Pavel Hartman
26. října 2012 • 14:22

Lafata: Bílek mě nepotřebuje. V reprezentaci jsem spíš jako turista

Autor: Pavel Hartman, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O žalostné koncovce národního týmu se popsaly už stovky papírů. Fanoušci kolikrát vybízejí trenéra Michala Bílka, aby dal prostor Davidu Lafatovi, nejlepšímu střelci Gambrinus ligy. Jenže to se neděje. "Mrzí mě to," říká v rozhovoru pro páteční Sport Magazín, v němž mluví velmi otevřeně.



Dvakrát po sobě v tuzemsku získal David Lafata titul krále střelců. Je členem elitního Klubu ligových kanonýrů. Drží rekord v počtu nastřílených branek za sezonu. Loni na podzim se trefil víckrát než Messi. Ale v reprezentaci, která už neví, jak vypadá gól, jenom tlačí míč do brány očima z lavičky.

Pod koučem Michalem Bílkem to dotáhl k průměru pouhých 33 odehraných minut na zápas. Mohl by se užírat, ale nedělá to. Naopak se na všechno dívá s humorem.

"Jsem v nároďáku spíš jako turista," nadhazuje. "A jestli mě to trápí? Jasně, že bych chtěl hrát. Ale prostě beru to tak, jak to je. No, musím to tak brát. Trenér se prostě rozhodl a věří někomu jinému. Tak zatím pořád čekám na šanci."

Páteční Sport Magazín nabídne spoustu zajímavostíFoto Sport

Trenér Bílek věří Tomáši Pekhartovi, kterého postavil do role "útočníka číslo jedna", v níž se dříve nacházel Milan Baroš. Neřešil, zda po jeho odchodu mají být všichni útočníci na stejné startovní čáře.

"Ani si nemusím jeho výroky číst v novinách, to vidím. Samozřejmě mě to netěší, radši bych hrál. Ale nic s tím nenadělám," podotkl jablonecký sniper, kterému Bílek nabídl možnost, že pokud nebude chtít, na reprezentační srazy jezdit nemusí.

"Už před přípravou s Finskem si mě trenér zavolal a řekl mi, že kdybych nechtěl jezdit na srazy nebo kdybych na ně jezdil naštvanej, tak ať mu to řeknu. Že by to pochopil a radši by povolával mladší hráče," prozradil Lafata.

A přijal roli třetího či čtvrtého útočníka. "Máme jich ale vůbec tolik?" usmívá se. "Ale vážně – to se ani nemusí takhle vymezovat, to člověk pochopí, protože to vidí."

David Lafata v rozhovoru pro Sport Magazín
Video se připravuje ...

Dvěma góly rozhodl reprezentační útočník David Lafata o výhře Jablonce nad Českými Budějovicemi.
Dvěma góly rozhodl reprezentační útočník David Lafata o výhře Jablonce nad Českými Budějovicemi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud