8. října 2013 • 04:20

Pešiceho změnila smrt syna: Už se u fotbalu tolik nenervuju

Autor: kap, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnes poprvé přivítal fotbalisty na srazu české reprezentace jako hlavní trenér. Josef Pešice si během svojí kariéry připsal řadu úspěchů, ale v posledních letech se velkým angažmá záměrně vyhýbal. „Za ničím jsem se už nehnal,“ připomněl v rozhovoru pro Sport, jak se změnil jeho pohled na fotbal po nečekané smrti jeho syna Martina v říjnu 2001.



Před 12 lety se kvůli tragické události rázem změnily Pešiceho priority. Sám se rozhodl ukončit svoje angažmá ve Slavii. „Věděl jsem, že nemůžu myslet na fotbal. Proto jsem řekl Leškovi (tehdejšímu řediteli Slavie – pozn. red.), že to dál nejde, ať vezmou někoho jiného.“

Dnes už bývalý trenér národního týmu Michal Bílek se svým dočasným nástupcem a někdejším asistentem Josefem PešicemFoto Jaroslav Legner (Sport)

Pešice se víc zaměřil na mládežnický fotbal. „Schoval jsem se trochu do ústraní,“ říká k tomu reprezentační trenér.

Fotbalové dění dnes už neprožívá tolik jako v minulosti. „Už se tolik nenervuju. Kdyby se stalo mému gólmanovi to, samé, co se přihodilo v Lize mistrů Kozáčikovi, ranila by mě mrtvice. Dneska už ale ne. Když totiž nejde o život, nejde o nic.“

Bolestné vzpomínky zůstávají živé i s odstupem mnoha let. „Nerad se o tom bavím, protože to vyvolává vzpomínky. Ta doba je už delší, ale jakmile se o tom začnu bavit, zase na to myslím,“ řekl Pešice se slzami v očích.

Ačkoliv už neplánoval návrat do světa velkého fotbalu, loni kývnul na nabídku Michala Bílka a stal se jeho asistenta. Na závěr nepovedené kvalifikace se pak dokonce posunul po Bílkově rezignaci ještě výš.

Jak Pešicemu zní, že se do historie zapíše jako reprezentační trenér? „Blbě. Mnohem radši bych byl, kdybychom tu Arménii šlehli 3:1 a dneska jste dělal rozhovor s Michalem. Přísahám, byl bych mnohem radši.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud