2. září 2020 • 12:47

COVID v reprezentaci! Slavia a spol. se bojí o poháry, zvažují stažení hráčů

Vstoupit do diskuse
57
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprask v reprezentaci. V národním týmu se objevil pozitivní nález na koronavirus, informace iSport.cz potvrdil mluvčí reprezentace Petr Šedivý i FAČR. Nakaženou osobou je člen realizačního týmu, který už byl izolován. Reprezentace kvůli dalšímu testování odložila odlet na Slovensko k pátečnímu duelu Ligy národů ze středy na čtvrtek. Slavia už oznámila, že chce o situaci jednat s vedením FAČR kvůli obavám o start v evropských pohárech. Další testy všech fotbalistů i členů realizačního týmu měly vyjít negativně.



Tohle je zpráva, po které aby se třeba na Slavii šli opláchnout studenou vodou. V národním týmu je COVID, z Edenu bylo povoláno celkem osm hráčů. A „sešívané“ už za zhruba tři týdny čeká první zápas play off Ligy mistrů.

Dotyčný pozitivně testovaný pochází z masérského týmu reprezentace a podle zpráv, které má iSport k dispozici, se ještě před otestováním měl na srazu potkat s celým týmem.

„Můžeme potvrdit jeden pozitivní test ze skupiny širšího realizačního týmu, pozitivně testovaná osoba ihned opustila hotel a nastoupila do karantény. Zároveň v komunikaci s příslušnou hygienickou stanicí došlo k přetestování hráčů a realizačního týmu, všechny výsledky testů jsou negativní,“ uvedl mluvčí reprezentace Petr Šedivý. Kvůli testům byl odlet posunut na čtvrtek, vše ostatní má ale běžet podle plánu.

Takový přístup je v souladu s protokolem UEFA a nic nebrání tomu, aby se zápas uskutečnil. Podle informací iSport.cz UEFA navíc tlačí na to, aby se utkání za každou cenu odehrálo.

Tvrdík chce jednat

Logicky se teď ale začínají ozývat kluby, které jsou zatížené brzkými zápasy evropských pohárů. Uvažují totiž nad stažením svých nominovaných hráčů zpátky. Tak, aby pokud možno co nejvíc zabránily rozšíření viru mezi klíčové postavy svých kádrů.

Slavia má v reprezentaci brankáře Ondřeje Koláře, obránce Davida Hovorku, Ondřeje Kúdelu, Vladimíra Coufala, Jana Bořila, záložníka Petra Ševčíka, Lukáše Masopusta a Lukáše Provoda. A zhruba za tři týdny ji čeká první zápas play off Ligy mistrů.

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík na sociální síti potvrdil, že klub bude o situaci v reprezentaci jednat s vedením FAČR.

Z Viktorie přijel obránce Jakub Brabec a záložník Lukáš Kalvach. Ta hraje třetí předkolo Evropské ligy 25. září proti Sönderjyske.

Sparta pustila na sraz Adama Hložka, Ondřeje Čelůstku a Bořka Dočkala. Ta je ale zatím poměrně v klidu, skupina Evropské ligy začíná až v říjnu. Tahle trojice by ale mohla přijít o některé ligové zápasy.

„O pozitivním nálezu v reprezentaci víme, jsme v intenzivním kontaktu s vedením Fotbalové asociace. Důležitou zprávou pro nás je, že další testy dopadly negativně. Situaci nadále monitorujeme,“ sdělil ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Pokud by se kluby skutečně rozhodly své hráče stáhnout, nemusely by pochodit. Tenhle zářijový termín je pevně ukotven v kalendáři FIFA, proto musí kluby přistupovat k nominaci do reprezentace jako k povinné, pokud tedy dotyčné povolané nepostihne zranění. Nebo že by podle protokolu nadnárodní asociace národní tým hrál v zemi, kde je taková situace kolem koronaviru, že by hrozila karanténa, nebo izolace.

To ale není případ utkání na Slovensku a ani toho druhého, který Češi odehrají v pondělí v Olomouci se Skoty.

Prohlášení české reprezentace k aktuální situaci

„Česká fotbalová reprezentace se důrazně ohrazuje proti nařčení, že během probíhajícího srazu porušila jakékoliv nařízení nebo cokoliv podcenila. Národní tým striktně dodržuje pravidla UEFA, která navíc v několika bodech sám zpřísnil tak, aby riziko nákazy COVID-19 minimalizoval. Aniž to UEFA nařizuje, všichni členové reprezentace a další lidé byli před začátkem srazu otestovaní s negativním výsledkem.

Celý tým má zároveň jasně nastavená pravidla chování na hotelech i stadionech. Do těchto opatření investovala fotbalová asociace výrazné finanční, časové i personální prostředky.

Česká fotbalová reprezentace vyjadřuje lítost nad pozitivním testem jednoho z jejích členů i nad preventivním umístěním dvou hráčů do karantény navzdory negativním výsledkům testů.

V utkání proti Slovensku bude bojovat i za ně. Zároveň považuje za podstatné, že všichni ostatní mají negativní výsledky testů a jsou připraveni k zápasu.“

Aleš Matějů (uprostřed) při úterním tréninku fotbalové reprezentace
Aleš Matějů (uprostřed) při úterním tréninku fotbalové reprezentace

Vstoupit do diskuse
57

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud