19. listopadu 2018 • 09:31

Zazpívám obě hymny, smál se Hapal. Reprezentaci bere jako vyznamenání

Autor: Tomáš Macák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro jednoho je duel proti České republice evergreen. Nynější kapitán slovenské reprezentace Martin Škrtel nastoupil v zápase s Čechy už v roce 2006. Nicméně pro jeho reprezentačního trenéra Pavla Hapala je večerní duel Ligy národů setsakramentsky zajímavý. „Na druhou stranu jsem zde jako trenér za Slovensko a udělám vše pro to, aby byl slovenský tým úspěšný,“ řekl rodák z Kroměříže. A že Slovensko skutečně potřebuje uspět.



Góly

Domácí: 32. Schick

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák – T. Souček – Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Pavelka, Jankto (76. Krejčí) – Schick (82. Doležal).

Hosté: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko – Bero, Greguš (58. Duda), Hamšík – Rusnák (58. Mak), Zreľák (79. Nemec), Stoch.

Náhradníci

Domácí: Pavlenka, Koubek, Gebre Selassie, Brabec, Krejčí, Darida, Stronati, Skalák, Pudil, Doležal, Frýdek, Trávník

Hosté: Kozáčik, Rodák, Weiss, Hrošovský, Duda, Nemec, Ďuriš, Mak, Hubočan, Sabo, Vavro

Karty

Domácí: Pavelka, Dočkal

Hosté: Škrtel, Škriniar

Rozhodčí

Hernandez – Sobrino, Cabaňero (vš. Španělsko)

Stadion

Eden Aréna, Praha

V pražských Vršovicích to budou oni, kdo bude pod větším tlakem.

Slováci musí vyhrát, pokud si chtějí udržet příslušnost v divizi B Ligy národů. Vítězství může rovněž sehrát roli pro kvalifikaci na Euro 2020. „Myslím, že mužstvo je natolik zkušené, že se s tím dokáže vypořádat. Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. Víme, co potřebujeme, musíme zvítězit a uděláme pro to vše,“ říká kapitán slovenské reprezentace Martin Škrtel.

Ze stoperské pozice křikem usměrňuje tým, který v posledních týdnech prožil částečnou paralelu s reprezentací České republiky. Konec trenéra a následný znatelný progres. Slovenské zlepšení schytala Ukrajina čtyřmi góly. „V posledním zápase jsme výsledkem i hrou ukázali, na co mužstvo má. Víme, kde jsme udělali chyby a do pondělního zápasu půjdeme s tím, abychom se jim vyvarovali. Naopak naše silné stránky chceme využít,“ hlásil před federálním derby muž, jenž si proti „bratrskému“ státu premiérově zahrál před dvanácti lety.

Celkově proti Čechům nastoupil v šesti duelech. „Tyto zápasy jsou vždy specifické. Je tam náboj, a to jak mezi hráči, tak mezi fanoušky. A v pondělí večer to nebude výjimka,“ zdůrazňoval třiatřicetiletý hráč.

Škrtel ví, že se česká reprezentace nachází v úplně jiné pozici, než byla měsíc zpět před vzájemným zápasem v Trnavě. „Vyhráli v Polsku, předtím u nás, čímž potvrdili svoji sílu. Nečeká nás lehké utkání, ale my si věříme. V týmu je nový impulz a po posledním utkání je nálada dobrá,“ těšilo obránce tureckého Fenerbahce.

Onen impulz zapříčinil český trenér Pavel Hapal. Ze všech mužů zainteresovaných do pondělního zápasu to bude zřejmě právě pro něj nejpikantnější záležitost. „Je to pro mě specifické v tom, že jsem zde doma. Na druhou stranu jsem tu jako trenér za Slovensko a udělám vše pro to, aby byl slovenský tým úspěšný,“ zaháněl češství do kouta rodák z Kroměříže.

Stále ho ale čeká více než interesantní záležitost. „Asi začnu pondělí tím, že si zazpívám obě hymny,“ usmíval se Hapal a pak zvážněl. „Beru to profesionálně, dělám pro slovenský národní tým. Tak to bude i večer na lavičce,“ uvedl velmi přesvědčivým tónem.

Hapal nepovažuje za možné plus to, že české prostředí zná více než dokonale. „Při dnešní technice se týmy poznají natolik dobře, že v tomto výhodu nemám. Informace si dnes můžete posbírat kdekoliv, takže poznatků máme já i Jarda Šilhavý hodně,“ věděl kouč Slováků.

A pro svého kolegu má slova chvály. „Všechna utkání, která pod ním český tým odehrál, měla vzestupnou tendenci, takže na tým určitě vliv má. Chce vnuknout svému mužstvu agresivitu a trochu pozměnil lídry týmu, což je ku prospěchu,“ poznamenal na adresu Šilhavého muž, jenž v letošním roce vedl pražskou Spartu.

Neúspěšné angažmá ale nezavdává příčinu ke speciální motivaci či chuti proti Čechům uspět. „Po odvolání ze Sparty jsem byl velice zklamaný, ale beru to profesionálně. Angažmá u reprezentačního A-týmu vnímám jako vyznamenání, protože na Slovensku působím s přestávkami deset let. Moc si toho vážím,“ prohlásil Hapal.

V našlapaném slovenském poli hráčů se nachází mimo jiných také Miroslav Stoch, pro něhož bude zápas na slávistické stadionu, který je jeho klubovým pracovištěm, rovněž více než pikantní. „Má dobrou formu. Zařadili jsme ho z lavičky i do utkání s Ukrajinou. Variantu s ním v základní sestavě máme, ale tím neříkám, že zítra začne. Každopádně je to pro něj dost zajímavé, možná ještě více než pro mě, protože zde zná každý kout. Věřím, že když nastoupí, tak nám pomůže k vítězství,“ přemítal Hapal.

O hodinu dříve posedával na stejné židli v tiskové místnosti edenského stadionu Jaroslav Šilhavý. O svém trenérském protějšku řekl to, že se s ním zná velmi dobře a klidně by po jeho boku vyrazil na dovolenou. Je tento vztah oboustranný? „Samozřejmě. V minulosti jsme měli dost času si spolu popovídat. Vždy, když se povedlo se vzájemně potkat, tak se jednalo o příjemné setkání,“ pochvaloval si Hapal.

Kamarádství však půjde od 20:15 na devadesát minut stranou. Za bouřlivé atmosféry se strhne česko-slovenský boj. „Ať se lidé baví. A ať my zůstaneme ti šťastnější,“ uzavřel slovensky naladěný Čech.

Šilhavý o Hapalovi: Klidně bych s ním mohl jet na dovolenou
Video se připravuje ...

Kouč Slováků Pavel Hapal: Zazpívám si obě hymny
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud