a v Arménii.

Bulharská bída ale Bílkovi u Pelty přece jen neprojde úplně jen tak. „Měl jsem těžkou noc, neuspokojil mě herní projev ani výkony některých jednotlivců. Navíc mám jiný názor na samotnou nominaci i pozice hráčů,“ prozradil fotbalový šéf.

„Trenérovi do toho nezasahuju, ale musíme se zamyslet a sednout si na to. Budu se o tom chtít bavit s trenérem i Vláďou Šmicrem.“

Co se musí stát, aby Pelta stáhl z Bílka svou ochrannou ruku? „Kdybychom zaznamenali, že se nám postupové ambice vzdalují, že nejdeme touto cestou, připouštím jednání výkonného výboru. Bavit se pak můžeme o celém realizačním týmu,“ vysvětlil.

Toto téma se ovšem ocitne na stole nejdříve koncem března příštího roku. Teprve tehdy pokračuje kvalifikace s Dánskem a Arménii. Listopadový přípravný duel se Slovenskem ani únorový v Turecku na Peltově dosavadním názoru téměř stoprocentně nic nezmění.

Takže do Bitvy o Brazílii stále s generálem Bílkem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud