Jan Podroužek
11. října 2021 • 15:41

Benzema, střelec i vyděrač? V repre po návratu září, za pár dní jde před soud

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další skvostný večer pro Karima Benzemu. Nádhernou ranou vyrovnal finále Ligy národů proti Španělsku, Francie pak celý zápas otočila. 33letý střelec zažívá skvělé období své kariéry, v patnácti zápasech nové sezony měl přímý podíl na dvaceti gólech Realu a národního týmu. Za několik dní se mu ale vrátí do cesty starý případ, který mu jeho kariéru zabrzdil a pokazil.



Teprve letos v červnu, těsně před EURO, se vrátil do kádru francouzské reprezentace. Po téměř pěti letech potom, co ho vyřadil kouč Didier Deschamps a na co v zemi tlačili i vrcholní politici.

Karim Benzema patřil ke spiknutí vůči spoluhráči Mathieu Valbuenovi, kterého měl vydírat. Valbuenovi prý vyhrožoval, že jestli nepošle desítky tisíc eur na účet Benzemova známého přítele z dětství, nechá zveřejnit videonahrávku se sexuálním obsahem, na níž je Valbuena se svou přítelkyní.

Místo toho, aby se Valbuena zalekl a zaplatil, ohlásil to na policii. A s Benzemou a jeho kumpány to šlo z kopce. Dosud čelí obvinění a za devět dní, 20. října, má začít soudní přelíčení s celkem pěti lidmi.

I s Benzemou, který byl kvůli skandálu vyřazen na podzim 2015 z reprezentace. V jeho neprospěch se postupně vyjadřovali i vrcholní politici Francie, kteří na kouče Didiera Deschampse tlačili, aby s tímto krokem neváhal.

Naposledy za ni nastoupil v říjnu 2015. Loučil se velkolepě, Arménii dal při vítězství 4:0 dva góly a na jeden nahrál.

Benzema má podle vyšetřovatelů celém případu vystupovat jako prostředník. Ne jako iniciátor, ale zkrátka že ho známý z dětství přiměl, aby mu pomohl Valbuenu vydírat. Celé přelíčení má trvat dva dny, tedy do pátku 22. října.

Karim Benzema a Kylian Mbappé
Karim Benzema a Kylian Mbappé

Ale Benzema už je touhle dobou zase reprezentant, byť ještě před dvěma roky Deschamps sám tvrdil, že jeho povolání zpátky do týmu nepředpokládá, a že to rozhodně není v zájmu mužstva. Podpořil ho o měsíc později, v listopadu 2019, i prezident fotbalového svazu Noel Le Graet s tím, že příběh Benzemy v reprezentaci je uzavřená kapitola.

Jenže od té doby trhá v Realu jeden rekord za druhým. I když i v jeho dresu neměl mít budoucnost. Ozývaly se zájemci z Francie i Itálie, klub zvažoval, že ho uvolní.

Nakonec ne. Na konci roku 2019 překonal Brazilce Roberta Carlose, který odehrál nejvíc zápasů ze všech cizinců v historii klubu – 527.

Postupně stoupal i historickým pořadím střelců, nechal za sebou Ference Puskáse, později Santillanu a taky Alfreda di Stéfana. Před ním jsou už jen dva hrdinové – Raúl a Cristiano Ronaldo. Výsledkem byla lepší a lepší smlouva, ta aktuální platí až do léta 2023.

A válí i v reprezentaci, v této sezoně má vůbec mimořádnou formu – na klubové a mezinárodní scéně nastoupil do patnácti utkání a má přímý podíl na dvaceti brankách! Dvanáct dal sám, na osm nahrál.

Tím posledním zásahem vyrovnával finále Ligy národů proti Španělsku na 1:1. Fakt speciální gól. Vedl útok, před vápnem si zasekl balon a krásným obstřelem ho poslal do šibenice brány Unaie Simona tak, že brankář soupeře prostě nemohl na míč dosáhnout.

„Když dáte takovou branku, musíte mít i štěstí. Ale od chvíle, kdy mi míč odletěl od nohy, jsem věděl, že to zapadne do brány. Jen jsem nepočítal s tím, že takhle trefím horní růžek,“ popisoval svůj zásah.

„Opravdu jsem chtěl vyhrát s Francií trofej, takže je to splněný sen z osobního i týmového pohledu. Vezmeme si z toho maximum a připravíme se na mistrovství světa, kam pojedeme zvítězit,“ plánuje Benzema po výhře 2:1, kterou zařídil jeho kolega z francouzského útoku Kylian Mbappé.

Oporu svou i Realu Madrid chválil i Deschamps.

„Je důležitým hráčem a navazuje na to, co dělá pro svůj klub. Má nezpochybnitelné kvality a pevnou vůli vítězit, což dokáže přenést na spoluhráče. Je v extrémně dobré kondici, mnohem lepší než dřív. Také je mnohem vyspělejší,“ upozorňoval na minulé neshody a problémy.

„Jsem dlouhodobě hrdý na svou práci. Mám radost, že jsem se vrátil. Díky této trofeji mám ještě větší ambice s Francií vyhrávat. Tenhle tým má obrovský potenciál,“ věří Benzema.

Na hřišti mu to jde, pořád ale musí zvládnout i jinou bitvu.

Pět let staré obvinění z vydírání.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud