Jiří Fejgl
Premium
10. června 2022 • 19:26

Unavený a rozhozený Hložek. Proč kluk za půl miliardy v repre tápe?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
20
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LISABONU | Nebylo to ono. Zase. Evergreen o tápající hvězdičce v národním mužstvu pokračuje. Adam Hložek nezahrál v Lisabonu, kde český celek padl s Portugalci ve třetím utkání fotbalové Ligy národů 0:2, rozhodně na své poměry. Co vězí za tím, že se devatenáctiletý kluk, za nějž posílá Leverkusen na Letnou 450 milionů korun plus možnost dalšího výdělku přes bonusy a třicetiprocentní podíl z dalšího prodeje, trápí?



Start měl přitom více než slibný. V září 2020 se postavil do základní sestavy v zápase Ligy národů na Slovensku. Po boku měl Patrika Schicka, s nímž se v nové sezoně potká v Leverkusenu. Zahrál výrazně - a především kvalitně.

„Ve své kariéře jsem asi nepotkal hráče v tomhle věku, aby byl schopný prokazovat kvalitu týden co týden, zvládat těžké kroky, ustát to v hlavě i fyzicky, být k dispozici každý zápas a zvládnout potom i přechod do reprezentace,“ ocenil ho kapitán Bořek Dočkal.

Hložek se skvěle popasoval s faktem, že na něj hrál stoperský pojem Milan Škriniar, na nějž se v Interu Milán vyptávala dokonce i Barcelona. Hložek, v té době osmnáctiletý, střety s ním zvládal. Prosadil se i do šancí: jednou trefil tyč, podruhé ho fantasticky vychytal Dominik Greif. „Jsem s ním spokojený,“ řekl na adresu kluka, který se stal nejmladším hráčem v historii české reprezentace trenér Jaroslav Šilhavý.

Od té doby podobná slova používat pohříchu moc často nemůže.

Hložek zatím sehrál v národním mužstvu sedmnáct utkání. Na hřišti strávil 899 minut, což dělá necelých šedesát procent času možného. Vstřelil jednu branku. V ruské Kazani pojistil v kvalifikaci mistrovství světa výhru nad Běloruskem (nemohlo hrát doma z politických důvodů) ranou na 2:0.

V devatenácti letech není jeho bilance k zahození, není však na takovém levelu, jak se od zlatého chlapce čekalo. Vždyť zažil i nepříjemné chvíle. Například při čtvrtfinále mistrovství Evropy vloni v Baku proti Dánsku ho kouč Šilhavý poslal na tribunu. Přednost před ním dostali v ofenzivní vozbě Schick, Matěj Vydra, Jakub Jankto, Antonín Barák, Lukáš Masopust. To se nečekalo.

Rovněž aktuální sraz není ze strany mladého svalovce ideální. Předvedl pár svých typických akcí, tedy perfektní první dotyk směrem nahoru a rovnou vpřed. Nebylo to však v takové míře, jak by bylo záhodno.

Vypadá unaveně, možná i rozhozeně. Bezesporu se na něm projevil fakt, že se dlouho řešil jeho přestup. „Nechci říct, že byl úplně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
20

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud